sobota 31. srpna 2024

proměny


Pár detailů ze zahrady a pro mě je nejkrásnější kytka naší zahrady Sára, na jejíž focení teď nemám moc času, navíc se skrývá před vedrem v keřích. Sáru fotím z dálky, fotky tedy nejsou moc kvalitní. Když se totiž moc přiblížím, je po focení. Vyskočí a utíká radostně ke mně, jako bychom se dlouho neviděly. Jsme spolu téměř pořád kromě odjezdů za reportážemi, rozhovory či k lékařům. Utíká ke mně jako malé dítě. Kdyby byla dvounožka, roztáhne i přední tlapky na objetí. Takhle přiběhne, já mám roztažené ruce a ona se přitulí k mým nohám. Nevím, kdo řekl, že kočky neumějí dát najevo radost, u nás se to děje furt. Asi někdo, kdo nikdy neměl kočky...
Naše proměnlivá růže už zase kvete. Mezi focením jsou dva dny, na prvních fotkách jedna žlutá růže a poupata a na druhé už všechny barvy růže.
Tak dnes opět nahlédnutí do zahrady.
Mějte pěkný víkend.














úterý 27. srpna 2024

piknik na farmě


O farmě ve Vraňanech jsem už tady psala několikrát a od té doby, co jsme tady byli poprvé, je k nepoznání, rozrostla se do velikosti, v roce 2022 se stala Farmou roku. A už to není jenom o tom, že sem půjdete nakoupit ovoce, zeleninu či kytky. Farma je uzpůsobena tak, že lze tady trávit více času i s dětmi, občerstvit se a pobavit. 
Minulý týden se zde od pátku do neděle pořádal první ročník akce Vraňanský food piknik. Pokud si chcete prohlédnout všechny fotografie, můžete tady u článku. Já sem dávám jen malé nahlédnutí na víkendové dny plné barev, chutí, vůní a zábavy, tak jsem nazvala článek a mimo jiné jsem tady ochutnala možná nejlepší zmrzlinu z čerstvých jahod, kde byla jahoda skutečně cítit i se zrníčky, která jsou i vidět.
Pohodový den všem.













neděle 25. srpna 2024

nikdy není pozdě začít...


Dnes mám pro vás rozhovor s výtvarnicí, jejíž originální obrazy jsem už tady představovala v rámci Chorušické pouti. Dnes tedy povídání o malování i životě, snad vás rozhovor bude zajímat. Na fotografie se můžete podívat u článku tady. Moje fotografie už na blogu byly, tak jen malý výběr.
Pohodovou neděli.



Marcela Kozáková: Inspiraci hledám kolem sebe…
Marta Dušková

Dnes bych vám ráda představila výtvarnici Marcelu Kozákovou z Chorušic a její originální obrazy. Její výstavu bylo možné shlédnout při letošní pouti v Chorušicích, kde vystavovala svoje obrazy v kostele a tam jsem se s výtvarnicí a některými jejími obrazy měla možnost seznámit i já. Sešly jsme se o něco později u kávy a povídaly nejen o umění, ale i životě. Možná by mottem našeho rozhovoru mohlo být, že nikdy není pozdě začít…

Paní Kozáková, vím, že jste začala malovat relativně pozdě. Co bylo prvotním impulsem začít malovat? Co Vás vedlo k rozhodnutí, já budu malovat.
Já jsem celý život toužila malovat. Měla jsem takovou vnitřní touhu něco ztvárnit, nějak se vyjádřit. Ale nikdy na to nebyl čas. Když mi bylo 40 let a měla jsem narozeniny, manžel se mě ptal, co bych chtěla. Já povídám, že bych chtěla koupit paletu a barvy a štětec a zkusím malovat. Na to mi můj muž řekl: tak já ti koupím štětku a můžeš začít chodbou...(smích). A tím to skončilo. Pak jsem zůstala doma a v té době se syn se rozešel s přítelkyní. A po ní doma zůstaly nějaké výtvarné potřeby, protože trochu malovala. Plátna, barvy, štětce a syn mi to jednoho dne přivezl. Teď seš doma a potřebuješ něco dělat, tak zkus malovat. Tak jsem si řekla, že to tedy musím zkusit. Začala jsem malinkými obrázky, jednoduchými motivy, hledala jsem inspiraci na pinterestu nějaké téma a něco jsem podle toho vytvořila. Ve vesnici se časem vědělo, že maluju, občas jsem dávala obrázky jako dárky nebo třeba do tomboly na plese a jeden kamarád ze vsi mi říká, hele, když takhle maluješ, mohla bys to někde ukázat. Je škoda si to nechávat v šuplíku. Takže při další pouti v Chorušicích jsem měla první výstavu jenom malých obrázků, ještě to bylo trochu takové naivní malování, prostě začátky. Příští rok už byla výstava větší, začala jsem si kupovat velká plátna a malovala abstrakce. Tím jsem se vůbec začala poprvé projevovat. Nejdříve byly obrazy depresivní, starala jsem se v té době o svého 90tiletého tatínka, takže jsem toho měla celkem dost a únava se projevila i v mé tvorbě. Pak jsem se setkala s jednou malířkou, grafičkou, která znala už moji tvorbu a ta mi říká, vy to letos máte takové depresivní, nestalo se vám něco? Já říkám, no umřel mi táta. Všechny pocity, emoce, všechno se projevuje, aniž byste chtěla, v malování a pravděpodobně v jakékoliv tvorbě. Pak jsem darovala jeden obrázek, takovou spirálu nebo něco takového kamarádce a ona mi řekla, nezlob se, já to nemůžu nikde mít. Mně to úplně vtahuje dovnitř. Tak jí říkám, dej si to do garáže. Teď už jsem se z toho trochu dostala, už nemám problémy a jsem v pohodě, jsem doma, dělám si zahradu, tak jsou i ty obrazy pohodové.
Ale nedokážu malovat, když mi někdo řekne: udělej mi toto, ale v jiných barvách, to nemůžu. To nejde. Já už nikdy nic takového nenamaluju. To už se mi podruhé takhle nepovede. Nejsem umělec, který maluje rutinně, to já nemůžu. Já maluju pocitově. Večer rozložím barvy a stůl v kuchyni a maluju.
No ale jste dost úspěšná. Prodáváte svoje obrazy, což v dnešní době není úplně standard.
No občas něco prodám.
Pamatujete si na svůj první obraz, který jste namalovala?
Pamatuju. Byl to takový minimalistický portrét podle Picassa, toho jsem vždycky milovala. Měla jsem ráda jednoduché abstrakce, které obsahují různé pohledy najednou. Tak jsem namalovala ženu, převládala tam modrá barva a ten jsem milovala. Darovala jsem jej mému švagrovi, protože se mu hrozně líbil. A to byl můj první nebo jeden z prvních obrazů. Pak jsem malovala kopec a na něm stáli dva lidé a koukali do krajiny. Po čase mi syn zaplatil jednodenní kurz v Liberci a tam jsem namalovala podle fotografie velké oko. To oko bylo ptačí, ale to nebylo hned k poznání, a já jsem ho za ty dvě hodiny namalovala. Když přišla lektorka a kontrolovala naše výtvory, tak jsem ho dala vedle té pohlednice a můžu říct, že to bylo skoro stejné. Jen ten pohled byl malinko jiný, protože to přesně nenamalujete. Mám ho vystavený doma, ten si hlídám, ten nikomu nedám.
Chtěla jsem se právě zeptat, jestli máte nějaké obrazy oblíbené, které nikomu nemůžete dát. Prostě si je musíte nechat.
Ano, mám to tak. Když namaluju nový obraz a mám pocit, že se mi povedl, tak mám v kuchyni takový pult, tam si obraz vystavím a musím se na něj dívat. A musím se na něj dívat třeba měsíc nebo než namaluju něco jiného, já si ten obraz musím prostě zažít. Teprve pak jsem schopná ho uklidit. Na výstavě při pouti jsem měla vystavený obraz Tajemná dívka, o kterém jsem si původně řekla, že ho nikomu nedám. Měla jsem jej pověšený v domě a milovala jsem ho. A manžel říká, dej ho na výstavu, namaluješ si něco jiného. Utěšovala jsem se, že se za ty prachy neprodá a já si ho vrátím domů. On se na výstavě prodal. No tak je hold pryč a já se budu snažit namalovat si zase něco podobného.
Pamatujete si na první obraz, který jste prodala?
To ne, to nebylo pro mě důležité.
To chápu, malujete pro radost a peníze jsou podružné.
No, všechno je hodně drahé, plátna i barvy, ale co vydělám, tak jde vlastně zpět, to do tvoření vrazím zpátky. Já si koupím deset velkých pláten a jedno stojí 600-700 korun. Do toho barvy a já potřebuju hodně barev, štětce atd. a závěrečné laky apod.
A jak dlouho malujete? Kolik let?
Sedm, osm.
A předtím jste nikdy nemalovala? Ani jako dítě? Kromě výtvarky na škole samozřejmě.
Jako dítě jsem malovala ráda a malovala jsem ve škole. Měla jsem i obrázky vystaveny na chodbě. Později jsem blízko školy jezdila k zubařce a jednou mi to nedalo a řekla jsem si, že se podívám do té staré budovy. K mému překvapení tam obrázky ještě visely, nejen moje, ale i ostatní.
Tak to je hezké.
Do 18 let jsem hrála na klavír, vlastně od 6 let, k umění jsem nějak tíhla vždycky. Hrála jsem docela dobře, ale pak se piano doma porouchalo a nekoupilo se už jiné. Dnes už nezahraju nic. Člověk zapomene. Ale syna jsem dala do hudební třídy, takže zpíval ve sboru Vrabčáci z Jablonce, jezdili po celém světě a hrál na piano. Chtěla jsem ho dát na housle a paní učitelka mi to rozmluvila s tím, že syn je moc temperamentní a u houslí nevydrží. A hraje dodnes.
Začala jste se tedy výtvarně vyjadřovat prostřednictvím abstrakce.
Ano, začínala jsem abstrakcí, pak květiny, bílé vlčí máky, sestra už má ode mě čtyři obrazy, které jí doma visí a moc se hodí do interiéru. Obraz nemusí být dokonalý. Teď jsem přešla na postavičky, minimalistický styl, ale portréty neumím. Ani jsem to nikdy nezkoušela a neláká mě to, to je na mě moc piplačka, já mám ráda šup šup a je hotovo. Já si potřebuji sednout k malování v šest večer a skončit ve čtyři ráno. To je moje, ale musí být hotovo. Lidi se mě někdy ptají, jak dlouho dělám ten obraz. To se ale takhle nedá říct.
Teď ještě něco o Vás. Jak dlouho bydlíte v Chorušicích?
Dvacet let. Předtím jsme bydleli v Jablonci. V Chorušicích bydlela babička s dědou a děda tam měl kovárnu, tak to byl velký dům. Vykoupili jsme jej od dalších spolumajitelů. Vždycky jsme toužili mít nějakou chalupu. A pak jsme tam tak stáli a říkali jsme si, co s tím budeme dělat. Bylo to samozřejmě už vybydlené. Já říkám, tak trošku natřeme ta okna a budeme sem jezdit jako na chalupu. Můj muž se smál a říkal mi, ty ses zbláznila. To nejde. To je barák, to není chalupa. A tak jsme začali budovat a já tomu nevěřila, že se budeme někdy stěhovat do Chorušic a je pravda, že mě to ani nelákalo. Dnes se mi tady krásně bydlí, mám to tady ráda a už odsud nikam nepůjdu. I když maluju doma v kuchyni, mám v Chorušicích pronajatý prostor, místnost, kterou využívám jako ateliér. Mám tam pověšené svoje obrazy, protože domů už bych se s nimi nevešla.

Marcela Kozáková, jak sama říká, maluje nejraději ve chvílích klidu a pohody. Největší radost má, když maluje obraz, který se líbí jí i ostatním. A obrazy se líbí.
Mně nezbývá než poděkovat za milé setkání a příjemné povídání a popřát hodně nápadů a kreativních chvil.
Fotografie archiv Marcela Kozáková Home - Marcela Kozak Art 
Fotografie archiv redaktorky – výstava v Chorušicích.

 

 

středa 21. srpna 2024

co mě naštvalo...?!


že zemřel úplně zbytečně člověk jen kvůli malé informovanosti. Pamatuji si zahájení provozu metra, byla to trasa C. Dokonce vnímám v metru červené tlačítko, ale vnímám jej na použití v případě požáru, je mu dost podobné. Stejně jako můj muž a vzhledem k tomu, co se stalo, jej myslím stejně vnímá spoustu jiných lidí. Nepamatuji si vůbec, že by někde někdy byla nějaká zmínka o tlačítku, které může zachránit život. A kdyby nezemřel člověk, pravděpodobně bychom o tlačítku nevěděli. Okamžitě po úmrtí člověka přišel dopravní podnik s vysvětlením tlačítek a s informací, kde jsou umístěna a jak je použít. Naštvalo mě, že teprve až teď... Trochu pozdě. Kdyby o tom věděli lidé ve metru v době, kdy spadl do kolejiště nevidomý muž, pravděpodobně by nepobíhali zběsile po perónu, nemávali zoufale do kamer, aby upozornili na neštěstí, ale prostě by zmáčkli tlačítko, zastavili vlak a zachránili život...


Tlačítka, která mohou zachránit život
Marta Dušková

Po nedávné nehodě, kdy po pádu do kolejiště metra zemřel člověk, upozorňuje Dopravní podnik hlavního města Prahy na existenci nouzového tlačítka, o jehož existenci někteří lidé nevědí či nevědí, kde ho hledat.

Bezpečnostní tlačítka Nouzové zastavení vlaku jsou umístěna na nástupištích stanic metra pro každou kolej zvlášť. Zpravidla jsou umístěna na začátku a na konci nástupiště na zdi, případně na sloupech podle architektonického řešení stanic.
Tlačítka jsou chráněna ochranným sklíčkem, které po zmáčknutí praskne, sjede směrem dolů a tím je uvolněn prostor ke stlačení.

Citace z webu Tipy | Dopravní podnik hl. m. Prahy, akciová společnost (dpp.cz), kde jsou další informace k nouzovému zastavení vlaku:

  Pokud je vlak v dostatečné zábrzdné vzdálenosti před stanicí, kde došlo k pádu člověka do kolejiště nebo vlak teprve odjíždí z předchozí stanice, stlačením tlačítka NZV souprava bezpečně zastaví před inkriminovanou stanicí. Analogicky v daném směru dojde k zastavení všech navazujících vlakových souprav, aby nedošlo k jejich srážce.

  Pokud již vlak vjíždí do stanice, kde došlo k pádu člověka do kolejiště nebo zábrzdná vzdálenost soupravy je k inkriminovanému místu nedostatečná a souběžně dojde k aktivaci příslušného tlačítka NZV, není vždy možné zaručit zastavení soupravy v požadovaném místě vzhledem k rychlosti a brzdné dráze vlaku či sklonu tratě. Vjezdová rychlost do stanice se za standardní situace totiž pohybuje v průměru kolem 55 km/h.

  Pokud je vlak ve stanici a odbavuje cestující, stlačením tlačítka NZV je zamezen jeho odjezd.  Tlačítko NZV se používá v případě pádu cestujícího mezi vozy či před stojící vlak.

  Aktivací tlačítka NZV ve všech případech dojde také k ovlivnění návěstních znaků na příslušných světelných návěstidlech přidružených k tomuto bezpečnostnímu tlačítku.

Slepec v metru mohl žít, kdyby se stisklo nouzové tlačítko. Zkusili jsme to - iDNES.cz


pondělí 19. srpna 2024

léto na plotě...


Dnes jen malé nahlédnutí do zahrady a taky přidávám jedno ráno koncem července, které na blogu ještě nebylo. Nechci se opakovat, nestíhám, tak dnes jen tak.
Pohodový vstup do nového týdne.





Máme dva keře ibišku, které kvetou každý rok najednou. Letos je to jinak. První už téměř odkvetl a druhý začíná.






A ráno koncem července.