pondělí 3. února 2020

ptáci v utajení a první sněženky



Jako nějací agenti.
Včera jsem číhala naprosto bez pohnutí s foťákem snad půl hodiny, abych zachytila aspoň jednoho mrňavého, aspoň pro jednu jedinou fotku do úvodu. 
A nic, ani peříčko.
Sotva odejdu do domu, okamžitě vidím přes okno celá hejna sýkorek, vrabců a i pár hrdliček, kteří obsazují naše tři krmítka a já nadávám, proč sakra aspoň chvíli nepostojí. 
Můj muž mě chce rozesmát svým (ne)obvyklým černým humorem: 
tak tam dáme trochu lepidla, ne😅?!
Ježíš fuj!😓
No prostě mi musíte věřit, že už se k nám konečně ptáci vrátili. Před časem jsem si stěžovala, že krmítka zůstávají plná i týden a teď můj muž trpně podotýká: 
panebože, oni prožerou jeden náš celý důchod!!!
K dnešnímu příspěvku mě inspiroval článek Z českých zahrad mizejí ptáci, kde je i výzva ke změně. Ptáci by se teď prý měli přikrmovat po celý rok a nekončit s krmením na jaře, jako to bylo dřív. Důvodem je velký úbytek hmyzu, který je pro některé ptačí druhy hlavní potravou. 
Nemohou tak úspěšně odchovat mláďata či dokonce zahnízdit. 
Pokud najdou potravu u lidí, nechají hmyz, který občas najdou, pro svá mláďata.
Tak to se teda trošku prohneme, ale snad budou v průběhu roku jíst přece jen méně než v zimě.
Dnes teda místo ptáků jen krmítka. Právě jsem dosypala, tak jsou plná. 
Už na to nemám nervy vysedávat a číhat, kašlu na ně.
Stejně to dělají schválně, mně na truc.



Ulovila jsem ale první sněženky na naší neuklizené a trochu zpustlé zahradě. 
I teď v osm hodin ráno je pořád tma jak v pytli a zataženo, ale bílá je vidět dobře.
Už začínají trochu vykukovat.


14 komentářů:

  1. Marti, také jsem nedávno ten článek četla. My máme krmítko na sušáku na prádlo, takže celoročně krmit nebudu moct. K nám stabilně létají hrdličky, sýkorky a kosi a já je za záclonou ráda pozoruji.
    Tvé fotky sněženek se mi moc líbí, jsou takové tajemné.
    Měj pěkné pondělí.Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, oni jsou tajemné, protože byla fakt tma a šero. Měj pěkný den.

      Vymazat
  2. Marti, k nám lítalo tolik druhů ptáčků a nyní nevidím kosáky ani jiné, jako pěnkavy, jen občas přiletí sýkorky a vrabci, sporadicky i brhlík, taky přiletí sojka, ta si bere ty největší kousky ořechů,někam to odnese a přiletí pro nášup. Odháním pohybem záclony straky! Na borovici před balkonem občas zahlédneme strakapouda.
    Máte hezká krmítka. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, to s tím krmením celý rok jsem neslyšela, ale dává to smysl. K nám také létají, ale letos jsem nevyfotila žádného. Zatím jsem ještě nebyla na číhané a kdo ví, jestli budu. .o)
    A ty sněženky jsou nádherné, no, poslové jara přichází.
    Přeji krásný večer. D.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, já už jsem to četla ve víc článcích, a proto je i jeden v odkaze, protože já jsem tomu nejdřív ani nevěřila, ale, jak říkáš, má to logiku. Měj pěkný den.

      Vymazat
  4. Marti, ptáčky jen tak nevyfotíš.Můj muž postavý maskovacý stan nebo se zabalí do takový hrůzy a pak číhá několik hodin,aby vyfotil.Já bych na to trpělivost neměla.Je to o spoustě času.Jinak sněženky i u nás už vykukují .Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, fotku jsem viděla a pobavila jsem se. To by mi nevadilo být za strašáka, já bych neměla trpělivost na to číhání. Měj pěkný den.

      Vymazat
  5. Nám ptáci na chalupě ozobávají všechny sazeničky - když tam přes týden nejsme mají na tuto záškodnickou činnost dost času a klidu. Tak nevím, jestli se mi je bude chtít podporovat ještě krmítkem (jedině, že by slíbili, že nechají rostlinky na pokoji :D).
    Já na podzim ulovila sýkorku pod Pravčickou bránou (foťákem samozřejmě) - asi to byl mimořádně oprsklý exemplář zvyklý na turisty.
    Hezký večer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, mně se v minulých letech povedlo pár ptáků vyfotit, ale letos to prostě nejde. Měj pěknou středu.

      Vymazat
  6. Marti, včera byl skutečně jarní den, i když byla tma a lilo. Sněženky i u nás vykukují. Ptáčky jsem slyšela i za zavřenými okny... Já na krmítko vidím z kuchyně, pohyb tam je celkem velký, jen na focení to je daleko...
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, já na krmítka vidím z předsíně přes prosklené dveře a přes okno v kuchyni, proto vidím ty hejna, ale taky to není na focení. Měj pěkný den.

      Vymazat
  7. Já na krmítko nevidím, ale sem tam nějakého opeřeného návštěvníka v letu na zahradě zahlédnu. Sněženky mi už také vykukují, je to předzvěst blížícího se jara.
    Měj se fajn!
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.