úterý 31. května 2022

hra o knihy - závěr


Před týdnem jsem na blogu vyhlásila hru o knihy posílám do dalšího kola. Moc se vás tentokrát nepřihlásilo, tak to bylo celkem jednoduché a majitelé knih jsou na světě. 
Teď už jen zbývají formality. Prosím níže jmenované napište mi na email m_duskova@seznam.cz svoje iniciály, adresu zásilkovny, kam balíček poletí a prosím uvést i telefon, zásilkovna jej vyžaduje. 
Vím, že s některými z vás jsem si už psala, ale stejně poprosím všechny údaje znovu.
Děkuji všem za účast a mějte pohodový vstup do nového týdne.

Kniha Na Mělníku poletí k Vlastě.

Marti, zkusim stěsti zahrat o knihu Na Mělniku.Přeji hezkou neděli.
Vlasta


Hani, kniha básní Hra na anděla je tvoje.

Tak zkusím i já štěstí. Báárovou mám, tak bych brala Hru na anděla.
Hezkou neděli !
Hanka


Největší zájem byl o Lídu Bárovou. Posílám ji Iwce.

Marti, nejsem vůbec soutěživá, ale zahraji si o knihu "Života sladké hořkosti", kterou bych věnovala místní knihovně. Určitě dost starších našich čtenářek by si ji také rádo přečetlo. Zdraví Iwka



pondělí 30. května 2022

střípky z neděle







Opravdu jen střípky. Fotila jsem málo. A v hlavní roli Bedřiška, která našla v trávě zapomenutý míč, který už byl trochu prasklý, takže hrála fotbal. Už trochu dozrály třešně, ale moc jich letos není. Děti si vylezly na strom a trhaly. 
Grilovali jsme, upekla jsem ovocný dort se želatinou a nazdobení se moc nepovedlo, Linda s Lolou napsaly šlehačkou děda 66. je to ovšem jedno, dort už není.
Alánek si postavil hned dinosaura, kterého dostal ke Dni dětí, tak jsem musela fotit.
Nejvíc bylo samozřejmě setkání, povídání, smích.
Mějte pohodový vstup do nového týdne.




















neděle 29. května 2022

znáte ECHO?

Po odlehčených tématech minulých dnů téma trochu vážnější. 
Možná už jste o téhle aplikaci s názvem ECHO slyšeli na rozdíl ode mě, ke mně se tato informace dostala před pár dny a článek byl zveřejněn včera. 
Je to velmi aktuální téma, protože se mi zdá, jako by počet pohřešovaných dětí narůstal. 
Většinou jsou to sice "jen" útěky z domova, které mají dobrý konec, ale i tak. 
Dnes tedy článek o aplikaci ECHO, která pomáhá policii za pomoci veřejnosti hledat pohřešované děti.
Mějte pohodovou neděli, a dnes je poslední den, kdy hrajeme o knihy. 
Kdo máte ještě zájem, tak podrobnosti jsou tady.


ECHO je nadějí pro pohřešované děti a pomáhá je hledat
Marta Dušková

Aplikace ECHO již dva roky pomáhá Policii ČR hledat ztracené děti za pomoci zapojení veřejnosti do pátrání. Aplikace je přímo napojena na policejní databázi pohřešovaných dětí v ohrožení a v okamžiku, kdy Policie ČR vloží do databáze nový případ, všichni uživatelé obdrží tuto informaci.

První hodiny od zmizení dítěte jsou zásadní a s každou minutou šance na nalezení klesá. V aplikaci ECHO jsou vždy aktuální informace a uživatelé mohou jediným stisknutím zavolat Policii ČR, pokud mají k případu relevantní informace.

S nápadem vzniku této mobilní aplikace, která zvyšuje výrazně šanci k nalezení ztracených dětí, přišli před dvěma lety policisté Martin Kaiser a Petr Bureš.

„Veřejnost již v minulosti několikrát přispěla k úspěšnému pátrání, a proto věříme, že když dostane do ruky další nástroj, bude to fungovat ještě lépe. Telefon má dnes u sebe téměř každý,“ popisuje Martin Kaiser, a dodává: „Vycházíme z toho, že každé pohřešované dítě musí někdo někde zahlédnout – v MHD, v obchodě, na benzinových stanicích, v parcích atd., když ale neví, že se po něm pátrá, tak pochopitelně žádnou aktivitu nevyvine. To se snažíme právě touto aplikací změnit.“

Aplikace informuje veřejnost o dětech v bezprostředním ohrožení života nebo zdraví, například únos, nikoliv o všech pohřešovaných dětech, kterých je v ČR ročně několik tisíc a jde mimo jiné o opakované útěky apod. O zadání pohřešovaných dětí do aplikace rozhoduje výhradně Policie ČR, která posuzuje vážnost stupně ohrožení. V opačném případě by pravděpodobně došlo k zahlcení aplikace informacemi. Více informací k aplikaci je možné nalézt na stránce Aplikace Echo - Aplikace Echo.

Aplikace je dostupná: Google play (link https://1url.cz/Gru12) App store (link https://1url.cz/Lru1E).

sobota 28. května 2022

téma nejen voda


Dnes dávám reportáž ze včerejší výstavy, kam jsem si odskočila před dalším rozhovorem. Výstavu jsme s mužem stihli tak tak, protože v pátek už končí, ale teď je akcí tolik, že nestíháme. I když byl záměr udělat především reportáž z výstavy a pozvánku, nelitovali jsme vůbec, že jsme výstavu viděli. Naopak jsme byli rádi, že jsme ji stihli. Reportáž vyjde teprve dnes v deset hodin, ale pro vás ji sem už dávám. Snad si ji užijete, i když opět tradičně vše pod sklem, ostatně jak jinak, takže focení nejde úplně hladce. Jaká výstava to je, si můžete přečíst v krátkém článku.
Mějte pohodou sobotu. 










Jak se maluje voda?
Marta Dušková

Výstavu výtvarných děl, která je instalována v Masarykově kulturním domě v Mělníku, je možné shlédnout ještě pár dní. Výstava s názvem Voda základ života končí v pátek 3. června a rozhodně za návštěvu stojí. Je přístupná ve všední dny v čase od 13 do 18 hodin.

Výstava nabízí prezentaci výtvarných prací žáků Základní umělecké školy v Mělníku ve věku od 7 do 15 let, které tvořily pod vedením pedagožky Ireny Wenkeové. Téma výstavy je nejen voda, ale i živočichové, kteří se v přírodě vyskytují.

Díla dětí překvapí krásným výtvarným ztvárněním i vyzrálostí vzhledem k věkovému průměru malých umělců.