pondělí 19. června 2017

zakázaný mošt

archiv madame coquette



Já vím, že jsem tady přísahala, že je to poprvé a naposledy. Výrobu moštu jsem si už zakázala.
Mošt ovšem natolik chutnal, že byl použit i při oslavě druhých narozenin Alánka. 
Všichni jej chválili a polovina je pryč.

archiv madame coquette
Nakoplo mě to a dnes jdu znovu na to. Jak, jsem psala, rozdala jsem před dvěma měsíci všechny zavařovací sklenice, vždy je rozdávám, ale kdo to mohl tušit. Na stromě je pořád spoustu třešní, už mi to připomíná trochu pohádku Hrnečku vař, páč z počátku byly třešně malé, teď jsou obrovské, vůbec neubývají a pohled na ně nás trochu už irituje. I naše Tereza už trhala ne pro sebe, ale pro svoji kamarádku. A tak přendáváme nakoupené okurky či zelí do různých nádob, aby se měl ten mošt kam dát. Lítají tady vzduchem příkazy jako "už to proboha sněz, ať máme sklenice". Já nevím, kdy to třešňové šílenství skončí. Třešně už jsou úplně černé, ale pořád výborné a bez červů.
Jsem ráda, že mě dnes nikdo, ovšem kromě mého muže, neuslyší, páč u toho moštu budu určitě zase sprostá, jako minule. Ale pochvala vzbudila moji ješitnost.
To dáš! Jdi na to!



Takže opět trhám třešně a můj muž vymejšlí ještě rychlejší odpeckovač, než už vyrobil. Důvěrně prozradím, že už nic lepšího pro usnadnění práce asi nevymyslí.
Příští rok, pokud se situace bude opakovat, nabídneme samosběr, jinak to nevidím.

15 komentářů:

  1. Já chci vidět ty lodičky, co v nich stojí na tom žebříku :-)
    Dámou za všech okolností ;-)
    Včera jsem se tak nacpala třešní, měly už úplně černou barvu a chuť mi už přišla skoro jako moruše :-D
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaruško, to nejsou lodičky. Tereza je hodně vysoká, takže lodičky nenosí, ale baleríny. Toto jsou navíc vyřazené baleríny, které používáme na zahradu jako přezůvky :-), ale je pravda, že jsou pořád hezké.

      Vymazat
  2. Tak tady Marti polykám a tááák bych si pár třešní dala. Sestra letos na stromě žádné nemá, takže budu mít prd :o)).Avšak chápu, že čeho je příliš, toho je prostě MOC.
    Jsem zvědavá na tvůj mošt.
    Ála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Álo, přijeď si, a kdyby to šlo poslat, i bych je poslala, fakt, ale už jsou přezrálé a nevydržely by. No ten mošt už asi dávat nebudu, už jsem jej jednou dávala a teď byl na té oslavě a ta mě nakopla, že do toho jdu znovu, i když je mi už teď špatně :-) No ale když všem tak chutnal. Jen jej už nebudu tolik sladit, dělala jsem podle receptu a bylo to moc sladké, ale je hustý, takže jsme mohli ředit. M.

      Vymazat
  3. Marti já tady tiše závidím, protože u nás kompletně všechno pomrzlo, teda kromě muchovníku, ale neradovala jsem se dlouho, ač pečlivě zakrytý, sklidili ho kosové.
    pěkný den Majka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Majko, a já bych ráda rozdávala a v mém okolí už nemám komu :-) Takže dělám dnes mošt a ještě asi udělám džem, ukořistila jsem pár dalších sklenic. Už mě to vůbec nebaví, ale je mi líto těch třešní. Měj se hezky.

      Vymazat
  4. Marti, ja ta obdivujem ... Nemam rada akekolvek zavaranie a ukladanie urody do poharov ... Ale robim to ... Niekedy s chutou, inokedy bez ... Dnes som urobila marmeladu z ceresni a ja ti mam chut na must ... Ako dieta som milovala jablcny ... Odvtedy so must nepila ... Tak ze by som sa do toho pustila ? :)
    Pozdravujem a prajem pekne dni, uz bez ceresniiiii .... L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ps: fotky z party su velmi pekne ...

      Vymazat
    2. Lauro, nemáš proč obdivovat. Nezavařovala jsem víc než deset let a ani teď by mě nikdo nepřinutil, nebýt té velké úrody. No ještě chvíli bez třešní nebudeme :-). Udělala jsem dnes další mošt a zkusila třešňovou omáčku jako přílohu k masu. Kdysi jsem dělala švestkovou, tak snad se podaří i tato. Pochvalu za fotky vyřídím dceři, ona je už profesionál, fotí krásně. Měj se hezky.

      Vymazat
  5. :-)Krásné fotky!Prima den přeji:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, tak jsem se pobavila. Také potřebuji skleničky, já na marmelády, takže u nás je to podobné.
    Přeji fajn dny a koukám, že třešně neberou konce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, neberou konce :-) Jsem ráda, že ses bavila. Měj se krásně.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.