středa 23. listopadu 2022

zajímavý projekt

foto zdroj

Než jsem začala psát o tomto zajímavém projektu, nejdříve jsem si ho sama vyzkoušela. Na Mapě kriminality jsem zadala naši obec a u nás je evidován jeden trestný čin. Tento projekt je pro běžné lidi zajímavý jen z pohledu informací o trestných činech v místech, kde žijí. Prospěšný je pro obce, města a samozřejmě policii, ale o tom jsem psala v článku, který včera vyšel a na facebooku dnes ráno vidím, že už s projektem naši čtenáři pracují. Tak třeba zaujme i vás, pokud o něm už náhodou nevíte.
Mějte pohodový den.

P.S. Fontánka viz včerejší příspěvek je v pořádku.

Jak velká je kriminalita ve vaší obci? Podívejte se do Mapy kriminality

Společný projekt Ministerstva vnitra a Policie ČR Mapa kriminality již běží v ostrém provozu a tento nástroj slouží celé veřejnosti, obcím, městským a obecním policiím a Policii ČR. Projekt pomáhá snižovat kriminalitu, napomůže plánování policejních hlídek cíleně a preventivním opatřením do rizikových míst republiky. 

Na stránkách Mapy kriminality Mapa kriminality (policie.cz) je možné zadat do vyhledávače jakoukoliv obec či město, vybrat období a dozvědět se o trestné činnosti v dané oblasti podle tříd, například násilná činnost, krádeže, vloupání, podvody a další. Jsou zde znázorňovány trestné činy a přestupky, které jsou statisticky evidované. To je základní rovina projektu, další je podrobnější verze pro obce, které pomohou na základě zjištění lépe plánovat bezpečnostní opatření. Třetí rovina jsou prediktivní mapy kriminality, která slouží k využití Policii ČR například pro plánování služeb policistů a jejich vysílání do vytipovaných lokalit.

Téma bezpečnosti a prevence kriminality je pro obce zásadní a prostřednictvím spuštěných map mohou lépe plánovat například instalování kamerového systému nebo lépe sledovat situaci v sociálně vyloučených lokalitách a podobně. Podrobnější informace k projektu jsou zveřejněny v tiskové zprávě Mapy kriminality jsou naplno spuštěny - Ministerstvo vnitra České republiky (mvcr.cz).

3 komentáře:

  1. Zajímavý projekt. Podívám se na naše město. Asi nebudu překvapená - máme tady hodně těch méně prizpůsobivých.
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, jako bys to tušila... Dnes u nás zazvonil kriminalista, že včera v půl třetí odpoledne přepadl nějaký mladík se střelnou zbraní večerku, která je dva domy od nás s dotazem, zda bychom nepoznali osobu, kterou zachytily kamery umístěné v obchodě. Dokonce i střílel. Naštěstí se majitelům nic nestalo. Víc o tom nevíme, protože kriminalista víc neřekl. Poznat osobu v kapuci přes hlavu a hluboko do čela, navíc s rouškou tak, že jsou vidět jen oči, je složité...My jsme ani netušili že se něco takového stalo v odpoledních hodinách, kdy děti chodí ze školy a lidé z práce. Také je tu hodně nepřizpůsobivých a navíc vedle v sousedství našich domů si majetní koupili byty ve starším domě a nastěhovalo se tam plno sociálně slabých a nepřizpůsobivých. Z nich mají příjem ze sociálních dávek a můžou tam mít vysoké nájmy. Za chvíli se budeme bát vystrčit nos...Při tom to tady bývala nejklidnější část města. Privatizací bytových domů se to hodně změnilo. Bohužel. Měj se moc pěkně.

    OdpovědětVymazat
  3. O té mapě jsem zahlédla reportáž.
    Marti, děkuji za přehledné info a přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.