čtvrtek 2. května 2024

historie na plotě



V pondělí jsem navštívila libišský krásný kostelík s freskami, už jsem tady o něm psala, a budu psát reportáž o dalších zajímavostech tohoto kostela a tajemství zvonů. Až článek zveřejním, dám jej i na blog. Při té příležitosti jsem nafotila výstavu Na plotě. Níže dávám článek, který vyšel včera na Kanál eM, o čem tato výstava je, koho to zajímá, může číst.
Mějte pohodový den.



Historie na plotě nás přinutí na chvíli se zastavit…

Historické dokumenty a fotografie související s obcí Libiš prezentuje výstava Na plotě, kterou je možné si prohlédnout až do podzimu 2024. Výstava Na plotě je v pořadí třetí a už se stává tradicí.

Letos výstava připomíná mimo jiné mezi osobnostmi obce i americkou sportovkyni českého původu Olgu Fikotovou – Connolly, která v Libiši žila. Atletka-diskařka, mistryně Československa, československá rekordmanka a olympijská vítězka z roku 1956 zemřela ve věku 91 let před pár týdny 12. dubna 2024.

Nápad na pořádání výstavy Na plotě přišel v covidu, kdy chyběly kulturní zážitky. „Tenkrát nás s manželem napadlo ukázat zajímavé historické fotografie všem, abychom se jimi nekochali jen doma a nikdo je neviděl. Dali jsme fotky na bannery, které jsou odolné, takže vydrží“, říká k výstavám prezentovaným na plotě jejich organizátorka Marta Doležalová. „Já uvítám vždy, když mi někdo pošle nebo přinese dokumentaci nebo fotografie týkající se historie Libiše. A co získám, využívám nejen k výstavám, ale i dodávám i do mělnického archivu, aby to bylo k dispozici všem, kdo to budou potřebovat ke studiu či jen tak nahlédnout“.

Expozice jistě zaujme nejen obyvatele Libiše a přinutí zastavit při projíždění okolo. Obecně pojem historie zahrnuje aspekty minulosti, které si lidé připomínají, přemýšlí o nich, pomáhají jim orientovat se v čase a pochopit vliv minulosti na svou přítomnost a budoucnost. Z tohoto pohledu je prezentace historie velmi důležitá.

Výstava Na plotě je instalována na adrese v ulici V Chaloupkách čp. 10.











4 komentáře:

  1. Určitě taková výstava na plotě donutí kolemjdoucího se podívat. Alespoň já bych to tak měla.
    Měj pěkný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, to bych se tam zase jednou měla podívat. Kostely v okolních obcích jsou zajímavé - třeba i ten v Hostíně. Díky Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, to je bezva projekt, moc se mi líbí. Díky za článek a přeju hezký den

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, mám tyhle venkovní výstavy moc ráda.
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.