středa 7. srpna 2024

erb s příběhem

Tenhle příběh o erbu  je sice z našeho regionu, nicméně mně se zdá natolik silný, že si říkám, že třeba vás také zaujme. Ne vždycky platí, že ve válce mlčí múzy. Zaujal mě na facebooku, a tak jsem oslovila obec Nelahozeves a napsala článek.
Mějte pohodový den.


V Nelahozevsi mají nový krásný erb, erb s příběhem

Před několika týdny byl v obci Nelahozeves instalován nový erb. Erb je umístěn u nově vybudovaného chodníku v Kralupské ulici. Podle zdroje z obecního úřadu Nelahozeves měl původně stát v parku pod zámkem, nepovedlo se však získat souhlas majitele pozemku.

Erb je vyroben z oceli, jeho výška je 3,8 metrů a šířka 2,7 metrů. Jeho součástí je otevřená kniha s připomínkou, kdy byla první písemná zmínka o obci Nelahozeves. Inspirací pro zhotovení erbu byla obec Hora Svatého Šebestiána, kde podobný erb stojí.

Starostka této obce byla kontaktována nelahozeveským úřadem v roce 2022 s dotazem na firmu, která erb zhotovila a v dubnu 2023 byla podepsána smlouva o dílo.

Návrh na erb v Nelahozevsi vytvořila sama firma a původních návrhů bylo víc. Výroba tohoto díla byla zadána na Ukrajině. Erb se objednával již v době válečného stavu a tým, který na erbu pracoval, měl obrovské potíže. Původně na výrobě erbu pracovalo osm lidí. Dva z týmu už nežijí a další je v současné době na frontě. Rovněž převoz erbu se neobešel bez obtíží. Bylo potřeba doložit, že materiál použitý k výrobě erbu nepochází z Ruska. Erb instalovali dva lidé z ukrajinského týmu, kteří zatím nemuseli nastoupit na frontu. Jeden má čtyři děti a druhý pět. Nicméně po instalování se i oni musí hlásit na vojenské správě.

Erb s příběhem je krásný a už navždy bude připomínat i tuto smutnou dobu. Vlastně jeho vznik popřel Cicerovo přísloví Inter Arma Silent Musae, protože i v této hrůzné válce vzniklo něco krásného a múzy nemlčely.

Informace zdroj místostarosta Zdeněk Schneider Nelahozeves.

Použité foto archiv obec Nelahozeves


    

5 komentářů:

  1. Erb je opravdu nádherný i když jeho příběh je spjatý s touto neklidnou dobou. Kéž by se všechny ty války ukončily a byl zase klid a mír. .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jaro souhlasím s vámi tak, jak jste to napsala. Více není potřeba. Zdraví Iwka

      Vymazat
  2. Marti, zajímavý článek. Erb se mi líbí.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  3. Erb je opravdu krásný , jeho příběh už takový není.
    Hezké středeční odpoledne, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Je moc krásný. I ten příběh...
    Marti, přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.