středa 5. března 2014

Ukrajinských "68"


Nejsem žádný politolog a navíc při vyslovení slova Ukrajina se mi nevybaví vůbec nic. Nemám v tomto případě ekvivalent např. k italské botě. Ta se mi při vyslovení Itálie vybaví hned. Musím trochu přemýšlet, kde se vlastně přesně Ukrajina nachází a v mém věku si lépe vybavím na mapě velikost a tvar bývalého Sovětského svazu:-). Nechci hodnotit jakýkoliv způsobem situaci na Ukrajině, k tomu nejsem dostatečně fundovaná. Zarazila mě však v této souvislosti jedna věta, která zazněla někde na netu v diskuzi. Proč nás má zajímat, co se děje na Ukrajině? Ta otázka byla možná míněna obrazně a po ní někdo vyjmenoval důvody, proč nás má skutečně zajímat toto dění, anebo možná je třeba ji brát z negativního pohledu: Proč sakra nás má zajímat, co se tam děje. Ať už byla míněna tak nebo tak, vadí mi tato otázka obecně. Proč se vůbec musíme takto ptát?! Za prvé: lidsky mi vadí vždy, když někde umírají lidé rukou jiných lidí a žádný důvod pro toto není dostatečný. Je to odsouzeníhodné a barbarské. Za druhé: svět je dnes tak blízko, takže vše se nás dotýká.  I kdyby to mělo být jen zdražení pohonných hmot, což je malý zlomek toho, co se skutečně stane,  vždy nás to zasáhne a nějakým způsobem ovlivní náš život.
Takže proč si vůbec klást otázku, proč nás má zajímat, co se děje na Ukrajině. Musí nebo mělo by nás to zajímat, vždyť je tady porušováno mezinárodní právo jen na základě rozhodnutí jednoho parlamentu
V 68´ mi ještě nebylo 10 let. Měla jsem odjet někam na prázdniny, snad na Slovensko k babičce, ale ráno bylo vše jinak. Nedokážu přesně popsat tehdejší moje pocity, ale ten chaos, který jsem v sobě měla, si vybavím dodnes. Vidím jen velkou frontu až na ulici města u krámku na rohu, kde se tenkrát říkalo "U staré Blažkové" :-) a síťky plné zásob mouky, cukru, soli a jiných trvanlivých potravin. A pocit nesvobody. A to je důvod, proč se zajímat o to, co se ve světě děje, ať už se jedná o Ukrajinu či jakoukoliv zemi jinde na světě. Nikdo nemá právo k takovému jednání z jakýchkoliv důvodů a snaha o upevnění a rozšíření moci zastíraná údajnou starostí o příslušníky svého národa je zvrhlá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.