neděle 24. února 2019

zámek pod zámkem





Říká se do třetice všeho dobrého i zlého a občas se nám to tak stane. 
V tomto případě bych řekla, že to bude nejspíš remíza.
Náš kraj je bohatý vším, památkami, přírodou. Kokořínsko vládne. Asi proto jsme nějak neřešili zámek, který máme fakt za humny nebo spíš za plotem.
Na informaci o zámku Hořín ze 17. století jsme narazili, ale je nepřístupný veřejnosti, tak nás nějak nelákal. Napadlo mě to až minulou neděli. Podívala jsem se na internet a zjistila, že je údajně přístupný zámecký park a zámek sám, který na fotkách vypadal nádherně, je architektonickým skvostem
V sobotu začaly ty příšerné mlhy, které skončily až ve středu. V neděli byla sice u nás příšerná mlha, ale stejně jsme se rozhodli, že to určitě bude lepší a že se na zámek vypravíme, když je to za rohem.
V neděli jsme ještě netušili, že mlha se bude až do středy trhat až pozdě odpoledne. Navíc jsme po opuštění našeho domu zjistili, že vlastně u nás téměř žádná mlha vlastně není, páč vidíme aspoň obrysy budov, dál to bylo horší a horší. Nebylo vidět ani na krok a budovy jste jen odhadovali. 
Místo k zámku, no když už jsme na cestě, zamířil můj muž do Mělníka s poznámkou, no to jsem tě dnes vyvezˇ a skončili jsme v Pepču 😊 a koupili ještě jeden betonový květináč, rámeček na obrázek od Alánka, který se rozbil a hrneček jako dárek, který u nás obdivovala naše kamarádka.
V pondělí jsme už ani nevyjeli, páč mlha byla snad ještě horší, i když nevím, jestli je to vůbec možné. 
V týdnu jsem pracovala a v pátek hodně, takže volba navštívit zámek, tedy spíše zámecký park padla na sobotu. Nikam daleko se nám fakt nechtělo.
Přijeli jsme k zámku, který vůbec nevypadal jako na evidentně vyretušovaných fotkách na netu a byl na zámek. Hned vedle u nějakého domku za plotem, který evidentně patřil k zámku, postával pán se dvěma psy a na moje otázky, jestli je to přístupné, tedy park, odpovídal jen kroucením hlavou a nepromluvil. 
Nakonec psy pustil do areálu. Vidíte je na fotkách. Možná areál hlídají.
Tak jsem fotila přes plot. Nikdo z nás se tam pravděpodobně už nevypraví nikdy, pokud se zámek neopraví, patří opět Lobkovicům jako většina zámků v tomto regionu, takže malé nahlédnutí pro nás všechny.
Tentokrát jsem si pro změnu jela koupit kytky, opět pokojové a skončili jsme v Kaufu, který normálně nenávidím. Tak to byl náš  malý sobotní "výlet". 
Ale nakonec i přes plot byl zámek zajímavý. 
A je v celkem dobrém stavu, už jsem viděla horší, ale rekonstrukce, která je prý v plánu, je určitě nutná. Vevnitř zámku jsou prý kamenné rokokové pokoje. 
A doufám, že tento cenný architektonický objekt nebude chátrat dál.











19 komentářů:

  1. Krásný zámek, ale je vidět, že nutně potřebuje opravy. Škoda, že jste se nemohli podívat alespoň do zahrady. Je vidět, že má zámek statné hlídače.
    Nevím, jak se u vás, u nás je dnes zataženo. Tak jen po obědě zajedeme nakoupit.
    Přeji hezkou neděli. Růža

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná stavba. Co se týká zámků a hradů, jsme bohatá země. Památek máme spousty. Škoda, že některé nedostávají péči, jakou by si zasloužily. Ta léta "nepéče" a chátrání jsou prostě vidět.... Ale tenhle, alespoň z té dálky, vypadá ještě obstojně. Škoda, že jste nemohli dovnitř.
    Marti, měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Péti, no obnova jsou nemalé peníze, takže chápu, že na to není. Měj krásné dny.

      Vymazat
  3. Na to, že jsi fotila přes plot, se ti povedlo zámek vyfotit moc pěkně. Třeba bude mít tahle stavba štěstí a dočká se obnovy.
    Hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, děkuju. Strčila jsem foťák mezi šprušle plotu, přece když už tam sem, neodejdu bez fotky. Měj pěkný nový týden.

      Vymazat
  4. Z Hořína znám jen Hořínský kanál a zdymadlo. když jsem jezdili na lodi, vedla tudy naše pravidelná cesta z Prahy na dovolenkovou destinaci na pískovnu u Starého Kolína. A vlastně kamkoli na Labi, protože se jinak na něj z Vltavy nedalo dostat.... o nutnosti rekonstrukce zámku hovořil majitel v dokumentu Modrá krev na ČT1. Jenže byť je to navrácený majetek, musí projít veškerým kolečkem stavebních povolení a vyjádření a navíc dnešní šlechta neoplývá penězi jako ta dřívější....nejdřív si na to musí vydělat jinde a pak požádat o možné dotace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, prosně tak, peníze nejsou a rekonstrukce jich potřebuje hodně. Měj pěkný nový týden.

      Vymazat
  5. Marti, to koukám, že tys tam byla prvně, máte to, co by kamenem dohodil, ten zámek i nedaleká krásná hrobka dostaly na ,,frak,, při povodni a já když jsem tam naposledy byla, šlo jít až k budově, dojem jsem měla sklíčený a možná jsem to dávala kdysi na blog?
    Těch zámků je tu, na Mělnicku, opravdu hodně, škoda, že některé jsou tak zničené.
    Pozdrav do C. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jiřinko, my tady bydlíme necelých šest let, takže jsme toho moc nestihli. První dva roky na to nebyl vůbec čas, tak region objevuje postupně a většinou jsou cíle pracovní. Měj pěkné pondělí.

      Vymazat
    2. Marti, když se podíváš na Veltrusy, Liběchov, Hořín a další, tak je to pořád o tom samém: devastace a smutný pohled. A to nejen kvůli povodni.
      Já mám spadeno na úplně zapomenutý kout Mělnicka, snad už to vyjde a můj dědouch mě tam doveze, ale - jestli tam budou špatné silnice, tak mě tam hned přetrhne na 4 kusy. Uvidíme, chystám se tam už dlouho.
      Neboj, případně hned šoupnu na blog.
      Jiřina z N.

      Vymazat
  6. Marti, zámek je moc zajímavý, ale opravu určitě potřebuje. Škoda, že je i park pod zámkem, mohla by to být krásná procházka. Třeba někdy bude zámek přístupný i pro veřejnost a bude zase co obdivovat.
    Měj krásné dny. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, mně spíš vadilo, že na netu je pozvánka do krásného parku, který je údajně otevřen pro veřejnost a ještě to bylo aktualizováno, jak jsem se dočetla, teď v únoru, a ty přijedeš a ono to tak není. Měj pěkný nový týden.

      Vymazat
  7. Marti, to je taková škoda.Byl by to nádherný zámek.Když vidím ty rozflákaný okna je mi špatně.Takových kdysi krásných staveb tady u nás je.Co nezničili komunisti, rusáci a taky JZD, to se nechává chátrat.Dobrou noc, já sice ještě spát nejdu.Jsem sova a tak pletu a kulisou mi je telka.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, já včera taky ještě nespala. Byl tady syn, tak jsme povídali. Měj pěkné pondělí.

      Vymazat
  8. Marti, nikdy jsem tam nebyla, prvně jsem koukala ne mobilu a to není vidět jak moc by potřeboval zámek opravu. Škoda zavřené zahrady.
    Měj se moc hezky. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, oni jsou ty fotky na netu evidentně retušované, takže skutečnost je pak jiná. Měj pěkný nový týden.

      Vymazat
  9. Marti, informace na netu, to je kapitola. První příčky obsazují památky z rukou státu, kde v aktualitách najdeš akce z roku 2016, ale jak je vidět, i soukromé ruce nestíhají...
    Třeba bude na jaře všechno jinak, i když je cítit, že tě trochu otrávili. A ani se nedivím... Snad zámek čekají lepší časy.
    Měj hezký večer, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já jsem byla spíš otrávená z toho pána, protože jsem se chtěla něco dozvědět, ale on vůbec nemluvil. Měj pěkný den.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.