sobota 6. ledna 2024

dnes o vínu


V loňském roce jsem napsala pár článků, na které nebyl čas na blogu a myslím si, že by vás třeba mohli zajímat. Tak dnes jeden z nich o značce prosecco. Trochu osvěty. Někomu tenhle boj o značku přijde u vína nesmyslný, ale je to stejné jako u jiných značek, třeba oblečení. Také si majitelé značek chrání tu svoji před fejky a chtějí, aby jejich značka oblečení, kabelek, bot byla zárukou kvality. A stejné, nebo možná ještě významnější je to u vína či značkových pochutin.
Mějte pohodový den.


Víte, že prosecco je jen jedno? Pijete to správné?
Marta Dušková

Od roku 2010 se smí používat termín prosecco pouze pro šumivá vína, která pocházejí z italských regionů Veneto a Friuli-Venezia Giulia. Prosecco je tedy používáno k označení původu vína, odrůda se jmenuje Glera. Do roku 2009 se používal termín pro běžná šumivá vína.

Nyní Italové spustili kampaň se vzkazem: „Toto není prosecco. Neříkejte tomu prosecco, pokud je to obyčejné víno“.

Aby se směl termín prosecco používat, musí být víno vyrobeno jen v určitých oblastech, musí mít minimální obsah alkoholu a vyrobené pouze z určitých druhů hroznů. Označení prosecco je pod ochranou zákonů EU.

Je to stejné jako u označení šampaňské, které se smí týkat pouze šumivého vína z historické provincie Champagne ve Francii.

Podle dochovaných dokumentů se prosecco začalo vyrábět před dvěma tisíci lety v době římské a k výrobě byla používána stejně jako dnes odrůda Glera a všechno to začalo ve vesničce Prosecco, což je součást Terstu v severní Itálii.

Prosecco se dělí do tří stylů podle intenzity perlení:

Prosecco Spumante

Jedná se o nejčastější styl, který najdeme i ve většině obchodů. Obsahuje asi tři atmosféry tlaku uvnitř láhve (pro porovnání tradiční Champagne má zhruba šest atmosfér).

Prosecco Frizzante

Frizzante je méně šumivé až perlivé. Obsahuje pod 2,5 atmosféry tlaku.

Prosecco Tranquillo

Jedná se o prosecco bez bublin. Že jste ještě o neprelivém proseccu neslyšeli? To je dost možné, protože ho za hranicemi Itálie málokde mají.

Prosecco od suchého až po sladké podle zbytkového cukru:

Brut

Nejsušší styl prosecca, který má 0-12 gramů zbytkového cukru na litr vína.

Extra Dry

Mezi 12-17 gramy cukru na litr, což vede k hladší dochuti.

Dry

Sladší typ prosecca se 17-32 gramy zbytkového cukru na litr.

Demi-sec

Nejsladší varianta, která má 32-50 gramů zbytkového cukru a hodí se k dezertům.




9 komentářů:

  1. Málokdy piju prosecco samotné, ale je pravda že jeden čas jsem si kupovala ´ve vinotéce Frizante. Ale hodně piju prosecco v Aperolu, který mám moc ráda. ;-)Díky za seznámení

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Marti, bublinky já ráda... Děkuju za info, Lenka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, za osvětu dík. Prosecco jsem dosud nepila, ani Aperol a nějak mi to nechybí. Aledět tohle můžu.
    Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, těchto informací se nám dostalo na nějaké ochutnávce - šťastně jsem to zapomněla. Je pravda, že Frizzante mám v létě hodně ráda.
    Měj příjemnou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, to je zajímavé. Jediné šumivé víno, které jsem kdy pila, byla česká "Bohemka". Jinak šumivá vína vůbec nemusím. Teď už ani ta tichá...

    OdpovědětVymazat
  6. Proseco mi vždy nabízí kamarádka při společném posezeníčku. Ale zda je to správné, to tedy nevím :-). Občas se bublinek napiju ráda, ale vinaři by tedy na mně nezbohatli :-)).
    Měj pěknou neděli, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  7. Zajímavé čtení. Bublinky mám moc ráda.

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, moc zajímavé čtení. Bublinky také můžu. Mňam.
    Marie

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, přiznám se, že jsem netušila, že i "proseco" je označení původu (o šampaňském to vím). Moc bublinky nepiju, jen na synově svatbě jsem si ji užila trochu víc.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.