středa 21. srpna 2024

co mě naštvalo...?!


že zemřel úplně zbytečně člověk jen kvůli malé informovanosti. Pamatuji si zahájení provozu metra, byla to trasa C. Dokonce vnímám v metru červené tlačítko, ale vnímám jej na použití v případě požáru, je mu dost podobné. Stejně jako můj muž a vzhledem k tomu, co se stalo, jej myslím stejně vnímá spoustu jiných lidí. Nepamatuji si vůbec, že by někde někdy byla nějaká zmínka o tlačítku, které může zachránit život. A kdyby nezemřel člověk, pravděpodobně bychom o tlačítku nevěděli. Okamžitě po úmrtí člověka přišel dopravní podnik s vysvětlením tlačítek a s informací, kde jsou umístěna a jak je použít. Naštvalo mě, že teprve až teď... Trochu pozdě. Kdyby o tom věděli lidé ve metru v době, kdy spadl do kolejiště nevidomý muž, pravděpodobně by nepobíhali zběsile po perónu, nemávali zoufale do kamer, aby upozornili na neštěstí, ale prostě by zmáčkli tlačítko, zastavili vlak a zachránili život...


Tlačítka, která mohou zachránit život
Marta Dušková

Po nedávné nehodě, kdy po pádu do kolejiště metra zemřel člověk, upozorňuje Dopravní podnik hlavního města Prahy na existenci nouzového tlačítka, o jehož existenci někteří lidé nevědí či nevědí, kde ho hledat.

Bezpečnostní tlačítka Nouzové zastavení vlaku jsou umístěna na nástupištích stanic metra pro každou kolej zvlášť. Zpravidla jsou umístěna na začátku a na konci nástupiště na zdi, případně na sloupech podle architektonického řešení stanic.
Tlačítka jsou chráněna ochranným sklíčkem, které po zmáčknutí praskne, sjede směrem dolů a tím je uvolněn prostor ke stlačení.

Citace z webu Tipy | Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost (dpp.cz), kde jsou další informace k nouzovému zastavení vlaku:

  Pokud je vlak v dostatečné zábrzdné vzdálenosti před stanicí, kde došlo k pádu člověka do kolejiště nebo vlak teprve odjíždí z předchozí stanice, stlačením tlačítka NZV souprava bezpečně zastaví před inkriminovanou stanicí. Analogicky v daném směru dojde k zastavení všech navazujících vlakových souprav, aby nedošlo k jejich srážce.

  Pokud již vlak vjíždí do stanice, kde došlo k pádu člověka do kolejiště nebo zábrzdná vzdálenost soupravy je k inkriminovanému místu nedostatečná a souběžně dojde k aktivaci příslušného tlačítka NZV, není vždy možné zaručit zastavení soupravy v požadovaném místě vzhledem k rychlosti a brzdné dráze vlaku či sklonu tratě. Vjezdová rychlost do stanice se za standardní situace totiž pohybuje v průměru kolem 55 km/h.

  Pokud je vlak ve stanici a odbavuje cestující, stlačením tlačítka NZV je zamezen jeho odjezd.  Tlačítko NZV se používá v případě pádu cestujícího mezi vozy či před stojící vlak.

  Aktivací tlačítka NZV ve všech případech dojde také k ovlivnění návěstních znaků na příslušných světelných návěstidlech přidružených k tomuto bezpečnostnímu tlačítku.

Slepec v metru mohl žít, kdyby se stisklo nouzové tlačítko. Zkusili jsme to - iDNES.cz


7 komentářů:

  1. Ano, viděla jsem nějakou reportáž a přišlo mi to neuvěřitelné...
    Marti, posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Marti každý z nás ví, že takové tlačítko tam mělo být dobře označeno už dřív. Nikdo nebude mačkat čudlík, když si není jistý nač je. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  3. Reportáž jsem viděla. Myslím, že by přispěla lepší informovanost cestujících, že tlačítka lze použít při jakémkoliv ohrožení zdraví a života. Navíc turisté ani mnohdy nevědí, kde ta tlačítka jsou a k čemu jsou...

    OdpovědětVymazat
  4. Jsem snad ani o tomto tlačítku neslyšela.
    Hezký den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Já o tlačítkách vím, vím i k čemu jsou. Ostatně je to na nich napsané - text "nouzové zastavení vlaku" (vyvedený i v angličtině) mi přijde celkem dostatečně vypovídající.
    Ale osvěta nikdy neškodí
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Marti, já ani nevím, že tam takové tlačítko je. Díky za info, Lenka

    OdpovědětVymazat
  7. Nejsem Pražák a tak jezdím metrem výjimečně a vůbec jsem o tlačítku nevěděla. A myslím, že takových nás je spoustu, bohužel. 🥺

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.