sobota 6. června 2015

změna je život aneb zahradní proměny

rozkvetlé bílé pivoňky u vchodu


azalky - příliš slunce, nejsou moc vidět

balzamína


nerozkvetlé pivoňky



Opět se potvrdilo již rodinné rčení "kozel zahradníkem", jak jsem už několikrát psala a mám trochu špatné svědomí za krásné a milé komentáře na facebooku, jak máme krásnou zahradu. Je už totiž úplně jiná než před měsícem. Úžasné pomněnky, které se nám tak moc líbily a ladily s měděnou solární lampou, odešly na věčnost. Dlouho jsem doufala, že se vzpamatují a zalévali jsme a hnojil, ale nebyly to silný jedinci. Takže smutně říkám, pomněnky už nikdy ne. Ta modrá mě fascinovala. Modrá je dobrá.
Takže opět měníme celou zahradu. K vodě jsme vysadili azalky, už jsme si nechali poradit, prý jsou to silní jedinci, kteří s námi vydrží a navíc jsou v sousedství svého bratra rododendronu, což jim snad bude svědčit. V truhlících trůní nově balzamíny, které se nám velmi líbily, ale nepoučeni teprve nyní zjišťujeme jak na ně. Nikdy jsme je ještě neměli. No, chybami se člověk učí. Jsme trochu bohémové a nemáme rádi žádné plánování viz naše cesta do Paříže, jak jsem již psala dříve, a podle toho také vypadají naše "zahradní projekty".
Naše zahrada se tedy neustále mění, což dělá v průběhu roku samozřejmě každá zahrada, ale ta naše proměna je přece jen trochu jiná. Je to trochu násilná proměna a my se evidentně chováme stejně k zahradě jako k našemu příbytku, tam taky neustále otáčíme celý dům na jih kvůli jediné krásné věci, která s námi má žít. No, je to vždy pokus omyl a tak to máme i se zahradou.
Teď ještě čekám, až na zahradě konečně rozkvetou růžové pivoňky: Před domem, kde si jejich krásu fakt moc neužívám, (souvisí pouze s odchodem a příchodem), už kvetou bílé, ale na zahradě máme už delší dobu pouze poupata. To samé je s keříkem růži, ale ten teprve nasadil na květ, takže už se těším.
Včera jsme odjeli za vnoučaty a natrhali jsme jim plno třešní a se stromem to pořád nehnulo, i když úroda byla podstatně menší než vloni, pořád to bylo moc červených kuliček. Plánovala jsem si, že ještě spoustu otrhám a rozdám a samozřejmě sním. Věděla jsem a psala jsem již, že se sklizní třešní nám pomáhají ptáci, ale nálety jsme eliminovali naší přítomností. Včera jsme odjeli brzy ráno a vrátili jsme se až večer. Ti ptáci na to evidentně čekali. Jsme v šoku. Na stromě jsou asi tři třešně :-) Opravdu slovy tři. Ještě že jsem stačila předem zdokumentovat třešně na stromě, páč bych měla pocit, že se mi to zdálo. Ty potvory využili naší nepřítomnosti. Žádné odhánění, žádné tleskání. Kočka není doma, myši mají pré... Pojďte všichni honem, než se zase vrátí, ať to stihneme. No stihli to.
No nic, třešních jsem si už letos užila. Jsem schopná sníst na posezení až tři kila, když je mám před sebou.
Hurá na další nové zahradní projekty! Změna je život.

7 komentářů:

  1. Jojo, copak pivonky. Ja uz cekam jen na ty bile. Davam jim tak max. dva dny:) Ony(i) uz jsou tresne??? Jezis, jak ja je miluju. U nasich jsme meli léta mega velkou tresen a trhali jsme tresne z balkonu. Jenze pak jsme ji porazili, protoze nam koreny rostly pod barak. No a pak tam jeste asi dve dalsi tresne tatka vysadil, ale pak i pokacel. Co jsme s brachou z domova pryc a dost daleko od nasich, tresne zkratka nejsou. A tak kazde leto chodim na tresne k tete nebo ted k sousedce:)

    OdpovědětVymazat
  2. Jo a zahrada je krasna. To jsem v samem rozjimani nad tresnemi zapomnela poznamenat:) Azalky mam taky hrozne rada.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. Jo ještě k tomu rozjímání :-) Právě, že třešně už nejsou, jak jsem psala. Včera jsme nafotili jen vtipné pecky, které na stromě zůstaly :-) A dnes mi konečně rozkvetla i růžová pivoňka hurá. Petro, přeji hezkou neděli.

      Vymazat
  3. Marti tvá zahrada je krásná co já bych za takovouhle dala :o)
    Ta růžová pivonky co má kvítků--jůůů ta moje jen asi tři kvítečka --ale mám zní radost připomíná mě totiž mé dětství u mé babičky která už není .Pivonku jsem sázela předloni a poprvé pokvete a už se moc těším :o) Poměnky jsou jako plevel-oni dlouho nevydrží kvést ale nakvétají po různých místech zahrádky po celičký rok a já je musím nekompromisně vytrhávat jinak bych tu měla přepoměnkováno.
    měj se hezky..
    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, děkuji :-) Já bych tedy ten modrý plevel taky na zahradě chtěla, ale nám pomněnky úplně odešly, normálně uschly, i když jsme je pořád zalévali. Hezké dny.

      Vymazat
  4. Marti, Vaše zahrada má moc pěkná zákoutí, hezky vymyšlená, též jsem měla dobré nápady, ale na chaloupce nejsme pořád, tak měly rej jen slimejši :o( a požraly mě některé rostlinky, no vyhlásila jsem jim válku !!! A Vaše povídání nemá chybu, pěkně Vám uklidily úrodu do bříška, i tak mějte pěkný den Maryša :o)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maryško, moc děkuji za pochvalu, i když nevím, jestli je zasloužená. Naše zahrada je trochu pokus omyl, ale je pravda, že o ní přemýšlíme. Máme ji u domu, kde bydlíme, takže jsme tady pořád, ale třešně jsme stejně neubránili, ale zase ty pecky na stromě nám prodloužily život, protože je to fakt vtipný :-) Také já Vám přeji hezké dny a ještě jednou děkuji za milý komentář. M.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.