pondělí 16. května 2016

výchova či nevýchova


naše vnoučata tento víkend - ilustrační foto

Sice jako vyzobaná slunečnice již nemusím nikoho vychovávat, ovšem kromě sebe, a to pořád, ale přesto mám pocit či spíše nutkání se k tomu tématu vyjádřit.
Opět pro můj dnešní příspěvek byl inspirací zakoupený slepičí časopis stejně jako v předchozím příspěvku. Článek se jmenuje Trendy výchovné styly a slovo trendy mi přišlo ve spojení s výchovou přinejmenším nevhodné.
My jsme tedy při výchově svých tří dětí rozhodně trendy nebyli.
Ba právě naopak.
Byli jsme terčem neustálé kritiky okolí, protože náš způsob výchovy se zdál být nevhodný. Tenkrát byla kolem nás výchova přísná bez nějaké diskuse s dětmi a nikdo nestál o jejich názor..
Dle rozdělení současných trendů výchovy, popíšu níže, byla naše výchova trochu pelmel.
Občas liberální, děti mohly o některých věcech rozhodovat naprosto samy, v případě potíží s některým  z nich zasedala rodinná rada za účasti všech členů rodiny, občas přísnější, když zasloužily na zadek a občas jsme byli líní rodiče a byla u nás trochu anarchie.
Já jsem se při výchově řídila intuicí a nenechala jsem se zviklat názory jiných o údajně lepším výchovném postupu. Jedna z kontroverzních věcí mimo jiné. byla, že k nám děti chodily v noci spát, pokud je vzbudila noční můra i v pozdějším, už opravdu v pozdním školním věku a my nejen, že jsme je v noci neodehnali, ale ani ráno jim nebylo zakazováno, že tak nesmí v budoucnu činit. Ba právě naopak.
Prý jsme málo přísní a vychováváme naprosto nesamostatné bytosti, které si v životě sami neporadí a budou se držet máminy sukně. .
Já si vůbec nemyslím, že nějaký určitý způsob výchovy je vhodnější a jiný méně vhodný, ovšem pokud z toho vyjmu naprosto nepřiměřené tresty ať již fyzické či psychické.
Přece každý člověk je jiný, každá situace je naprosto jiná, vnímání je jiné, prostředí a nějaký návod, který je možný aplikovat na větší masu lidí, podle mě neexistuje. Každý žijeme úplně jiný příběh.
Je ovšem trochu problém zpětné vazby, jelikož zjistíte až v dospělosti svých dětí, jak jste je vlastně vychovali.
Mně se dotyčná osoba, tedy jeden z kritiků, omluvila ještě v době, kdy se stala profesorkou našich dvou dcer na gymnáziu a sdělila mi, že musí přiznat, že se spletla a holky jsou úžasně vychované a samostatné.
Všechny tři naše děti jsou úžasné nejen v osobním životě, ale velkých úspěchů dosahují i ve svém profesním životě a domnívám se, že je to částečně i naší výchovou.
A teď k těm slíbeným trendům z článku, i když opravdu slovo trendy ve výchově mě trochu irituje.
Článek je docela dlouhý, tak se budu snažit vybrat jen zásadní charakteristiku daného trendu..

Trend 1 - kontaktní rodičovství
Hlavním bodem tohoto trendu je, že děti v žádném případě netrestáme, ale ani nechválíme. Místo chválení jim má stačit slovo děkuji. Děti se prý chovají za každých okolností správně, pokud jim rodiče vytvoří správné podmínky. To by mohlo fungovat možná za předpokladu, že by děti žily ve sterilním prostředí. Jak zabráníme, aby je někdo jiný pochválil. Na víc děti ovlivňují vrstevníci, kamarádi a je spoustu dalších faktorů.
Trend 2 - výchova nevýchovou
Pro tento trend je naprosto zásadní vždy se dítěte ptát na jeho názor a ve všem jej nechat rozhodovat svobodně. Jak necháte svobodně dítě rozhodnout, zda si bude čistit zuby či nikoliv? Nelze s ním přece diskutovat, proč musí poslechnout, když se jde přes silnici apod.
Trend 3 - tygří máma
Nejpřísnější trend výchovy. Netolerují se špatné výsledky ve škole ani v kroužcích a děti prochází tak dlouho drezurou, dokud se jejich výsledky nezlepší. Na děti jsou kladeny velké nároky. Tento styl je dle mého soudu velmi kontroverzní
Trend 4 - líný rodič
Podle tohoto výchovného stylu byste měli děti nechat volně dýchat a dát jim dostatek prostoru a volného času, aby mohly dělat to, co se jim zrovna chce. Zkrátka neorganizovat každý den.

Když jsem to teď napsala a znovu to čtu, tak naše výchova byla skutečně namíchaná a kromě trendu tygří máma, známky u nás rozhodně nebyly na prvním místě a vlastně i kromě kontaktního rodičovství, protože my jsme děti rozhodně chválili.
A pořád si nemyslím, že je vhodné si vybrat jeden trend (a proboha už vůbec ne tygří máma). Myslím, ale to už se opakuji, že to má být každou chvíli trochu namíchané dle situace, povahy dítěte apod. Děti nežijí ve vakuu a stejný trend stejně není možné zajistit v celém životě dítěte.
Navíc škatulky v jakékoliv podobě nesnáším.
A také jsem nezapomněla, jak je někdy těžké dítětem být.
Neptám se, jak vychováváte děti vy, protože je to jen a jen vaše věc.
Zrovna tak nemluvím do výchovy svých dětí a dokonce si ani v skrytu duše nemyslím, že by něco měly dělat jinak.
Po bitvě je každý generál a my jsme také vychovávali pokus omyl. Tohle se totiž nedá předem naučit a považuji za velmi důležité, pokud udělám chybu, najít odvahu a omluvit se dětem.
Možná si moje děti vzpomenout na večery, kdy jsem jim šla omluvit, pokud jsem něco přehnala, a nejednou.
Ráda jsem uzavírala den čistě bez nějakých neuzavřených záležitostí.
A mám to tak dodnes.
A ani dnes bych své děti nevychovávala jinak.
Možná bych byla někdy míň "italská", protože teď už se umím víc ovládat :-)

4 komentáře:

  1. Přesně to poslední mě jako mámu vystihuje "italská". Od řvaní, že by barák spadl a sousedi si musí myslet, že mi hrabe, přes vysmáté chvilky, po líné nereagování na nic, pokud nepoteče krev :-)
    Nikdy tygří máma!!
    Bohužel do naší výchovy nevýchovy občas zasahuje tchýně a to pak já zuřím.
    Moc pěkný článek a super téma :-)
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jarko, děkuji za milý komentář a přeji ať do výchovy nikdo nezasahuje. M.

      Vymazat
  2. Já se taky občas nestačím divit, kolik různých druhů výchovy a nevýchovy existuje (mmch. co říkáte na Nevýchovu?). Já se tak nějak snažím řídit intuicí, i když chvílemi jsem na Bohnice. Navíc s mojí cholerickou povahou mi to všechno dává dost zabrat. Ale zabírá mi s dětmi o všem mluvit a mluvit - o dobrém i špatném....A samozřejmě mazlit. Toho není nikdy dost:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, někdy i u mě to bylo na Bohnice, někdy jsem myslela, že už skoro šílená jsem, ale to asi musí být. Nepoznali bychom jinak, kdy je vše v pořádku :-)

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.