čtvrtek 16. května 2024

otvírání studánek


Dnes další téma, kterým jsem se zabývala před několika dny. Na téma jsem narazila díky akci, která je v článku také zmíněna a začalo mě víc zajímat. Tak dnes téma studánek.
Mějte pohodové dny.

Obyčej otvírání studánek je znovu obnovován
Marta Dušková
Podle dávné tradice lidé vítali jaro otvíráním studánek, tedy symbolickým vyčištěním pramene po dlouhé době. Na čas tento lidový zvyk upadl v zapomnění, ale nyní je na mnoha místech obnoven. 
Již řadu let probíhá i kampaň Zachraňme studánky, jejímž cílem je nalézt, obnovit a udržet přirozené zdroje vody ve volné přírodě. Podrobné informace, jak na to, je možné najít na odkazu Zachraňme studánky - péče o studánky | Národní registr pramenů a studánek (estudanky.eu).

Zoopark Zelčín pořádá v sobotu 25. května otvírání studánek s názvem Stezka zooparkem plná vody. Návštěvníci se na zábavné stezce mohou dozvědět o tradici otevírání studánek a dalších zajímavých informacích spojených s vodou.





V posledních desetiletích se podařilo zmapovat výskyt studánek, které sloužily lidem po staletí. Daří se je leckde obnovovat a udržovat. Vznikl tak Národní registr pramenů a studánek  eSTUDÁNKY | Národní registr pramenů a studánek (estudanky.eu), kde je veřejně dostupný seznam zdrojů vody v přírodě a jsou v něm uvedeny podrobné informace o každé studánce i přesné mapy. Úsilí nadšenců, které zachraňuje studánky, je úspěšné. Národní registr v únoru 2015 měl 8000 přístupných záznamů a z toho je více než 4100 studánek.

7 komentářů:

  1. Marti, o otvírání studánek jsem věděla, novinka je ale pro mne jejich registr. My studánky potkáváme na svých toulkách a vždycky jsem ráda, když narazíme na nějakou upravenou (a třeba i doplněná hrnečkem na pití).
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  2. Jako malá holka se pamatuji na studánku v lese, kde jsme normálně pili. Ale i teď vím o studánkách, kde se dá napít a jsou tam i hrnečky.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  4. Krásná tradice. Marti měj se moc hezky.

    OdpovědětVymazat
  5. To je moc hezké, Marti!
    Děkuji za info! Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, tak jsem koukala na stránky. U nás byla studánka, ale po provedení úprav v ní zmizela voda... Našla jsem na stránkách v okolí dvě studánky, tak se chci na ně podívat :-) To otvírání studánek byl dobrý zvyk a měl by pokračovat.

    OdpovědětVymazat
  7. Voda a studánky - pěkné téma. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.