pondělí 30. prosince 2019

a ještě muzeum



Slíbila jsem pokračování ke včerejšímu příspěvku, páč všechno se mi nevešlo.
Jsem líná psát znovu info o muzeu, tak přidávám koncept článku, který vyjde někdy v lednu a pravděpodobně dozná ještě změn a úprav, ale pro informaci stačí. 
Tak dnes po výstavě betlémů ještě malá procházka stálými expozicemi Městského muzea v Kralupech nad Vltavou a touto návštěvou uzavírám kulturu letošního roku. 
Letos už nikam nepůjdu...
Mějte pěkné pondělí.













Kralupské muzeum zve na výstavu s názvem Díky dřevu

Městské muzeum v Kralupech nad Vltavou je nejen známé díky jedné z nejnovějších a nejmodernějších expozic muzea Pamětní síní Jaroslava Seiferta, básníka a nositele Nobelovy ceny, který má v Kralupech své kořeny, ale návštěvníci se mohou těšit na stálou Archeologickou expozici, která představuje nálezy téměř všech archeologických kultur známých na území Čech od paleolitu až po dobu slovanskou z lokalit bývalého kralupského okresu.

Na tuto expozici navazuje část věnovaná historii města a nejbližšího okolí. Expozice Historie zachycuje vývoj Kralup od první zmínky v polovině 13. století až po 60. léta 20. století.

Sál s expozicí Jaroslava Seiferta, která prezentuje život a dílo tohoto velkého českého básníka, je částečně věnován i významného kralupskému rodákovi akademickému malíři Georgovi Karsemu a představuje expozici obrazů tohoto rytíře Čestné legie. Sál s expozicemi rovněž slouží k pořádání koncertů, přednášek a jiných kulturních akcí. Každoročně jsou zde vyhlašováni vítězové festivalu poezie a přednesu Seifertovy Kralupy a letos se uskuteční již 25. ročník.

Do konce loňského roku byla instalována v muzeu krásná výstava betlémů, kterou vystřídá v polovině ledna výstava s názvem Díky dřevu autora Martina Patřičného, českého výtvarníka a spisovatele. Jeho současná tvorba zahrnuje především dřevěné obrazy a menší míře i dřevěné sochy. Výstavu mohou návštěvníci shlédnout od čtvrtka 16. ledna a potrvá do soboty 14. března. 

Marta Dušková




13 komentářů:

  1. Marti, líbí se mi i pokračování prohlídky mělnického muzea.
    Měj krásné pondělí. Růža

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavé expozice má muzeum v Kralupech nad Vltavou. K vidění je toho hodně.
    Hezký den, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, no oproti mělnickému muzeu je tohle malé, ale k vidění je tam hodně věcí. Měj pěkný den.

      Vymazat
  3. Marti, stíháš toho spoustu.Já pak vše shlédnu doma, děkuji.
    Přeji do nadcházejícího roku 2020 zdraví, elán, pohodu a taky to štěstíčko. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuji za přání. I já přeji tobě a tvým blízkým vše dobré.

      Vymazat
  4. Marti, já jsem tak ráda, že tě tady mám! Díky Tobě jsem návštěvnicí mnoha výstav! Díky za to! Ten blogerský svět je úžasný. Sedím u počítace a můžu cestovat a objevovat skrz vaše oči. Tobě přeji krásný nový rok a hlavně hodně moc zdraví celé tvé rodince. Inka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Inko, i já to tak vnímám a díky blogům se dostanu do míst, kam už pravděpodobně nezavítám, jako s tebou do Ameriky. I já přeji totéž tobě a tvým blízkým.

      Vymazat
  5. Marti, je vidět, že jsi opravdu profík.Krásně napsané a fotky taky.Už si ale s mužem odpočiňte.My by jsme takový maratón teda nedali.Krásný večer Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, do toho muzea jsme nemuseli, ale já byla už několik dní doma a nevytáhla paty, musela jsem. Děkuji a měj pěkné dny.

      Vymazat
  6. Marti, díky za exkurzi do muzea. V Kralupech jsem kdysi byla na nějakém víkendu se cvičením a to mne muzeum minulo - teda spíš já je. Zato jsem zavítala do místního fitka a bazénu :D)
    Hezký poslední den v roce

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, mně osobně se Kralupy vůbec nelíbí jako město a v muzeu jsem tam byla poprvé. I tobě přeji pohodový poslední den v roce.

      Vymazat
  7. Marti, děkuji za prohlídku muzea a přeji hezký poslední den roku!
    Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.