pondělí 5. srpna 2024

na pouti...



Přiznám se, že poutě už nějak nemusím. Každý rok Matějská se třemi dětmi mi asi stačila. Nicméně i letos jsem se na pouť vypravila stejně jako vloni. Vloni jen kvůli reportáži letos i kvůli sobě. Dvoudenní chorušická pouť byla trochu jiná pouť. Nejen pouťové atrakce a stánky, ale spousta výstav, koncertů a také loutkové divadlo majitelky muzea Staré krásnosti, o které už jsem tady psala. Vlastně to divadlo byl impulz, proč jsem tam chtěla jet. Nakonec jsem fotila i ty pouťové atrakce, protože psát o pouti a nemít tam kolotoč, by bylo divné. Tak pokud máte zájem, přečtěte si reportáž níže. Fotek je hodně a ani je sem nemohu kvůli lidem všechny dát, tak pokud chcete, můžete se na ně podívat u článku.
Pohodový nový týden.



Tak trochu jiná pouť…
Marta Dušková

Doktorská pohádka, Od abstrakce k minimalismu, Magie voskem a spoustu dalších výstav a koncertů. I to je Chorušická pouť kromě klasických pouťových atrakcí a pouťových stánků. Celý víkend je nabitý zážitky a pouť přiláká i ty, co třeba pouťové atrakce nemusí.

V kostele Nanebevzetí Panny Marie je instalována zajímavá výstava maleb, která je k vidění ještě dnes v neděli, s názvem Od abstrakce k minimalismu autorky Marcely Kozákové. Výtvarnice maluje své obrazy akrylovými barvami špachtlí a štětcem. Maluje hlavně podle nálady a jak sama říká: „Někdy se rozhodnu, že půjdu malovat a ani nevím, co budu malovat“. Inspiraci hledá kolem sebe a v Chorušicích je to její již šestá výstava. Vystavovala i v Praze či Mladé Boleslavi.

Sobota patřila mimo jiné i loutkové pohádce s názvem Doktorská pohádka, která se odehrála na staré faře. Pohádku hrála a loutky vodila Jitka Hrdličková ze soukromého muzea Staré krásnosti v nedalekém Velkém Újezdě, které je plné krásných loutek a pár si z muzea odskočilo, aby potěšily nejen děti, ale i dospělé. Muzeum není jen o krásných loutkách, které si spolumajitelka muzea nechává vyrábět na zakázku, ale je zde sbírka historických kočárků, hraček a panenek.

Na faře probíhala i dílnička pro děti, které se učily, jak se maluje voskem. Dílna byla součástí další výtvarné výstavy Magie voskem, kterou vedla právě autorka enkaustických maleb Jana Boudníková Ďurišová.

Chorušická pouť nabízí pestrý program ještě dnes v neděli 4. srpna, a ještě je možné si vybrat z množství zážitků až do 18 hodin či si jen tak užít pouťové atrakce.














5 komentářů:

  1. Poutě taky nemusím (jako holka jsem je milovala), ale na takovou bych se nechala zlákat.
    Marti, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Dříve jsem pouti milovala, ty vůně a zvláštní atmosféra, kouzelník, silák s hadem, tanečnice...dnes to už nemusím. Přeji Ti krásné dny.

    OdpovědětVymazat
  4. U nás je vždy pouť docela ve velkém stylu. Jelikož vždy v sobotu hrajeme dopoledne i odpoledne, tak si pouťové nálady trochu užiju. Ale kdyby nebylo toho loutkového, tak bych sice pouťové koláče upekla, ale jinak by ty radovánky šly kolem mne. Už to prostě nemusím.
    Hezký den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, zajímavá akce - spojení výstavy a poutě. Obrazy mne docela zaujaly.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.