sobota 27. února 2021

víc na očích

Jelikož teď člověk tráví většinu času doma, zdá se, že je nějak vše víc vidět.
Tedy různé chyby, které si žádají změny. V normálním životě to člověk až tak neřeší, protože má jiné starosti a radosti, stýká se s lidmi, čte vnoučatům pohádky, píše reportáže naživo... 
Zjistila jsem, že s prodlužujícím se pobytem doma stoupá geometrickou řadou i počet nákupů. Ne takových těch běžných jako dárky k narozeninám, Velikonocům, nákup oblečení (tedy teď se smrsklo na pohodlnější oblečení, které je možné užívat doma), to dělám běžně a nic se na tom nezměnilo. 
Já teď ale hovořím o jiným nákupech, finančně mnohem nákladnějších a takových, které už dlouho odkládáte a už víc než rok říkáte: ty dveře by to chtělo nové.
A tak se jednou rozhodnete a místo mytí těch dveří zasednete k počítači a prostě objednáte nové. 
Můj muž podotknul: to je jako, když jsme se kdysi rozhodli, že nebudeme ke starému autu kupovat nové pneumatiky, ale koupíme si raději nové auto 😂. 
Tak se také stalo.
Dveře dorazily právě v den, kdy se odehrála anabáze se zády mého muže, a když dorazilo auto s dveřmi, byl právě v ordinaci. I když on by měl taky problém. 
Říkám do telefonu dopravci, že potřebuji ten balík (jsou to ty dveře?) až k vratům k domu. Už do telefonu je slyšet ta neochota a odpověď zní: to unesete, dveře to nejsou. Jdu ven k vrátkům a auto zastaví dole na příjezdové cestě, takže kdyby byly dveře pro souseda pod námi, je to akorát. 
Vzhledem k mojí problémové chůzi od úrazu i bez břemene stojím naprosto bez hnutí. Už z dálky vidím tu neochotu. To fakt neznám, ale je pravda, že Toptrans k nás jezdí velmi sporadicky. 
Nákup z Tesca nám přináší ochotně každý týden stejný řidič až ke dveřím domu a nebýt covidu klidně by to dones´ do kuchyně. 
Pán se blíží a ty dvoje velké shrnovací dveře, balík jako kráva, staví kus ode mě. Prosím tedy, zda by mi je mohl dát až za vrata, že jsem sama doma a jsem po úraze, bojím se, že s tím spadnu. 
Ušklíbne se a to s tím úrazem evidentně považuje za lživou výmluvu, no podle sebe soudím tebe. 
A já se jen tak nedám, a když neochotně téměř hází dveře za vrata na naši zahradu, podotknu, že je to stejně povinnost donést za první dveře. 
No ten si teda na mě "zgustne": pani, to už dávno není pravda!!!
No možná se to fakt změnilo, ale rozhodně to hledat nebudu, nestojí to za námahu.
Dveře pomalu odnáším s přestávkami pod střechu k vchodovým dveřím domu. Potom je odnesu domů.

Volá Bára kvůli mému muži, co se děje a já vyprávím storku s dopravcem. I na dálku kroutí hlavou a říká, tohle musíš napsat. 
A mimochodem jsi blbá, vole?! Ty objednáš dveře, když je Pavel v takovém stavu?! Kdo je bude teď panebože instalovat?!
Já jsem ty dveře objednala před týdnem vole, a nejsem jasnovidec.
A tak dveře jsou stále zabalené, rozbalené nevím, kam bych dala, v tělocvičně a já doufám, že jsou v tom balíku oboje v pořádku, páč jsem si samozřejmě koupila částečně prosklené a na reklamaci bude už pozdě. Mému muži je už o hodně líp, včera se divila na kontrole paní doktorka, jak rychle se z toho dostal. Počítala s měsícem. Už si koupil včera šroubky a hmoždinky, tak velké finále se blíží, ale není kam spěchat.
A tak jsme tento měsíc ještě změnili internet, protože už jsem neměla nervy na špatné služby, takže se tady vystřídal jeden technik, nenašel původní přípojku a my nevíme, kde byla. Tak dorazila parta tří a hledali snad dvě hodiny, nejdříve po celém domě, ve sklepě, pak venku a pak kopali a našli rádcové, našli. Za týden dorazil další technik a mně od úterý konečně funguje internet bez neustálých výpadků a s tím spojených mizejících článků, které jsem pracně napsala, ale už nestihla uložit. A protože je ještě k tomu televizní připojení zdarma, můj muž kupuje ještě setobox, který je nutný i k naší chytré televizi. 
No bratru myslím, že tento měsíc jsme utratili určitě jeden celý důchod. Ještě že je ten měsíc tak krátký. 

Ty další nákupy se mi sem už nevejdou, tak někdy příště. Ještě jsem si koupila nálepky na kuchyň, která je dělaná na míru a byla už v domě. 
Nebaví mě a chtěla jsem, aby byla víc naše. 
S oživením kuchyně nálepkami, tedy samolepkami jsem začala už vloni, ale to až  příště. Kuchyň máme velkou, přesto není odkud ji vyfotit celou, tak jen malé detaily.
No koukám, jak jsem se rozepsala.
Jste někdo ještě tady? 
Dočetli jste až na konec?
Tak moc děkuji za trpělivost a mějte pěknou sobotu.

P.S. Ty narcisky v úvodu přinesl můj muž včera s hmoždinkami a šroubky. 
Tak už má moje dušička lačná barev a květů pokoj. Tři kytice doma míváme jen ty ze zahrady.

10 komentářů:

  1. Dovedeš si představit, jak skvělé a báječné je současné době stavět ?
    Díky živnosti se dostanu třeba do staviv, protože pořizovat dlažbu, na kterou se budu dívat po zbytek život, na internetu lze, ale je to diametrálně odlišné než v reálu.
    Vymýšlet barvu fasády po internetu už vůbec nejde a tak od rána do večera děkuji, jakou skvělou dobu jsem si vybrala :)

    OdpovědětVymazat
  2. Bohužel se vždycky najdou neochotní lidé, mrzí mě, že jsi takového hulváta musela potkat. Místo, aby se v této nelehké době k sobě lidé chovali lépe, tak je to někdy naopak. Jak se říká karma je zdarma, třeba to sám jednou pozná. Když nám vozili v době izolace nákup z Rohlíku, tak bez problémů až za dveře.
    Hlavně, ať muž nechvátá s instalací dveří.
    Měj pěknou sobotu.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, asi hodně záleží na firmě, od které si objednáš a která má buď svou dopravu, nebo smlouvu s dopravcem. Nám odešla loni na podzim pračka. Objednala jsem novou a současně se dočetla, že mi jí dají za první dveře v domě. Kdybych jí chtěla vystěhovat do patra, bylo by to za příplatek, takhle to bylo v ceně pračky.
    Ale jako se říká, nejhorší je srážka s blbcem. Pro tebe o to horší, že to bylo přesně v den, kdy měl tvůj muž zdravotní problémy.
    My plánujeme vymalovat obývák a hlavně vyměnit koberec. Ten stávající kvůli slunečním paprskům změnil v místech, kam dopadá světlo, barvu. Takže vypadám jako šmudla, která má pod oknem tmavý flek. Ale poměrně pravidelného tvaru. Už jsem proseděla nad různými e-shopy spoustu času, ale koberec musím vidět a osahat si ho. Takhle by to bylo kupování zajíce v pytli.
    Měj hezký den. 🍀

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, tak ať vám dveře dobře slouží. Já teď naopak kupuju snad jen jídlo a drogérii... Takže vlastně šetřím :)
    Hezký zbytek víkendu

    OdpovědětVymazat
  5. Parádní článek! Neochota některých dopravců je hrozná. Ale já si naštěstí nemám nač stěžovat. :) jsem zvědavá, jaké budou dveře ve finále. :) měj se pěkně. Sabi

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, tak dveře shrnovací do koupelny už sháním také docela dlouho. S tou neochotou dopravců jsem se zatím naštěstí nesetkala. Dokonce když jsme kupovali novou sedací soupravu do obýváku, tak nám ji donesli až na místo a rozbalili a sestavili, což jsem tedy byla překvapená a když jsem jim chtěla dát do kapsy na pivo, tak mi pán řekl, že jsou za to placení a že to bylo v ceně dovozu. Připadala jsem si jak ve snu. To se mi stalo jedinkrát v životě. Od té doby jsme nic většího nekupovali. Vlastně pračku, ale tu nám dovezl a nainstaloval syn...Samolepky na lince vypadají zajímavě. Krásné dny Marti a ať máš z nových dveří opravdovou radost a manželovi přeji záda v pohodě a bez bolestí..Krásný sobotní večer a pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, krásné dveře jsi pořídila. My máme také v plánu, nějaké větší změny a úpravy. Jen mě dost štve, že se nedostanu do stavebnin, abych si některý materiál mohla vybrat na živo. Přes net si netroufám. Prostě potřebuji osahat. To stejné s novým křeslem a matrací. Prostě vše nejde koupit přes net.

    OdpovědětVymazat
  8. Marti, nálepky kuchyň rozsvítily a myslím, že jí velmi prospěly. Dveře máš krásné. Špatná zkušenost s dopravcem, ale je to kus od kusu.
    Přeji ti pohodové dny, ve zdraví.
    Iva

    OdpovědětVymazat
  9. Marti, pochopitelně taky nakupujeme stejně. Máme štěstí, že máme stabilní tým řidičů (doufám, že to nezakřiknu) a s nimi se vždycky domluvíme. Ale příhody slýchám neuvěřitelné, to je pravda.
    Měj pěknou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  10. Marto já jsem teď objednávala koberec, ale měla jsem vyzkoušený u syna. Měli na e-shopu stejný (jen jsem si vybrala jinou barvu, šedou nemusim) a teď čekám , jak to dopadne s dopravou. Máme sklad Breno asi 10 km od nás, tak jsem myslela, že mi to lehce dovezou. Ale oni mají dopravce, který to odveze do sveho redistribučního skladu, tam to přerozdělí a potom bude rozvážet. Doufám, že ten sklad není v Brně😎. Držím si palce, aby to vyšlo na zítra, protože v pondělí tu muž nebude. Asi bych musela shanět nějakou firmu, nevím jestli bych ho dokazala sama položit. I když...byla by to výzva!! J.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.