sobota 20. února 2021

jak vzniká výstava

Už jste někdo zažili tvorbu a instalaci výstavy ještě před výstavou? 
A nemyslím jako pořadatelé výstav a takoví tady mezi námi jsou, ale jako běžní návštěvníci.
Já poprvé a pravděpodobně i naposledy vloni, když jsem si povídala s Matějem Formanem o výstavě Imaginárium, která právě vznikala v muzeu. 
A zážitek to byl i pro Lolu s Alanem, které jsem měla s sebou.
Dnes mám pro vás malé virtuální nahlédnutí na instalaci výstavy. 
Bližší informace jsou v článku a samozřejmě nechybí nezbytné video. 
Díky všem, kdo nám připravují a zprostředkovávají virtuální kulturu v této nelehké době, která vnáší trochu světla do jinak velmi podobných dní. Ve videu v úvodu vidíte kurátorku galerie, výtvarnici a majitelku kavárny Silvii Belis, o které na blogu také už několik článků bylo. 
Normálně na to nemyslím, ale když někoho, koho dobře znám, zahlédnu, uvědomím si, jak moc mi tahle osobní setkávání a povídání chybí, ale to takto teď máme bohužel všichni. 
Tak dnes trochu kultury do sobotního dne. Mějte klidný víkend.

Mělnické kulturní centrum zve na výstavu do galerie
Marta Dušková

Galerie Ve Věži v Mělníku ožila výstavou s názvem OP&K: Animované příběhy. Dveře jsou zatím zavřené a výstavu je možné shlédnout pouze on-line. Ale expozice potrvá až do 18. dubna, tak snad bude možné navštívit galerie osobně a výstavu zažít na živo.

Výstava je součástí koncepce galerie Ve Věži, která se zaměřuje mimo jiné i na tvorbu uměleckých dvojic. Tentokrát se jedná o ilustrátorskou a designérskou dvojici Pavlu Šnajdarovou a Ondřeje Mladého, kteří vytváří projekty, na základě kterých pak vznikají animované filmy a projekce. Součástí vystavované kolekce jsou také autorské tisky na ručním papíře různého typu.

Samostatným projektem této umělecké dvojice je výroba animačních objektů, které jsou inspirovány mechanickými stroji před nástupem filmu. Pomocí těchto objektů lze přehrát krátkou animaci bez použití počítače či jiného zařízení s obrazovkou.

Tvorba ve dvojici není v dějinách umění ničím novým. Práce ve dvojici přináší pestrost a variabilitu, originální styl spolupráce, možnost kombinace technik.

Ondřej Mladý je absolventem UMPRUM v ateliéru Architektura u profesora Ivana Kroupy. Pracuje na volné noze na pomezí architektury, designu, animace a ilustrace. Zabývá se zejména technickými částmi objektů a animací.
Pavla Šnajdarová vystudovala pražskou Umprum v ateliéru Filmová a televizní grafika. Pracuje na volné noze jako ilustrátorka. Vytváří zejména jemné, snové, ale a i detailně propracované ilustrace na téma přírody, pohádkových příběhů a čisté fantazie.

Tak dveře do galerie se otvírají pro on-line zážitek.

6 komentářů:

  1. Marti, všem nám chybí kultura. Už to trvá hodně dlouho a obávám se, že to ještě zdaleka nekončí. Děkuji za možnost vidět, jak se rodí výstava a moc bych autorům přála, aby jí mohli návštěvníci vidět na vlastní oči. Zda se to podaří do 18. dubna, je ve hvězdách.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, jsem za videa, která sem dáváš, moc ráda. Ráda se na video podívám.
    Měj hezký večer.

    OdpovědětVymazat
  3. Vzhledem k tomu, že mají kamarádi galerii určitou povědomost mám. Spousta práce!
    A pak přijde vernisáž - tolik, tolik mi to chybí!
    Na video se ráda podívám.
    Marti, měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Ráda jsem se na video podívala. Ráda chodím na výstavy a jak výstava vzniká jsem pocítila na vlastní kůži, když jsem vymýšlela, instalovala a tvořila na výstavy v Domku B.Němcové v Červeném Kostelci.
    Hezkou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Všechno je teď takové zvláštní. Zavíráme se doma a bojíme se pomalu i návštěvy členů rodiny, kteří chodí ještě do práce. S uspořádáním výstavy je spousta práce a kdo ví, zda se bude moci vůbec otevřít pro veřejnost. Zajímavé video. přeji Ti krásné poslední únorové dny a doufejme, že jaro pomůže ke zlepšení a snad i uvolnění.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Marti,
    zase moc zajímavý článek, obzvlášť pro nás, milovníky kultury a výstav:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.