neděle 5. května 2024

tajemství zvonu...

Dnes mám pro vás slíbený příspěvek. Na fotografie zvonů, které nejsou moje, se můžete podívat u článku Tajemství zvonu zůstane navždy skryto… (kanalem.com)
Mějte pohodovou neděli. Já jsem pozvána na hasičské soutěže, tak jdu fotit a pak psát.

Tajemství zvonu zůstane navždy skryto…
Marta Dušková

Gotický kostel sv. Jakuba Většího v Libiši pochází z konce 14. století. Je to jednolodní stavba, která připomíná spíše kapli. Jedná se o krásnou a významnou památku s dochovanými krásnými nástěnnými malbami, které v 15. století během husitských válek, kdy byly pleněny křesťanské kostely, a tedy i libišský kostel, byly zamalovány. To jim pravděpodobně pomohlo přežít až do současnosti. Kostelík skrývá mnohá tajemství a některá nebudou pravděpodobně nikdy odhalena.

O záhadě libišských zvonů vypráví Marta Doležalová, která se stará o kostelík a stojí za všemi pozitivními změnami, které vedou k zachování této krásné památky:
„Libišské zvony byly pro nás vždycky záhadou. Ten větší zvon z roku 1549 záhadou není, nápis byl rozluštěn, ale ten menší je pořád taková 13. komnata Libiše a bohužel jím zůstane i dál. Radek Lunga, který se věnuje celý život zvonům, nám vyjasnil nápisy na zvonu a jeho stáří. Menší zvon pochází z roku 1475 až 1500 a nápis na zvonu spadá do skupiny enigmatických nápisů. To je skupina, kterou si v životě nepřečteme. Tyto nápisy nemají žádný smysluplný text a nepatří našim očím. Zvonař sestavil imitaci nápisu s 56 náhodně zvolených písmem, aby zvon plnil funkci ochrany proti zlým silám, aby byla zachována jeho ochranná funkce. Takže o prvním zvonu už můžu vyprávět návštěvníkům, o druhém sice také, ale nápis na něm nikdy nerozluštíme. Osobně tady byl zkontrolovat stav zvonů a zvonici organolog Radek Rejšek. A protože zvony mají krásný zvuk, navrhl nahrát zvony pro Český rozhlas Vltava pro jejich cyklus zvonění, tak v některou hodinu budou naše zvony slyšet na Vltavě“.

Marta Doležalová se rozhodla naučit se na zvony správně zvonit a mělnický zvoník Peter Kolár se ujme role učitele, aby mohla být zachována pravidelnost a tradice zvonění.
Marti, budete mít tedy ještě funkci zvoníka?
„Ano a na to se hodně těším, protože se domnívám, že tradice by se měly dodržovat. Já tedy zvoním už teď jednu neděli v měsíci, kdy máme otevřeno pro veřejnost, ale nezvoním tak, jak by se mělo. Dokážu zvonit vždy jen na jeden zvon. A právě Peter Kolár mě naučí zvonit na oba zvony najednou. Soulad těch tónů zvonů zní úplně jinak“.

Počítáte s nějakou další rekonstrukcí? Já vím, že je to hodně peněz, které se těžko shánějí.
„Je to velmi náročné. Dostali jsme dotace z Ministerstva kultury právě na rekonstrukci stropu, ale to nestačilo, tak nám na pokračování přispěl Středočeský kraj ze svých fondů. Když sem přijdou návštěvníci, tak se ptají, kdy dojde k opravám krásných fresek, aspoň kontur, protože některé už nejsou moc viditelné. Kvůli tomu mi zavolal pan profesor Hála, který je na konzervatoři v Praze a nabídl mi, že zde uspořádá pro kostel benefiční koncert a výtěžek bude věnován na další restaurátorské práce kostela. Třeba právě na opravu fresek. Je to kulturní památka, která si péči zaslouží“.

O zvonech návštěvníkům krásně vypráví Marta Doležalová, tak jen na závěr přepis tajemného nápisu na zvonu: 1 | vosnnfr ovmrpsgmmnprgsyxyegrymgmfgsmsov pe grnnhoo onapt rs
Podrobné informace ke kostelu sv. Jakuba Většího, o jeho historii, o akcích jsou uvedeny na webových stránkách Kostel sv. Jakuba Většího v obci Libiš (kostel-sv-jakuba-vetsiho-v-obci-libis.cz). Je zde uveden i účet, kde je možné na opravu kostelíka přispět.
Fotografie zvonů z archivu kostela
Ostatní fotografie archiv redaktorky











5 komentářů:

  1. Marti, tenhle kostel mám už dlouho uložený, kdybych náhodou jela někde kolem...
    Je to nádhera!
    Děkuji za fotky i článek a přeji hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkný rozhovor a pěkné nakouknutí do- pro mne neznámého - kostela.
    Nedělní odpoledne v pohodě !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, dík za tuhle reportáž, několik kostelů v okolí je podobně zajímavých. Tento v Libiši je pěkně vymalovaný. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, zajímavý článek a moc hezký kostelík s malbami.
    Pěkný den

    OdpovědětVymazat
  5. Moc hezký kostel a hezké fotografie. Přeji ti krásné májové dny.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.