sobota 31. prosince 2022

přání


Poslední den v roce nezbývá než popřát všem do nového roku. 
Silvestr nevnímám jako nějak významný den. Ba právě naopak, je to pro mě a i pro mého muže den jako každý jiný. Nesnášíme slavení na povel a během roku je příležitostí ke slavení mnohem lepších, než je poslední den roku. Nebilancuju, kdysi samozřejmě v pracovním životě ano, nedávám si nikdy žádná předsevzetí, nehodnotím, jaký ten rok byl a už dávno neříkám, ať je nový rok lepší. 
Taky by se mohlo stát, že bude horší. No říkám, za mě ten jako každý jiný. 
Ovšem každý to má jinak, tak si užijte poslední den tak, jak to cítíte a jak vás to těší. 
Já už druhý den po hodně dlouhé době maluju, do toho začínám připravovat salát na zítra a dnes rozhodně bude pečené koleno, chlebíčky, prostě klasika, páč tradiční silvestrovská jídla nesouvisí s mým pojetím tohoto dne. 
Jídlo mám zkrátka ráda.
Tak nám přeji všem šťastné vykročení tou správnou nohou. 
Snad, přeju si to, nový rok přinese celému světu tolik potřebné zklidnění a návrat do normálu.

pátek 30. prosince 2022

tak tímhle taky nikdy nebudu...


Tak ani lovcem beze zbraně nikdy nebudu. A to ani, kdybych se naučila líp fotit, než potřebuju. Nemám trpělivost. Mám ráda činnosti šup šup a čekání nesnáším, nepatří do mého životního módu. A tak výsledek mého focení odpovídá vynaložené snaze. 
Dnes teda fotky opravdu nic moc, fotím z dálky, zblízka mi to nikdo z nich ani nedovolí. A jakmile začnu fotit, zůstanou na značce jen dvě sýkorky. A nesmím zapomenout na hrdličku, kterou taky krmíme. U nás jsou nálety jako každý rok, desítky desítky hladových ptáčků. Nikdo v okolí nekrmí a u nás dostanou vždy. Ale ulovit fotky zblízka se mi nedaří, přestože v jednu chvíli přilétne třeba padesát vrabců. Ale usadí se na keřích a tújích a vypadají jako v čekárně. Vždy se na našich krmítkách střídají a to i na tom největším.
Ty vrány na úvodních fotkách naštěstí na naše krmítka nelétají, to už bychom nezvládli. Náklady raději nepočítáme, stejně bychom krmili. U nás na zahradě je živo každou zimu.
Mějte pohodový pátek. 











čtvrtek 29. prosince 2022

aktuálně aneb co mě šokovalo...

foto zdroj
Včera jsem narazila aktuálně na informaci, která mě trochu rozhodila a dnes jsem ji sdílela na facebook Kanálu eM  jako odstrašující příklad a napsala jsem k tomu jen krátké vyjádření, protože vše je v komentáři, který jsem sdílela a dávám jej i sem na blog. 
Některé radovánky pro děti jsou trochu zvrácené a odborníci lovení kaprů v bazénu považují za týrání zvířat. Přiznám se, že o téhle aktivitě slyším poprvé. A co vy? 
Už jste slyšeli o téhle předvánoční radovánce, kdy děti loví kapry v bazénu?
Ano, i já jsem vymýšlela pro naše děti různé zážitky, nakonec to dělá každý, ale tohle je hodně přes čáru. Zážitek, který má za následek utrpení jiného živého tvora, je nemorální.
Původně tady měl být jiný příspěvek, ale dala jsem přednost této informaci.
I tak nám přeji pohodový den.


KAPR NA CHLÓRU: CHUTNÝ RECEPT NEBO ZVRÁCENÁ TRADICE?
Pohoda zvířat (tzv. welfare) se řeší v poslední době stále více. Od poslanců, kteří 2 roky nazpět schvalovali např. zákaz klecových chovů slepic nebo drezury v cirkusech až po obchodní řetězce, které v zájmu menšího utrpení kaprů letos nedovolovali postavit vánoční kádě na svá prostranství a prodávali je pouze naporcované a zabalené.
🆘 Posledních pár dní však internet nevěřícně kroutí hlavou nad tím, že v Košicích minulý týden v rámci předvánočního tréninku lovilo 70 dětí v krytém bazénu živé kapry. Říkáte si, že je to za našimi hranicemi a v ČR by se to rozhodně v tomto století nestalo? Omyl…
🎄 V rámci akce ve Vyškově se letos z vody lovil také živý kapr a ve Středočeském kraji toto praktikovali v Kutné Hoře ještě minimálně na konci roku 2017!! Z dob ještě dřívějších jsou případy popsané třeba z Brna, Tábora nebo Plzně.
🐟 Kapra při této „kratochvíli“ bohužel čeká tepelný šok – je zvyklý na cca 5 °C, takže voda v bazénu je pro něj příliš horká. Také chlor mu poškozuje kůži, oči i žábry. Není to ani dobrý příklad pro děti – měli bychom je učit úctě ke zvířatům, ne k tomu jim způsobovat zbytečné utrpení.
❌ Podle mě kapr do bazénu prostě nepatří! Co si o tom myslíte vy? A znáte nějaké další příklady měst, kde se toto stále děje?
Foto: kosiceonline.sk

středa 28. prosince 2022

dnes nestavíme..



aneb náš včerejší skoro výlet na Kokořínsko, jehož cílem byla návštěva svérázného malíře za účelem rozhovoru. Malíře, který maluje radost a krásu, vám představím, až rozhovor napíšu a zveřejním, protože myslím, že je to zajímavý člověk.
No a abych byla věrná názvu dnešního příspěvku, téměř všechny fotografie jsem pořídila za jízdy. A opět jsem odevšad viděla Říp, který jsem nafotila i v nepříliš lichotivé podobě. Tím myslím Říp, před kterým stojí kouřící komíny.  Původně jsem tenhle velmi nepoetický obraz ani nechtěla fotit, rozhodně tohle by nebyl pro mě námět na obraz, ale je to skutečnost a patří to k životu. Tak dnes letmý pohled na Kokořínsko. 




O místu Nostalgie, kterou vidíte na fotkách níže a fotila jsem na zpáteční cestě, bude zmínka v rozhovoru. Dnes jen obrazem. Kokořínsko je krásné a část jsem i před lety prošla. S mužem jsme byli na hradě Kokořín a i jinde. Teď si je připomínám jen z auta, ale kochám se i tak bez lítosti, beru život, tak jak přijde.
Mějte pohodový den.