pátek 25. října 2024

nejsem si jistá...


Nejsem si jistá, jestli povinné zálohování něco změní a zmizí binec z přírody a všude kolem nás. Kdo to nemá v sobě, tak nepomůže ani povinné placení za lahve. Budu ráda, pokud se budu mýlit. Naopak souhlasím se zpoplatněním reklamních letáků. Vlastně mě překvapilo, že za likvidaci platí obce a ne ten, kdo z nich má užitek. My už máme u schránky zákaz reklamních letáků. Rozčilovalo mě, kolik toho chodí, kolik papíru a nákladů za nevyžádanou reklamu. Bližší informace v článku níže.
Mějte pohodový den.


Vláda schválila povinné zálohování
Marta Dušková

Návrh novely zákona o obalech, která zavádí kromě zálohování i zpoplatnění reklamních letáků, schválila vláda.

Povinné zálohování bude platit pro nealkoholické nápoje v plastových lahvích o objemu 0,1 až 3 litry a alkoholické nápoje do 15 % alkoholu v plastových lahvích. Dále pro všechny nealkoholické nápoje v plechovkách o velikosti 0,1 až 1 litr a nápoje s obsahem do 15 % alkoholu v plechovkách. Jediná výjimka se týká mléka a mléčných výrobků, které se zálohovat nebudou.

Lahve a plechovky budou vykupovat obchody, benzínky i obce. Systém bude fungovat podobně jako funguje dnes se zálohovaným sklem. Zákazníci při nákupu zaplatí zálohu stejnou pro lahve i pro plechovky. Přesná cena bude určena vyhláškou k zákonu, budou to pravděpodobně čtyři koruny. Nápojové obaly se budou vracet včetně etikety, nezdeformované a nesešlápnuté.

Lahve a plechovky budou obchodníci povinně v prodejnách nad 50 metrů čtverečních a na všech čerpacích stanicích. Povinnost vybírat zálohované obaly budou mít i online prodejci.

Novela zákona o obalech přinese i zavedení recyklačního poplatku za papírové reklamní letáky. Podle návrhu je budou platit distribuční firmy, které letáky dodávají do obchodů či schránek. Obecní systémy byly dosud kvůli letákům zatěžovány nakládáním s odpady a podílí se i na znečištění.

„Každá domácnost v Česku dostane ročně až 400 nevyžádaných letáků, které mnohdy končí rovnou v kontejnerech na papír. Dnes náklady na jejich odstranění nesou výhradně obce a výrobci na ně nijak nepřispívají. To je praxe, kterou chceme opustit, aby obce získali příspěvek na nakládaní s odpady a v konečném důsledku ušetřili peníze občanům, kteří nevyžádanou reklamu platí,“ dodává David Surý, vrchní ředitel sekce ochrany životního prostředí.

Více informací v tiskové zprávě z 10. října 2024 Vláda schválila návrh povinného zálohování nápojových PET lahví a plechovek - Ministerstvo životního prostředí (mzp.cz)

7 komentářů:

  1. Marti, všude to funguje a u nás máme asi Kocourkov, protože ještě nezálohujeme, ale to, co se kolem toho strhlo...
    A letáky, to je další kapitola...
    No nic, navzdory tomu ti přeji příjemný podzimní den. Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, vím, že to jinde funguje, ale mám dojem, že u nás jsou lidé více nevychovaní. Slušný člověk na zem nic neodhodí natož lahev. Měj se hezky.

      Vymazat
  2. No to ukáže čas. Já o tom zatím moc nepřemýšlela, protože balenou vodu kupujeme v minimální míře. Ale přikláněla bych se k tomu, že větší čisto v přírodě nebude.
    Měj se hezky !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, u nás letáky ve schránce už nejsou více než 3 roky. Kdo je dneska potřebuje?V plastové láhvi nosím akorát v batohu minerálku nebo vodu. Flašku totiž opakovaně na pochůzky naplním vodou nebo minerálkou, protože je celkem menší a lehčí než třeba termoska. Cokoli co je v hliníku fakt nekupujeme. Myslím, že plastové láhve u nás nejsou problém, problém jsou obaly od salátu a jogurtu a tetra paky od mléka. Těch je fakt moc. Máme popelnici na plasty, a dáváme vyvážet 1 x za 2 měsíce. A nedovedu si představit, že kde budu uchovávat doma plast. láhve od Bílinské kyselky nebo od Magnézie a vozit je do města ke vracení. Sešlápnutí a vhození do popelnice byla pro mne lepší varianta. Kde chce něco vyhodit v přírodě nebo u cesty, tak to stejně vyhodí a na nějaké záloze 3 Kč mu stejně nesejde. Myslím si, že i tak, jak máme nastavené třídění, je to lepší varianta. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
  4. Jako vždy u tebe, zajímavé téma. Ale bordeláři budou dál - k nám do domu se přistěhovala do podnájmu nově rodinka a už máme haldu vajglů u záhonu, paní venčí pejska 1/2 metru od vchodu a u toho hulí - se mnou to cvíčí a nejraději bych ji přetrhla.
    Plasty jsou velký problém. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Tak jsem napsala dlouhý příspěvek a on se mi smazal :(. Po druhé už jen stručně. Úplně mne tahle úprava nenadchla, vidím tam následující háčky
    - plastové lahve se deformují už při nalévání, takže se nedokážu představit, jak je cpu do tašky a někam vezu (největší množství plastu vyprodukujeme na chatě a chalupě, kde nám z kohoutku teče jen užitková voda, takže na pití používáme tu kupovanou, a krám tam fakt není přes ulici), podobně to platí i pro nutnost existence etikety - někdy odpadávají v podstatě samy.
    - místo na skladování v domácnostech (s přihlédnutím k tomu, že se při tom skladování obaly nesmí deformovat). My recyklujeme všechno, co se dá, a už teď máme problém s místem, natož když budu muset ty lahve a plechovky mít nesešlápnuté.

    OdpovědětVymazat
  6. Zajímavé téma. I když my kupujeme nealko pivo ve vratných lahvích. Dříve byly limonády, minerálky, sirupy ve skle a i lahve na víno a rum a některé další české alkoholické nápoje, zálohované a to jsme všechno tahali v rukou, protože za mého mládí měl auto málokdo, tak že se zálohováním daleko lehčích PET lahví a plechovek, nemám žádný problém. Hezké podzimní dny Ti přeji.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.