neděle 14. února 2021

neděle valentýnská, masopustní i Mezinárodního dne darování knih...

foto Tereza Veselá
Musím přiznat, že jsem článek o svátku svatého Valentýna vůbec psát nechtěla. Myslím do magazínu. 
Bože, co můžu napsat o Valentýnu, co tady ještě nebylo?! 
První rozhodnutí bylo, že prostě na Kanál eM psát o Valentýnu nebudu. Nakonec nikdo mě nenutí.
Pak jsem se zamyslela a uvědomila si, že tady prostě píšu o svátcích buď hodně známých, nebo neznámých, ale zajímavých a neměla bych tedy vynechat téma z kategorie hodně známých. Nakonec jsem dostala nápad, že udělám anketu ostatně jako už několikrát a to mě s tímto tématem smířilo a nakonec jsem se na psaní těšila. Článek si dnes dovoluji dát v předstihu, vyjde v magazínu až v deset. 
Tak mějte pěknou valentýnskou, masopustní či darovací (Mezinárodní den darování knih) neděli. 
Všechno si tuto neděli připomínáme, je nabitá.
O masopustu jsem už v magazínu psala. Je to vlastně vzpomínka na loňský rok, která na blogu někde je. 
Ale pokud máte chuť si něco přečíst a podívat se na pár fotek, tak můžete v článku Masopust letos nebude...

P.S. Dnešní fotky jsou z archivu naší Terezy.



Máte rádi Valentýna? Slavíte jej?
Marta Dušková

Připomínat Svátek svatého Valentýna určitě není nutné. Obchody svátek připomínají na každém kroku již od začátku ledna a těžko si jej nevšimne i člověk, kterého vůbec svátek nezajímá či jej naopak bojkotuje.

Den svatého Valentýna se slaví v anglosaských a dalších zemích každý rok 14. února jako svátek lásky a zamilovaných a v posledních letech se rozšířil do celé Evropy.

Oslovila jsem pět lidí a ptala se, jak to mají se svátkem oni.

Milli Janatková, zpěvačka a výtvarnice:
Přiznám se, že s mužem svátek sv. Valentýna neslavíme, ani jeden necítíme tu tradici, ačkoli má svátek údajně i evropské kořeny. Převážně se slaví v anglosaských zemích. Snažíme se na poselství sv. Valentýna a slavení myslet průběžně, a muž mi občas rád přinese krásnou kytici jen tak pro radost. Malé dárky si nosíme často a užíváme si po večerech malé "oslavy" toho, že se po celém pracovně nabitém dni vidíme, a pokud nedochází k občasnému obrušování názorů (což je ve vztazích běžná a důležitá věc), tak vnímáme společný čas v lásce jako krásnou událost. Zaujaly mě ale léčitelské schopnosti sv. Valentýna a Váš dotaz, tak si určitě o něm a o svátku ráda přečtu další informace. Přeju lásku všem a co nejčastěji, nejen na sv. Valentýna.

Barbora Walterová Benešová, tisková mluvčí Městského úřadu Mělník:
Pro mě je to americký svátek, který nedržíme a nemám ho ráda. Když chci dětem, mamince nebo manželovi koupit nějakou drobnost jen pro to, že chci, a ne že musím, tak na to nepotřebuji stanovené datum 14. února.

Adéla Dutková, studentka:
Svatého Valentýna neslavím, ale ten svátek se mi líbí. Podle mě je to v dnešní době čistě marketingový záměr firem, které potřebují po Vánocích v lednu nastartovat, tak Valentýn je pro ně dobrá příležitost, jak mít zase zisk.

Petr Limprecht, zástupce ředitele Městské policie Mělník:
Valentýna slavíme spolu s mou milovanou ženou. Jelikož jsme se v blízkosti tohoto data blíže seznámili, tak má pro nás své kouzlo. Nevnímám ho jako nějaký zprofanovaný svátek, ale i jako příležitost dát své drahé polovičce najevo, že ji moc miluji a chci, aby byla stále šťastná tak jako před dvanácti roky.

Tereza Veselá, umělecká fotografka:
Obzvlášť v téhle době je důležité hledat malé radosti a žít v přítomnosti, zpříjemňovat si každý den. A právě Valentýn může být jedna z těch drobností. Udělat si radost, vyrobit s dětmi srdíčkové girlandy, dát si slavnostní snídani... Je jedno, jestli Valentýn není český, jestli je původně komerční... Jak ho pojmeme je jen na nás a každá příležitost k oslavě je vždycky dobrá.

Svátek svatého Valentýna je pravděpodobně odvozen od svátku Lupercalia, který se slavil ve starověkém Římě. V předvečer svátku byly do uren lásky vloženy lístečky se jmény dívek a mladí muži tahali lístečky a dívka, jejíž jméno bylo na lístku, se pak měla stát miláčkem v následujícím roce.

Podle legendy byl naopak tento svátek známý až díky knězi Valentýnovi, který přes zákaz Claudia II., vládce Říma tajně oddával mladé páry a vzdoroval vládci zakazujícímu vojákům svatby i zásnuby z důvodu, že by potom chtěli zůstat doma a nešli do boje. Kněz byl zatčen a později popraven 14. února. Zřejmě tedy splynul římský svátek Lupercalia s oslavami mučednictví svatého Valentýna a vznikl romantický svátek, který se právě 14. února slaví. Mylně je považován za import z Ameriky.

Názor redaktorky
A jak je to u nás? Možná kdyby se slavil Valentýn v mém studentském věku či když byly doma ještě děti, je velmi pravděpodobné, že bych asi svátek slavila, přinejmenším kvůli dětem, jako jsem si kvůli nim připomínala i Velikonoce, které nemám ráda. Ale neměla jsem nikdy ráda vůbec hromadné slavení, akce všeho druhu a tohle je tady hromadná akce, takže ji neslavíme. Dárky, kytky, večery s láhví vína máme v průběhu roku mnohokrát bez ohledu na datum v kalendáři.

14 komentářů:

  1. Svým způsobem je to hezký svátek, ale u nás se neslaví. V mém mládí se neslavil, takže se do mne nějak nezapsal.
    Ale všem kdo ho slaví ho přeji.
    Neděli v pohodě, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Taky neslavíme, nemáme tu potřebu. J.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, tento svátek slavíme, neslavíme. Já dostanu kytičku a Mírovi daruji čokoládu, kterou miluje. Jinak žádná výzdoba a nic kolem. Krásné aranžmá i fotky od cery, to je přímo srdíčkový den.
    Přeji pohodovou, láskyplnou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
  4. My neslavíme, ale letos dostane moje vzácnější polovička nějakou dobrou slivovici, protože jí už dochází!

    OdpovědětVymazat
  5. U nás se slaví spousta únorových dní, 7. je Veronika, 15.a 16. jiná osoba, následuje Miloslava a Lenka, dvoje narozeniny dalších členů rodiny, takže Valentýna jsme do party ještě nevzali a nemáme tu potřebu.Nesnáším ty masáže obchodů, že to a to musíme koupit a musíme slavit, u mne je to kontraproduktivní.
    Nicméně je hezké, když muži donesou kytku. Já jsem byla zvyklá, že ji manžel nosí na můj svátek, narozeniny, MDŽ a někdy jen tak.Navíc si kytky ráda kupuji sama.
    Je od tebe, Marti, hezké, žes k tomu udělala článek a zamyšlení. Pa Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, my ho s mužem neslavíme. Ale devatenáctiletá dcera ano. Takže u nás doma je to tak půl na půl :o)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Marti,
    pěkný článek! Já jsem nikdy nebyla fanouškem Valentýna a slavit ho chtěl vlastně jen jeden bývalý přítel, takže to bylo vždy v pohodě. Na naše valentýnské rande si dodnes pamatuji, bylo docela děsné, i když jsem dostala krásný řetízek...
    Přeji pohodové dny,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  8. My taky neslavíme, nějak jsem si na tehle svátek nezvykla a přijde mi hodně marketingový. I když vlastně ta myšlenka špatná není
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, hezky jsem si početla. 👍👍 Valentýna neslavíme, neslaví ho ani naše dospělé děti.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  10. Krásný článek Marti. My také Valentýna neřešíme a neslavím. Já si občas kytku koupím sama a nebo když jdeme nakupovat s manželem, tak mi ji koupí i mimo takové svátky. Teď mám už týden ve váze tulipány...Ale už pomalu opadávají...

    OdpovědětVymazat
  11. Marti, zajímavě jsi to napsala. My také neslavíme. Přijde mi to děsně komerční.
    Hezký den s drobným dárkem si můžeme udělat i bez určení kalendáře. M.

    OdpovědětVymazat
  12. Slavili jsme, když byly děti malé. Pojala jsem to jako oslavu milované rodiny. Večeře, dobrý dezert, maličké dárky, srdíčka od dětí mám schovaná, prostě rodinný večer.
    Marti, měj se moc hezky, Helena

    OdpovědětVymazat
  13. Marti, pěkný článek. Valentýna neslavíme. Květiny dostávám často i když nemám svátek.Nebo si je kupuju sama. Synové V. slaví. Lenka

    OdpovědětVymazat
  14. Děkuji všem za vaše názory a komentáře. Mějte pěkný den.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.