pátek 12. února 2021

už zas?!

Včera jsem zase objevila novinku, o které jsem nic, ale vůbec nic nevěděla a nepotkala mě šest let. 
Nejen že je v neděli svátek svatého Valentýna a už mám připravený článek i s anketou, nejen, že je masopustní neděle a já připravila článek na sobotu, páč do neděle se mi nevešel, vzpomínku na loňský masopust, protože letos nebude, ale včera na mě juknul další mezinárodní den, který připadá opět na neděli. 
Článek vyjde teda už dnes během dne, páč víkend v magazínu už by byl přecpaný.
Mezinárodní den darování knih. 
Slaví se už od roku 2012 a já o něm vůbec nevěděla.
Vy o něm něco víte? 
Pokud jste na tom stejně jako já, kopíruji sem krátký článek s informacemi.
Mějte pohodový pátek.

P.S. V úvodu jsem si dovolila dát foto naší nové knihovny, kde jsem bohužel ještě nebyla, protože je zavřeno.


Oslavte svátek dávání knih a darujte dětem knihu!
Marta Dušková

Na neděli 14. února připadá nejen svátek svatého Valentýna, ale i Mezinárodní den darování knih. Tento den se připomíná od roku 2012 po celém světě a akce myslí především na děti a jejich budování vztahu ke čtení a knihám. Letos je možná tento den důležitější víc než kdy jindy. Darovat dětem knihu s příběhem v době, kdy je tak málo činností, které je možné v nouzovém stavu dělat, přinese radost.

Obdarovat je možné dítě v okolí, donést knihu do čekárny či věnovat na dobročinné účely. Knihu lze darovat do dětských domovů, nemocničních oddělení, nízkoprahových zařízení. Je spoustu míst, kde kniha může udělat radost. Nejsou žádná pravidla, kam či komu knihu darovat. Kniha může být nová i použitá.

Zapojení do této netradiční a velmi prospěšné dobrovolnické akce přinese radost obdarovaným dětem a dárci dobrý pocit.

13 komentářů:

  1. My darujeme knihy dost často, hlavně poslední dobou, neb jsme celá rodina čtenáři a knihovna nám praská ve švech (vlastně v policích😉). Kolujeme je v rodině a potom mezi kamarády s větou"pošli to dál". Bohužel se nám doma objevují i knihy dětí, kteři si přece své minimalistické byty nezanesou knihovnami a knihami, které už přečetli. Něco dáváme do knihobudek.Jen nékteré knihy si necháváme. Pěkný slunečný pátek Ti přeju. J.

    OdpovědětVymazat
  2. Zase svátek, který neznám. Ráda daruji knihy, i z mého muže se stal čtenář a mám velkou radost, že rád čte i náš vnouček. Což je v době tabletů a počítačů moc dobře.
    Dnes je další mrazivý den a tak ho můžeme trávit doma v teple s knihou v ruce.
    Měj pěkný den. Růža

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, neměla jsem tušení! Ale je to moc hezký svátek!
    Přeji příjemný den, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, to je moc hezký svátek. Také to od Tebe slyším prvně. Mám připravenou knížku pro nejmladší vnučku k narozeninám. Tak ji dostane předčasně k MDK. Přeji pěkný nadcházející víkend. Marie

    OdpovědětVymazat
  5. Tak tento svátek taky neznám. Ale je moc pěkný a už přemýšlím, že nějakou vyberu a daruji dětem přímo nebo dám do knihovničky na nádraží .-) Hezké dny

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, o tomto dni také nevím, ale pár knih už jsem donesla do knihobudek.
    Měj krásný víkend. D.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, vůbec jsem neměla potuchu o tom, že den darování knih existuje.
    Knih, a nejen dětských, jsem rozdala už spoustu.
    Měj hezký den.

    OdpovědětVymazat
  8. To je mladý mezinárodní den :), ale zajímavý. Já občas nechávám knihy v naší pobočce městské knihovny - mají tam na ně krabici. Něco zařadí do výpůjčního fondu a něco pak je v regále "Čtenáři čtenářům", což je v podstatě knihobudka - každý si odtud může odnést knihu, co ho zaujme.
    Marti hezký den

    OdpovědětVymazat
  9. O tomto dni nevím ,vím že se držel březen-měsíc knihy..

    OdpovědětVymazat
  10. Marti, i pro mě je den darovnání knih novinkou. Knížky mám moc ráda, ale ty opravdové papírové. Se kterými se zachumlám do deky do pelíšku a čtu si. Ráda knihy kupuju jako dárek, občas dávám také do knihobudky. Moc ráda čtu také vnučkám, když u nás jsou. Synům jsem četla každý večer léta, i když už uměli číst, vyžadovali to a já byla ráda. Dnes na to vzpomínají a jsou čtenáři všichni tři. Měj se pěkně Lenka

    OdpovědětVymazat
  11. Marti, taky jsem nevěděla.Přeji krásný víkend a pohlaď Sárinku.Martina

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj Marti,
    to jsem taky vůbec nevěděla, ale myšlenka se mi moc líbí. Zrovna budu objednávat knihu pro syna kolegyně, bude mít narozeniny a moc rád čte. Přemýšlím, že bych mu vybrala Tajemství Velkého Vonta nebo Letopisy Narnie (nebo oboje:-). Dost často nosím knihy do knihobudky u nás na nádraží, přijde mi to jako dobrý koncept. Měj se krásně!
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  13. Tak jsem ráda, že jsem nám všem mohla přinést trochu osvěty. Mně se den darování knih také moc líbí. Mějte pěkný den.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.