neděle 7. února 2021

tohle mě nějak minulo

O kampani, která běží už prý devátý rok, jsem se dozvěděla až letos v únoru a vlastně jen díky nějaké zmínce na facebooku. Přiznávám, že jakékoliv hromadné akce nesnáším od dětství, ale jsem novinářka, takže mě zaujalo, co že je vlastně Suchej únor a začala jsem se tématem zabývat a nakonec napsala článek do novin, protože mi to přišlo celkem důležité téma. Překvapilo mě kolik lidí se ke kampani přidává a počet účastníků každým rokem roste. Ale stejně jako někdo dokáže cvičit jen v kolektivu, sám se k tomu nedokope (já to naopak nesnáším, vlastně všechny hromadné aktivity už od dětství, a tak si cvičím sama už několik let), tak možná někteří potřebují to hromadné rozhodnutí tady a teď. Možná jim to třeba dodá sílu překonat sami sebe a jak jsem se dočetla, tak někteří se přidávají z důvodu vyčištění organismu, i když problém s pitím nemají. 
Tak včera o hadrech, tak dnes o problému zvaném alkoholismus a v naší zemi má dost lidí s pitím problém.
Jak píšu v článku, který už vyšel před čtyřmi dny, já se nepřidám. 
Tak mějte pohodovou neděli ať už nasucho či se skleničkou dobrého vína či jiného moku.

Suchej únor aneb vydrž měsíc bez alkoholu
Marta Dušková

Suchý únor, tedy správněji Suchej únor je česká kampaň a letos se jedná o devátý ročník. Suchej únor začala v roce 2013 pořádat Liga otevřených mužů a kampaň byla zaměřena původně na zdraví mužů.

Během měsíce na suchu si lidé mohou otestovat, jak velkou roli hraje pití v jejich životě. Podle www.nasezdravotnictvi.cz má vážný problém s alkoholem až milión Čechů a čeští muži ročně vypijí téměř trojnásobek světového průměru.
Smyslem akce je naučit se konzumaci alkoholu vědomě regulovat a změnit zaběhané návyky.

Podrobné informace a možnost registrace do únorové kampaně jsou k dispozici na www.suchejunor.cz . Zde si mohou návštěvníci udělat krátký orientační test toho, jak na tom jsou se svým vztahem k alkoholu. Pokud se v testu ukáže, že jejich pití je rizikové, dostanou doporučení na složitější on-line test 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Zapojit se mohou zájemci i na facebooku do skupiny Sušíme 2021 aneb poznej nový rozměr střízlivosti zde.

Citace z www.suchejunor.cz :
Alkofakta
Popíjení je náš národní sport.
Průměrný Čech vybžunkne za rok 14.4 l čistého lihu. Víc zvládnou jen v Litvě a Moldavsku.
Společenské náklady nadměrného pití se odhadují na 56 mld. Kč ročně.
Za hranou rizikového pití se u nás pohybuje přes 1 000 000 lidí.
To je zhruba každý 7. dospělák, kterého potkáš na ulici, v baru, nebo v tramvaji.

Názor redaktorky
Já nemám problém zvládnout měsíc i více bez alkoholu, i když jako rodilý Moravák víno miluju a patří do mého života. Ale problém s alkoholem jsem nikdy neměla a vzhledem ke svému věku už to asi ani nestihnu.
Držím palce všem, kteří se ke kampani přidají, a pokud se vám zdá, že měsíc nemá valný smysl, podívejte na výše jmenované stránky, kde najdete odpovědi na své otázky:
„Má jeden měsíc vůbec nějaký efekt?
Jasná věc! Každý den, kdy se lépe staráš o svůj život, se počítá. V průběhu Sucháče shodíš pár kilo, nastartuješ revoluci ve vztahu nebo začneš lépe spát. Možná se nestane nic z toho a ty si odneseš změnu ve své hlavě. Je to na tobě. Měsíc je doba akorát tak dlouhá na to, aby si mohl(a) nastartovat změnu - pořádnou a trvalou, podle tvé chuti. Skoro 60 % účastníků po únorové zkušenosti zmírní v pití“.

10 komentářů:

  1. Jak ráda říkám, nejsem žádná pička, s mužem si občas otevřeme "sedmičku" vina-většinou sladšího bílého a vydrží nám týden. Takové Tokajské, to se musí po malých doušcích. A vlastně mám suchej únor bez problémů několikrát za rok. Jen ti nevím, nikdy při tom nezhubnu 😍. Pěknou bílou neděli. J.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, jsem na tom podobně, jak píše Jitka v i jak to píšeš v článku. Také nepotřebuji hromadné akce a s přibývajícím věkem stále míň. Alkohol vlastně vůbec nekupuji, většinou nějakou lahvinku dostaneme a to pak je roky uskladněná ve špajzu a otevře se příležitostně. Měj krásnou a pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobré ráno.Tak já se nepřidám....Moc hezky napsané.Večer všem připiji na zdraví.To potřebujem.Mějte se milá slunečnice co nejlépe!Z Plzně posílá pozdrav Ivana

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Marti, já suchý únor nedržím. Problém s alkoholem snad nemáme, ale nejsme ani abstinenti. Každý den to být nemusí, ale často si večer (sklenku bílého já a sklenku červeného můj muž) dáme.
    Marti, měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
  5. Hromadné akce taky nemusím. Alkohol piji velice málo, protože beru dost léků. Občas se podělím s mužem o pivo po obědě. Někdy si s ním dám večer deci vína.
    Měj pěknou neděli.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, taky jsem nikdy neměla potřebu se k této akci připojit, i když si myslím, že měsíc bez alkholu by mi problém nedělal. Občas si skleničku ráda dám (preferuji bílé víno, případně dobrý rum), ale ke svému životu to nepotřebuji. A na to avizované zhubnutí to může možná mít vliv u někoho, kdo dá každý den 4 ddvanáctky (protože to je pak slušná kalorická nálož), vypustnění dvou deci vína jednou za týden, 14 dní moji váhu bohužel nezachrání (bylo by fajn, kdyby jo, protože to bych si asi uměla odříct nejlíp)
    Hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
  7. Zrovna tato akce jde tak nějak mimo mne. Občas si ráda sklenku vína dám a i pivem nepohrdnu. Ale závislá na tom nejsem. Sama bych si nenalila, s partou louťáků se teď nescházíme, ani s kámoškami, takže jen ta sklenka piva je občas po obědě na pořadu dne.
    Pěknou neděli !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, do akce se také nezapojím. Nejsem abstinent, ale když si dám skleničku, ať piva, vína, nebo třeba vaječňáku, tak pro chuť. A chuť mám jen občas a je mi jedno, jestli je to v únoru nebo v březnu. A myslím si, že Ti co jsou na alkoholu závislí, Ti do toho nepůjdou určitě. A Ti co do toho půjdou, by mne zajímalo, zda to při první příležitosti ustojí.
    Měj krásnou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, jsem na tom stejně. Nemám ráda hromadné akce, z tohoto důvodu beru třeba Silvestra jako obyčejný den, protože bavit se na povel, prostě neumím.
    Do suchého února se také nezapojím. Rozhodně neabstinuji, stačí mi sklenička piva po obědě, protože jsou jídla, která by se bez toho piva neobešla. 🍺
    Měj hezký den 🍀💓

    OdpovědětVymazat
  10. Ahoj Marti,
    já o této akci vím několik let a nechává mě naprosto chladnou. Letos mi jeden můj známý, který založil nějakou skupinu na FB, poslal žádost o vstup. Napsala jsem mu, že je to zajímavý projekt, ale já fakt nejsem cílová skupina - alkohol totiž vůbec nepiju. Když říkám vůbec, myslím tím, že fakt ani kapku, nejím dokonce ani čokoládu s alkoholem, nemám ráda dezerty, kam se přidává, nedělám marinády na maso, kde je třeba pivo apod. Nikdy jsem neměla pocit, že bych pít potřebovala nebo měla chtít. Jinak to nijak nesouvisí s mým okolím, musím říci, že se u mých nejbližších nikdo potýká s alkoholismem, mě to prostě nijak neláká...Měj se krásně, Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.