pondělí 22. února 2021

nikdy nevíte

Minulý týden jsem se u nějakého příspěvku zmínila, že jsme měli příšerné pondělí a že o tom možná napíšu. Nechtělo se mi do toho ale vůbec, dokud jsem si neuvědomila, že možná moje zkušenost bude dobrá pro ostatní, co třeba nevědí to, co já. Nakonec jsem byla ráda, že jsem to nejdůležitější napsala, i když ten den se toho stalo víc, ale to už by byl román. 
Článek je hodně čtený, sdílený a s like, které jsou v tomto případě důležité pro mě, jako zpětná vazba. 
A tak ho dnes dávám na blog pro vás. Třeba bude užitečný i vám, protože...:
Stát se to může i vám. 
A pozor, nikdy nevíte, kdo je na druhé straně aparátu.
Mějte pohodové pondělí bez nějaké příšerné anabáze a určitě ho nemějte jako my před týdnem.

P.S. Moc děkuji všem za komentáře, které mi zanecháváte pod příspěvky a na které já pořád nestíhám odpovídat.


Neznalost zákona neomlouvá!
Marta Dušková

Pokud zákon nezná člověk, jehož znalost má v popisu práce, je to tristní. Vlastní zkušenost z tohoto týdne. Může se to stát i vám.

Můj muž měl velké problémy s krční páteří, bylo to z prochladnutí, což je mnohem bolestivější než skřípnutý nerv. Paralyzuje vás to natolik, že nemůžete chodit, sedět ani ležet.

Nebudu popisovat ranní anabázi, kdy jsem strávila hodinu času s hledáním ambulance, která ošetří mého muže. Nepovedlo se mi zajistit odvoz, neuměla jsem si představit, jak to můj muž odřídí a já nemám řidičák. Nakonec to se sebezapřením odřídil a mlžil v odpovědi na otázku lékařky: doufám, že tu nejste autem. Řídit nemůžete.

Nejdříve jsem volala záchrannou službu, byli ochotni mého muže odvést nikoliv ošetřit na místě, jak jsem se naivně domnívala, ale až do Prahy či Mladé Boleslavi, Mělník nepřijímá, lůžka jsou obsazena lidmi s covidem. Na hospitalizaci to nebylo, tak jsem se jala obtelefonovávat neurologické ordinace.

Dovolala jsem po delší době, ale zdravotnické zařízení nebudu jmenovat, bylo by to tvrzení proti tvrzení. Neochotná sestra neví, že jsem se ve zdravotnictví pohybovala víc než 12 let, znalost zákonů patřila k mé práci, jinak by takový blábol z pusy nevypustila. Ptám se, zda mají otevřeno a odpověď je: je nutné doporučení praktického lékaře. Neměla jsem čas vysvětlit, co říká zákon.

V případě velké bolestí a nemožností pohybu se podle zákona jedná o nutnou a neodkladnou péči. Každý lékař je povinen vás ošetřit ihned. Navíc dnes většina praktiků pracuje on-line a na posouzení stavu ani nemá kvalifikaci. Sestra bez empatie potřebuje školení.

Evropský průkaz zdravotního pojištění zajišťuje pojištěnci nutnou a neodkladnou péči i v rámci Evropské unie. Pravděpodobně péči bude nutné někde hradit, ale zdravotní pojišťovna náklady na nutnou a neodkladnou péči posléze refunduje.

Nutná a neodkladná péče je definována v zákonu o zdravotních službách v paragrafu 5. „Neodkladná péče musí být poskytnuta při úrazu, při vzniku akutního onemocnění, při akutním zhoršení zdravotního stavu, při neodkladném porodu, kde by odklad zdravotní péče mohl vést k ohrožení života nebo k závažnému zhoršení zdravotního stavu“.

Ze zákona můžete jít k lékaři i na konzultaci léčebného postupu. Doporučení potřebujete k vyšetření na sonu, rentgenu či podobným úkonům. Lékaře můžete navštívit jakéhokoliv bez doporučení a je na něm, zda vás přijme. Je zapotřebí si vybírat smluvní zdravotnická zařízení své pojišťovny, u nesmluvního budete vyšetření hradit.

P.S. Při vycestování za hranice je nutné mít cestovní pojištění, jen mezinárodní průkaz nestačí. Pokud bude muset do nedostupných míst pro vás přijet vrtulník, nedoplatíte se bez cestovního připojištění, ale to už je na další článek.

14 komentářů:

  1. Já jsem se teď když si manžel zlomil žebra bála jak to vůbec s doktory bude. Nejdřív jsem volala obvoďačce jestli nám dá doporučení, rovnou mne s tím, že to je úraz hnala na chirurgii, tam jsem volala že tam syn veze se silnými bolestmi muže, tak ať ho vezmou a pak ho vezli štandopede do špitálu, protože díky tomu úrazu měl v hrudníku hematom a na plicích to házelo na rentgenu stín což chirurg vyhodnotil na možný zánět plíce (a tím pádem na covid) ve špitálu postup rychlý, vyšetření a týdenní hospitalizace na traumatologii. Všechno šlapalo jak na drátkách. Asi taky možná proto, že jsem vždy nekompromisně hned řekla že tam jede, že potřebuje hned ošetřit protože má bolesti že chvílemi nemůže dýchat atd. prostě byly ty sestry tak zaskočené, že se nezmohly na žádný odpor.

    OdpovědětVymazat
  2. Tipoval bych si spíš, že ta sestra to věděla, ale používá to jako běžnou fintu.

    OdpovědětVymazat
  3. Tak si říkám, že v této době není zrovna vhodné být nemocný s něčím jiným než je covid a když se tak stane, nezbývá než se nenechat odbýt neochotou pomoci nebo poradit jaký zvolit další postup…

    OdpovědětVymazat
  4. Tak, trošku se v tom dnešním komentáři ztrácím.Napíšu,jak bych ve vašem případě postupaval. Mám nesnesitelnou akutní bolest. První pomoc doma, aplikace suchého tepla a běžně dostupná analgetika. Dále kontaktovat svého praktického lékaře. Domluva po telefofu.Lékař vás jistě neodmítne vyšetřit a je i schopen zorganizovat převoz.Převoz je možný ve vlastní režií taxi,RZP nebo převozová sanitka, lze i s doprovodem rodinného příslušníka. Ovšem na toto je nutná žádanka právě od praktika .Není problém zařídit přes dispečink.Také je povinností vašeho praktika vyšetření u vás doma při tzv. návštěvní službě. Po celou tu dobu můžete být se svým lékařem v kontaktu a při stále stupňujících potížích ho informovat a volat akutně RZP a pak je asi jedno kam mě povezou,hlavně,že se mi dostane pomoci. Je krajně nezodpovědné v této situaci sám řídit,ohrozit sebe nebo nedej bože jiné lidi. Léky na tlumení bolesti zvláště po aplikaci injekce nebo infuze mají silné analgetické a tlumící účinky,které působí i několik hodin. Proto zákaz řízení.Jinak souhlas ,v dnešní době je nevhodné být nemocný jinak než covid.

    OdpovědětVymazat
  5. Jsme teď opravdu hodně opatrní - částečně proto, abychom nezatěžovali zdravotníky a částečně ze strachu, že se k péči ani nedostaneme :) U nás se na středisko vůbec nedá dovolat. Ale dobře funguje email, když potřebujeme recept. Tak snad by v nejhorším email pomohl.
    Přeji, ať se manželovi záda brzy vyzdraví :)
    Zdraví Marie

    OdpovědětVymazat
  6. Popravdě se trochu děsím chvíle, kdybychom potřebovali lékaře kvůli čemukoli akutnímu.
    Marti, doufám, že je manželovi lépe!
    Mějte hezké odpoledne, Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, v dnešní době je problém vůbec dovolat se k lékaři. Zdravotníci jsou přetížení a možná i proto ta sestra reagovala tak, jak reagovala. Bohužel, je to o lidech.
    Doufám, že je tvému manželovi už o něco lépe.
    Problémy s páteří má teď hodně lidí. Kamarádka bolestí omdlévala, doktoři si jí předávali jako balík. Nakonec si zaplatila vyšetření na soukromé klinice, kde se jí teprve začali věnovat. Bohužel, tohle je současná realita.
    Měj hezké dny, pokud možno ve zdraví. 🍀💓

    OdpovědětVymazat
  8. Mého muže od podzimu bolívá hlava. Nikdy na to netrpěl. Občas je bolest spojená s bolestí za krkem, také to připisuji krční páteři. Včera ho hlava nepřestala bolet ani po prášku. Napadlo mě změřit mu tlak, měl ho vysoký. Dnes ráno to bylo o něco lepší, ale i tak jsem ho přiměla, aby zavolal obvodní lékařce. Ve čtvrtek k ní jde na vyšetření. Prý to může být i po covidu nebo od krčí páteře. Také mám obavy, abychom nemuseli řešit nějaký akutní problém i když nemocnici máme kousek.
    Marti, přeji manželovi, aby byl brzy v pořádku.

    OdpovědětVymazat
  9. Uf, tohle nezávidím. Když je člověku zle, ještě aby běhal a sháněl, kde ho ošetří.
    Marti, snad je tvému muži už lépe.
    Petra

    OdpovědětVymazat
  10. Ve zdravotnictví je to jako všude - lidé ochotní i neochotní. Jen narážet na ty neochotné je ve stavu, kdy není člověku dobře, víc nepříjemné.
    Držím manželovi palce, ať dá krk brzo pokoj.

    OdpovědětVymazat
  11. Děkuji, moje odpověď by se do komentáře nevešla, takže se k tomuto příspěvku ještě vracím dnes.

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Marti,
    manžela je mi moc líto, mě teď taky strašně bolí krk, myslím si, že jsem si s ním hnula. To věčné sezení u počítače mi vůbec nesvědčí. Já jsem asi před čtyřmi lety konečně změnila praktickou doktorku a teď jsem tak spokojená. Moje paní doktorka mě nikdy neodbyde, vždy je na telefonu ona nebo její sestřička (což je její dcera) a vždy jedná velmi laskavě a vstřícně. Předtím jsem měla takovou šílenou ženskou, která mi nikdy nepomohla a na angínu jsem dostala ibalgin...Doufám, že se ti manžela nakonec povedlo někde "udat" a že mu bude brzy už lépe. Já si jdu zase nahřát šátek a za čtyři minuty mi začíná další hodina:-) Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Marti , to je tedy hrozné. Já jsem zrovna před chvílí četla článek od jedné paní, která je odsud a píše stížnost na Ministerstvo zdravotnictví. Je tady z výběžku a její maminku postihla mozková příhoda. Přijela RZ, a maminku jí naložili s tím, že ji odvezou do nemocnice. V Rumburku sice nemocnici koupila Krajská majetková Ústí nad Labem, ale nemocnice je zavřená. Tak že hledali pomoc V Děčíně - měli plno, v České Lípě - nepřijímají ze Šluknovského výběžku, protože mají ze svého kraje dost. Liberec - nepřijímají ze šluknovského výběžku - mají plno. Vezli tedy tu paní do Ústí nad Labem...bohužel dojeli pozdě. Paní cestou zemřela!!!! Tak že to je naše kvalitní zdravotnictví! Tady v Rumburku jsou dvě prázdné budovy nemocnice, ale není personál a nemocnice tedy není v provozu, jen ambulance od 8 - 14 hodin! Ať se pak nediví, že si tady říkáme " zlaté staré časy..." kdy tady bylo všechno a pro celý výběžek dostupná perfektní péče. Chirurgie, interna, nervové, ORl, oční, rehabilitace a dále ve Varnsdorfu porodnice a dětské oddělení v Krásné Lípě infekční oddělení. Dnes tu není nic a nejbližší nemocnice v Děčíně je pro lidi od nás ale například až z Dolní Poustevny přes 50 km vzdálená a když nepřijímají tak potom 70 km do Ústí nad Labem. Bože, kde to jsme?!!!. Vše fungovalo a lékařů bylo dostatek. teď všichni jezdí léčit do Německa a tady můžou lidi pomřít.
    Marti přeji manželovi brzké uzdravení. Dobře vím, jak páteř dokáže potrápit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Járu musím podpořit, neb jsem bydlela v Rbk a pak ve Velkém Šenově a dcera se mi narodila ve Varnsdorfu, má ve všem pravdu.Taky naši z Benešova n.Pl. jezdili do nemocnice v Č.Kamenici ( ta už je zrušená!) nebo do Děčína, s těžšími případy se jezdilo do Ústí, dnes je to bordel, a každý Veřejný dům mi jistě odpustí.
      Na tohle je dobré být blízko Prahy, loni, 27.2. - a mám to na blogu - když mi zkolaboval manžel - díky paní doktorce z Vinohradské nemocnice - ta ho zachránila.
      Prý se sešly tři důležité věci: já jsem zavolala a trvala na rychlém odvozu, sanita tu byla relativně brzy a svištěli s manželem na správné místo a tam se ho ujala službu konající mladá doktorka, která tam nebyla jen pro okrasu. Manžela mám živého dosud.
      Jiřina z N.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.