středa 22. května 2024

dveře dokořán


O proměně Hrabalovy chaty v muzeum jsem na blogu už několikrát psala. V sobotu byla otevřena veřejnosti a navštívilo i víc než tisíc lidí. Ne, nebyla jsem tam, nestíhám ani jiné věci, které bych opravdu chtěla, ale v tomhle případě přiznávám, že mi stačily fotky. Tak je sem dávám i vám spolu s článkem, který jsem napsala. V Kersku jsem byla několikrát a viděla chatu zvenku.
Vím, že některé z vás to bude zajímat. Tak pojďte na malou virtuální prohlídku.
Mějte pohodové dny.




Hrabalova chata již vítá první návštěvníky
Marta Dušková

Středočeský kraj, který je vlastníkem, otevřel Hrabalovu chatu v sobotu 18. května nastálo veřejnosti. Rekonstrukce trvala necelý rok a uvedla chatu do podoby 80. let, kdy zde Bohumil Hrabal pobýval. Expozice obsahuje z části původní vybavení z Hrabalovy pozůstalosti a zbytek jsou dobové předměty darované veřejností. Finanční náklady na uvedení chaty do původního stavu vyšly kraj na 6 milionů korun.
„Reakce veřejnosti byla opravdu překvapivá. Nadchlo nás množství ohlasů a dobových předmětů, které nám lidé zblízka i zdaleka poskytli. Díky jejich darům se podařilo nashromáždit více než ¾ všech hledaných věcí. Opravdu si jejich pomoci vážíme a z celého srdce jim děkujeme,“ oceňuje pomoc veřejnosti radní Švenda.
„Rekonstrukce Hrabalovy chaty vrátila objektu podobu z 80. let, kdy ji slavný spisovatel skutečně obýval. Byla vybourány přístavby, které v chatě vybudovali noví majitelé a chatě byla navrácena původní podoba včetně samostatného schodiště a vchodu do tzv. vechtrovny,“ dodává předsedkyně Výboru pro kulturu, památkovou péči a cestovního ruchu Lucie Cirkva Chocholová.
Vzhledem k omezenému prostoru je počítáno s malými skupinami návštěvníků a návštěvu je nutné si předem rezervovat na webu Akce dle data - WebList (colosseum.eu).

„U příležitosti otevření Hrabalovy chaty nabídne naše Polabské muzeum návštěvníkům řadu tematických upomínkových předmětů. Jde například o pamětní bankovku, tzv. Gábrišovku, sběratelský kousek od známého autora grafického návrhu Matěje Gábriše. Dále budou pro návštěvníky k dispozici také pamětní medaile a zcela nové turistické známky a razítka,“ říká ředitel Polabského muzea Jan Vinduška.






3 komentáře:

  1. Viděla jsem reportáž z otevření. Přemýšlela jsem, jestli tam nějaká blogerka nebyla :o)
    Je to určitě zajímavé, vidět chatu tak, jako by mistr před chvilkou odešel...
    Marti, měj hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, díky za článek a fotky. Knihy p.Hrabala jsem četla a ráda, v chatě jsem nebyla ani se tam nechystám a jen mi je divné, že to opravení prý stálo hafo peněz.
    Mějte se krásně v C. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, ráda jsem se koukla, i když jsem o otevření chaty viděla i šot ve zprávách.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.