úterý 22. září 2020

zážitky ze soboty 3

Tak poslední zážitky ze soboty. Tentokrát prohlídka kostela sv. Ludmily v Mělníku, který není běžně přístupný veřejnosti a my jsme měli možnost tam nahlédnout. 
Tak pojďte s námi. 
Opět přikládám koncept článku, kde jsou základní informace a zajímavosti o této památce a který dnes vyjde na našem Kanál eM.
Mějte pěkný den.



Kostel sv. Ludmily byl otevřen na jeden den
Marta Dušková

Součástí programu vernisáže výstavy fotografií Střední Čechy, krajina sv. Ludmily, která se uskutečnila tuto sobotu na zahradě u kostela sv, Ludmily v Mělníku, byla i možnost prohlídky kostela, který je běžně veřejnosti nepřístupný a této možnosti nahlédnout tam, kam se člověk běžně nedostane, využilo mnoho návštěvníků nejen vernisáže a výstavy.

Kostel sv. Ludmily se nachází v Pražské ulici na historickém předměstí Mělníka a je to nejstarší do dnes zachovalý kostel zasvěcený Ludmile na území České republiky. Byl vysvěcen koncem 16. století. Poté byl zdevastován švédskými vojsky a pozvolna obnoven koncem 17. století.

Krásné oltářní plátno zachycuje okamžik, kdy sv. Metoděj uděluje kněžně Ludmile svátost křtu. V kostele jsou reliéfní řezby, které zobrazují péči Ludmily o vnuka Václava, a i její mučednickou smrt.

K místu, kde kostel stojí, se váže legenda. Měla tady údajně přenocovat kněžna Ludmila, když jako křesťanka nebyla vpuštěna do tehdy ještě pohanského hradiště, tedy nynějšího města. Od té doby dle téže legendy zde zůstával trávník i v zimě zelený. Do dnešní podoby byl kostel opraven ve 20. století v barokním slohu.

V areálu kostelního parčíku, na místě tehdejšího hřbitova stojí dřevěná zvonice se zvonem z roku 1598, který je nejstarším zachovaným v Mělníku.

Názor redaktorky:

Ráda nahlížím do kostelů a chrámu, tak jsem si nenechala ujít ani tuto příležitost, která jen tak zase nebude. Pokud jste v kostele sv. Ludmily nebyli, nahlédněte aspoň prostřednictvím fotografií.












7 komentářů:

  1. Marti, díky, že jsme se mohli prostřednictvím Tvých fotografií do kostela podívat. Je to krásná památka se zajímavou historií.
    Také ráda navštěvuji staré kostely, vždy je co obdivovat.
    Měj krásný den.

    OdpovědětVymazat
  2. Co kostel, to vždy hodno obdivu.
    Hezký den, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Nebyla jsem tam, tak moc děkuji za tu možnost nakouknout.
    Marti, měj příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Martino, moc děkuji, chodívám okolo a zatím jsem tuto návštěvu mohla mít jen díky tvým fotografiím.Kostely jsou všude pořád zavřené a dost mi to vadí.Třeba v těch slunečných, teplých dnech by mohly být otevřené a větrat.Nevadí mi nakukovat přes mříž.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. U toho kostelíku jsme byli. Bylo zavřeno, ale obdivovali jsme ten dřevěný vedle, kde jsi nafotila toho faráře. Je to nádherná stavba. Děkuji za krásnou podívanou a přeji příjemné dny.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, i já děkuji za možnost nahlédnutí do kostela, kam bych se jinak nepodívala. Hezký den

    OdpovědětVymazat
  7. Kostely mám, ač nejsem věřící, ráda. Díky za fotky, ráda jsem nakoukla :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.