pátek 30. května 2014

jen pro ten dnešní den ...


dovolená u přehrady v Jablonci
Nejsem "vzpomínací" typ. Nikdy si neprohlížím ani fotografie, když byly naše tři děti malé, pokud mě k tomu nepřinutí okolnosti, jako rodinná sešlost apod. Ne, že bychom si s mužem občas nepřipomínali vtipné i méně vtipné historky našeho života, ale v podstatě minulost neřeším, budoucnost jen krátkodobou, a to ještě více méně pracovní projekty. Žiju přítomností. 
Nevím, jestli jsem to tak měla vždy, ale asi pravděpodobně ano. Trochu bohémský způsob života není naší rodině cizí a vždy jsme investovali do zážitků s dětmi, bez ohledu na to, jestli bude na novou pračku či na něco jiného velmi prozaického. Trochu chování - po nás potopa :-)
Podnět ke vzpomínání nám s mým mužem před pár dny dala naše dcera. Chce jet poprvé s roční dcerou na dovolenou a tak trochu řeší, jak vše bude a v době sdílení všech zkušeností přes net brouzdala i ona, aby třeba našla, čeho se vyvarovat apod. Volala mi trochu v šoku, že na internetu běží hlášky typu: no dovolenou s dětmi si neužijete, dovolená navždy skončila apod. Na základě tohoto trochu smutného telefonátu jsme začali s mým mužem vzpomínat. Nikdy nás nenapadlo, že bychom měli trávit dovolenou bez dětí a až na víkendové stanování, kdy to ještě s miminy nešlo, to tak vždy bylo. A jak jsme se na dovolenou s nimi vždy těšili, že bude konečně neomezené množství času na hraní karet, vyprávění, pinkání míčem, koupání ... Jednou jsme na dovolenou vezli i vzduchovku a všichni soutěžili, kdo trefí plechovku od piva :-).
Užívali jsme si s nimi ten čas a ani nevadilo, když nepřálo počasí. Zkrátka byli jsme spolu. Přece proto jsme děti měli, že jsme je chtěli a ne že jsou nám na obtíž.
Dcera to má stejně a z těch úlev na netu jí bylo smutno. A mně je tedy taky. Trochu jako by jeli rodiče proti svým dětem, jako kdyby měli potřebu je pomlouvat a hanět. Nechci tady moralizovat, jen tomu nerozumím. Život je krátký a prodlužujeme si jej právě zážitky a zážitky s dětmi nebudou stále. Jsou jen na omezenou dobu, tak proč si ji neužít?
výlet nevím už do jaké ZOO, Liberec?
Tak až teď jsem se po letech "hrabala" ve fotkách, abych je sem mohla přiložit jako předmět doličný. O fotky bych nechtěla přijít, ale zase si je dlouho prohlížet nebudu.
Jak říkám, žiju přítomností a teď si prohlížím fotky vnoučat na netu.
Jen pro ten dnešní den ...

8 komentářů:

  1. Hezké... připrav mi fotky na večer, chci si taky trochu zavzpomínat :)
    A ta první fotka mluví za vše, myslím, že tam Lindě není ještě ani rok.

    OdpovědětVymazat
  2. Máš pravdu, to jsem si ani neuvědomila, rok jí tam ještě není.

    OdpovědětVymazat
  3. Teri internety prostě nečíst a basta :) A někdy dovalte i k nám do Oxfordu. Sice tu tak každou chvíli chčije, ale myslím, že se zabavíme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však já normálně nečtu, jen jsem si říkala - třeba najdu nějaké tipy, co by mě nenapadlo vzít s sebou... No nenašla :-D Do Oxfordu rádi dorazíme!! :)

      Vymazat
    2. kámoška mi řikala, že na první dovolenou vezli dětskou vaničku, tak kdybys nevěděla co do kufru :o)))

      Vymazat
  4. Prosím Tě tady chčije taky, a někdy dorazíme, až se nám trošku srovná život :-)

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.