úterý 7. května 2024

vlk se vrací...


Před pár dny jsem psala článek, jehož téma mi přišlo hodně zajímavé. Dnes tedy dávám i na blog, třeba bude zajímavé i pro vás. Mějte pohodové dny.

Vrací se k nám staronový soused vlk
Marta Dušková

Vlci doprovázejí člověka po celá tisíciletí a objevovali se na českém území už ve středověku. Od konce 19. století byli pronásledovaní, docházelo k jejich likvidaci a poslední vlk byl zastřelen v roce 1914. Od 90. let se začali postupně vracet a teď je tady zhruba 22 smeček.

Na rozdíl od jiných velkých šelem například rysa ostrovida, který se k nám vrací za pomocí lidí a na vhodná místa je vysazován, vlci se vrací sami, a když objeví území, kde žádní vlci nežijí, usadí se tam. Vlci jsou společenská zvířata a žijí v rodinných smečkách a rozmnožuje se pouze dominantní pár.

Údaje o životě vlků, doporučení chovatelům ovcí a návštěvníkům přírody jsou uvedeny na webových stránkách, které spravuje Agentura ochrany přírody a krajiny ČR Návrat vlků (navratvlku.cz).

Do Česka se vrací i další kdysi vyhynulá zvířata. Orel mořský vyhynul v Česku ve 20. letech 20. století a pokusy o jeho vysazení začaly opět v 70. letech. Nyní zde hnízdí zhruba 100 párů, ale často se stávají obětí travičů. Například v první polovině roku 2023 jich bylo deset otráveno.

Občas se objeví i největší zástupce čeledi jelenovitých los evropský, který byl vyhuben v Čechách v roce 1570 a 400 let o něm nebyly žádné zprávy. Od 70. let se v blízkosti Vyššího Brodu vyskytuje okolo 10 zvířat.

 Zdroj části informací Ministerstvo životního prostředí


6 komentářů:

  1. Marti, nedávno jsem četla článek na toto téma. Snad to znamená, že žijeme na trochu zdravějším místě, když tu chtějí žít i zvířata, které kdysi odešla...
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Taková Karkulka by mohla vyprávět :-) No, nevím, jestli bych ho chtěla potkat, ale oni jsou prý plaší. I když mít přímo autentickou fotku, by taky nebylo špatné.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, až na to, že medvědi otravují v Liptovském Mikuláši a v Jižních Čechách někdo tráví dravce je to asi v pořádku, že se tato zvířata v přírodě vyskytují, ovšem třeba u divočáků a jiných takových - dle mého úsudku jich nemusí být tolik.
    Jiřinaz N.
    Jako vždy sis vybrala nelehké a zajímavé téma.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti u nás vlci jsou a už byli i nafocení. Pokud je jeden, tak věřím, že uteče, protože prý je plachý, ale smečku bych fakt potkat v lese nechtěla. Oni se nevracejí kvůli životnímu prostředí, protože lesy jsou u nás zničené po kůrovcové těžbě tak, jak nikdy nebyly ani v době, kdy tu řádila bekyně mniška a muselo se vše vytěžit. Jen se to těžilo šetrněji než dnes a lesy se řádně uklízely. Jen teď se vlci nesmí střílet jako dřív a také jsou tu přemnožení divočáci, kteří chodí už i do obydlených místa po těch vlci moc nejdou. Tak že zrovna nadšením z vlků neplesáme radostí, jako lidé z velkých měst, spíš se bojíme do lesa vůbec jít. Protože nikdy nevíš...a jsou tu už napadená stáda ovcí, potrhaná telata v ohradách, a už tu v Podluží vlci pokousali i závodního koně a v dobře chráněné ohradě, kterého nakonec musel majitel nechat utratit, ...tak že my z vlků tady fakt radost nemáme.

    OdpovědětVymazat
  5. O návratu vlků jsem viděla i reportáž v televizi. Můj názor je takový půl na půl - je dobře, že se vrací zvíře, které tu kdysi žilo a bylo vyhubeno, ale nesmí to přesáhnout určitou mez jako se to stalo třeba s kormorány, kteří byli chránění a pak se řešily jejich nálety na rybníky a škody na rybách... Mám pocit, že to trochu podobné začíná být s bobry a vydrami...
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.