úterý 29. listopadu 2022

jak se sklízí šafrán...

 
Už vím, co přesně znamená rčení "je toho jako šafránu". Šafrán je nejdražší koření světa a nikdy jsem neviděla, jak vypadá.
To se mi povedlo až v neděli. Dceru baví zahrada a všechno kolem rostlin a většina věcí je plán. Šafrán plán nebyl, jen ho objevila při jiném nákupu.
Šafrán krásně kvete a viděla jsem, jak se sklízí, už se nedivím, že je to nejdražší koření na světě. Je to docela práce, protože se sbírají jen takové malinké tyčinky uprostřed květu a je toho fakt málo. Ale jak nám překvapivě vnučka Lucka vysvětlila, používá se ho strašně málo, protože je o hodně aromatičtější než běžné koření jako tymián či saturejka. 
Tady vidíte "sklizeň" z neděle. Docela jsme se u toho nasmáli, já bych k tomu potřebovala asi pinzetu.


Tady v misce je sklizeň za několik dní.


Šafrán krásně kvete v listopadu a prosinci a je venku v květináči.
Takže v neděli byla oslava i vzdělávání.
Mějte pohodový den.

P.S. Ještě něco k adventní výzdobě. Já samozřejmě vím, že ji nemusím stihnout, ale ráda dodržuji naši letitou rodinnou adventní tradici, kdy je celá výzdoba už první adventní neděli, mám to tak ráda. A kochala jsem se celou výzdobou u dcery v Praze. No, někdy se to prostě nepodaří, ale já se tím fakt netrápím.




6 komentářů:

  1. Ahoj Marti šafrán má krásné květy, na úrodu v misce jsem si musela vzít bryle. Měj se dobře, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  2. No ale hlavně, že se sklízí :-). Díky za osvětu.
    Měj se hezky!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem se poučila, že šafrán kvete v zimě :), to jsem netušila (narozdíl od toho, co z něj se sklízí a že je výrazný).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, opět zajímavý článek. Adventní výzdobu ještě nemám a protože advent je v podstatě poměrně mladá tradice, který vznikla v Hamburku, tak to nějak neřeším...Dokonce letos uvažujeme, zda vůbec kupovat stromek, když je všechno tak drahé. Asi místo tisícikoruny za stromek raději nakoupíme nějaké dobroty na pohoštění vánočních návštěv. Je děsné když jdeš koupit máslo a pět rohlíků a dáš za to stokorunu. Hrůza! Přeji Ti krásné a pohodové dny..

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, o šafránu jsem věděla, v nějakém pořadu, asi Objektivu, to kdysi bylo. Ovšem už jsem zapomněla, v jaké zemi to rostlo...snad někde východně od Turecka?
    Nikdy jsem to ale neměla v jídle, jen vím, že to údajně krásně barví do žluta.
    Tak koukám, že dcera bude za chvíli bohatá! až to prodá. Marti, měj se fajn. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, to je tedy pecka! Doma ho fakt nemám, tedy v kořence ano, na zahradě ne. Jeden čas byla taková "móda" v restauracích vše dekorovat několika tyčinkami...
    Věřím, že jste se u sklizně pobavili :o)
    Měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.