středa 17. února 2021

trochu retra


Dnes vás zvu na módní přehlídku do časů kriplenu, diolenu a lurexu. Mělnické muzeum je velmi akční v této nelehké době a umí pořád překvapovat i online. 


Přiznám se, že výše jmenované látky jsem nesnášela a ani jsem je na sobě vlastně nikdy asi neměla. Na druhou stranu je pravda, že plesy jsem nikdy moc nemusela a můj muž neumí tančit. 
Mám raději diskotéky, na které jsem chodila ještě před úrazem, i když diskotékový věk už mám mnoho let za sebou. Tam netřeba společenský oděv. 
Plesy patřily tedy jen do mého mládí. 
Už to přestanu okecávat. Pokud máte chuť, pojďte na módní retro přehlídku. 
Přikládám i článek, který dnes ráno vyšel v našem magazínu.
Mějte pohodový den.


Muzeum zve na retro módní přehlídku online
Marta Dušková

Letos se plesy, bály ani masopustní veselí neuskuteční. Maškarní a masopustní masky je možné nasadit jen doma v obýváku, stejně jako obléct krásné plesové šaty či společenské obleky.

Regionální muzeum Mělník připravilo malou online společenskou událost, která dá nahlédnout do společenské sezóny 50. až 90. let minulého století.

Malá retro módní přehlídka připomene, co na plesy či jiné společenské události nosily maminky či babičky. Tenkrát „frčel“ lurex, krimplen a diolen, ze kterého se šily šaty či kostýmy. A ženám to tenkrát slušelo. Módní prohlídkou provádí etnografka mělnického muzea Naďa Černá.

Pracovníci regionálního muzea nezahálí ani za zavřenými dveřmi a jsou ve spojení s návštěvníky prostřednictvím výstav online, prostřednictvím video průvodců, kde je možné nahlédnout do stálé expozice historické části muzea či na výstavu Václava Levého prostřednictvím video prohlídky s kurátorem muzea Lukášem Snopkem.

Některé z akcí a výstav jsou zveřejněny i na Kanálu eM.
Tak dnes komentovaná módní přehlídka z minulého století.

11 komentářů:

  1. To je dobrá akce,takhle muzeum prezentovat.
    Některé látky jsem si připomněla :-). Ovšem abych pravdu řekla, tak od tanečních jsem plesové šaty neměla.Spíš jen takové malé společenské. My do plesů totiž nechodili. Manžel je netančící a tak jsem se mu v tomto ohledu podřídila.Někdy mi to bylo trochu líto, ale újmu na zdraví jsem kvůli tomu myslím neměla :-).
    Klidný den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Dámy jsou skutečně skvělé, kreativní, patří jim dík!
    Ráda jsem se podívala, trochu s děsem, že jak látky tak tu kosmetiku pamatuji :o)
    Marti, měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Marti,
    dějiny módy mě vždy velmi bavily a zajímám se o ně doposud. Tato akce by byla to pravé pro mě:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  4. Zajímavá módní přehlídka, která mě vrátila do mládí. Pamatuji si šaty, které jsem měla do tanečních, žluté z brokátu a fialové z Letohradu. Na prodlouženou jsem měla dlouhé bílé šaty bez rukávů. Na maturitní ples jsem měla dlouhé šaty z lehounké látky, ale také to byla umělina. K maturitě jsem šla oblečená do modrých sloterových šatů s tříčtvrtečními rukávy. Měla jsem i šaty z Diolenu, ty jsem nosila na plesy. My jsme rádi tančili, ale když jsme měli kluky, tak jsme přestali chodit. Se sloterovými látkami jsem se setkala i v práci, kdy jsem pracovala jako pletařka. Bylo by toho ještě hodně. I když mě život zavál do jiného oboru, tak mě textil a vše kolem stále zajímá. Dnešní článek se mi moc líbí, téma jak dělané pro mně. Děkuji Ti za ně.
    Měj pěkný den.

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavá přehlídka i vzpomínka. Já jsem byla na dvou plesech v životě. Na jednom jsem jako osmnáctiletá zpívala se zdejší kapelou. Více jsme hráli na čajích, které se tehdy pořádaly v neděli odpoledne. Na druhém plese jsme byli s manželem a nejstarším synem Pepou, který tam už fotil, prostřednímu synovi Pavlovi, na plese maturitním. Šatů jsem tehdy měla dost a už si ani nepamatuji. co jsem měla na sobě. Na tom maturitním vím, že světlounce fialové. Ani nevím, kde všechny ty šaty skončily. Byla jsem tehdy jako proutek....Je to hezké vzpomínání. Přeji Ti krásný den.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, já měla šaty na maturitu právě z toho krimplenu. Maminka byla švadlena, takže mi z něj ušila šaty dle mého návrhu s vyměnitelnými límečky. Jejich výhodou bylo to, že se vůbec nemusely žehlit, po namočení z nich špína utíkala sama. Po vyprání jen pověsit na ramínko a druhý den byly opět k nošení.
    Plesů jsem absolvovala několik, počínaje mým maturitním a konče maturitními plesy mých potomků. A mezitím jich několik bylo.
    Měj hezký den.🍀

    OdpovědětVymazat
  7. Pracovníci muzea připravili zajímavou výstavu a umožnili nám online retro modní přehlídku. Také jsem zavzpomínala na všechny ty látky a šaty plesové i slavnostní. M.

    OdpovědětVymazat
  8. Mati, to je zajímavé video! Měla jsem plesové šaty snad ze všech těchto materiálů, maminka byla krejčová a uměla ušít i náročné střihy. Mám uloženy dvoje krásně vypracované šaty jako památku .

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, díky za milé připomenutí dřívější módy. Všechny materiály pamatuju, mamka mě šaty na plesy i jinam šila, některé mám schované dodnes. Hezká akce v muzeu ! Zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  10. Marti, vaše muzeum je fakt akční - klobouk dolů. Já na plesy nejsem vůbec, na tancování jsem děsné dřevu a nikdy mne to moc nebavilo. Jen taneční jsem absolvovala. A ano taky jsem měla krimplenové šaty :) .

    OdpovědětVymazat
  11. Jsem ráda, že byla pro vás přehlídka rozptýlením i vzpomínkou, ráda jsem si vaše komentáře a zkušenosti četla. Mějte pohodový pátek.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.