středa 18. prosince 2019

pečené brambory s mletým masem



Slíbila jsem ještě dodatek k naší zvláštní třetí adventní neděli plné nedokonalostí. 
Náš velmi pozdní oběd. Tentokrát recept není můj, páč jsem ho opsala.
Je to recept, když se vám vůbec nechce vařit či nemáte čas. 
Já jsem neměla ani chuť ani čas.
Zvažovala jsem, že jen upeču brambory s česnekem, které milujeme, neděle neneděle, když na mě vyjuklo video s tímhle receptem. 
A světe div se, já měla všechny potřebné suroviny. 
To se mi fakt nikdy nestává, takže vždy improvizuju a vznikne něco úplně jiného.
V mrazáku zbytek mletého vepřového masa, tak je aspoň zužitkuju.
Přiznávám, že při pečení vánočního cukroví jsem se fakt nezdržovala s přesným dávkováním surovin, no prostě "přiměřeně přiměřeně".
No, taky to tak dopadlo. Bylo to vynikající, takže určitě zopakuji, ale zřejmě jsem do rozmačkaných brambor dala moc másla, takže na talíři to pak nepůsobilo moc vábně, trochu rozdrchaný tvar. 
Ale důležitá je chuť, jen to nebylo jídlo pro hosty.

Pro vás tedy raději opisuji přesné dávkování.
700 gramů brambor nakrájet na kostky a uvařit
70 gramů másla
sůl, jedno vejce a 170 gramů strouhaného sýra
Vše spolu rozšťouchat a nechat vychladnout.
Připravit půl kila mletého vepřového masa, smíchat s nakrájenou jednou cibulí, osolit a opepřit.
Z vychladlých rozšťouchaných brambor uděláte šest kuliček, které dáte do zapékací mísy s olejem. 
Do kuliček uděláme důlek a na to dáme placku z mletého masa. Nahoru jedno kolečko rajčete.
Dáme na půl hodiny do trouby na 180 stupňů, po té dáme ještě nahoru nastrouhaný sýr, třeba ementál jako já a necháme ještě pět minut zapéct.

Chutnalo to fakt skvěle. 
A chválil to i můj muž, což je celkem náročný strávník.
Jen na talíři to vypadá, jako by to už někdo jed´...
Příště se mi to snad i esteticky povede lépe, když dám přesně všechny suroviny.
Mějte pěkný den a ať se daří líp než mně.



18 komentářů:

  1. Takové recepty mám ráda.Jsou celkem rychlé a hlavně výsledek je chutný.
    A je fakt, že když jakoby vaření odfláknu- vše přiměřeně, přiměřeně dopadne to k velké spokojenosti. A když si chci dát záležet, tak někdy se stane, že ta snaha byla zbytečná :-).
    Hezký den, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, tentokrát přiměřeně přiměřeně teda nestačilo. Měj pěkný den.

      Vymazat
  2. Marti, hotovo, zapsáno do sešitu s recepty. Jak jsem uviděla první fotku, tak se mi začaly sbíhat sliny. Také máme rádi podobná jídla a určitě vyzkoušíme.
    Včera jsem přemýšlela, co uvařit o svátcích. Ještě nevím, kde budeme na Štědrý den, záleží, jak mi bude.
    Měj pohodový den. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, já už mám jídlo na 25.12. vymyšleno, jen to sem nemůžu psát, to by nebylo překvapení. Měj pěkný den.

      Vymazat
  3. Ahoj Marti, jídlo vypadá báječně - určitě vyzkouším. Mám ráda taková jednoduchá jídla z brambor, které nikdy nezklamou. Přeji ti hezký večer. Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivy, úžasné bylo, i když to tak na fotkách vůbec nevypadá. Měj pěkný den.

      Vymazat
  4. Brambory, brambory, to jsou boží dary...Něco z masa k nim, to je výborná kombinace. Zkusím, miluji jídla co špajzka, lednička a sklep daly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, doufám, že se ti esteticky povede, líp než mně. Měj hezký čtvrtek.

      Vymazat
    2. Marti, možná, že by byly lepší brambory vařené ve slupce, zůstane v nich víc škrobu. Přeji dobrou náladu.

      Vymazat
    3. Hani, my si brambory ve slupce jako přílohu vaříme furt, tady mě to nenapadlo, tupě jsem recept kopírovala.

      Vymazat
  5. Marti, určitě uvařím , ale zase nemám mletý maso.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, hahahaha, pobavila jsem se :-) Až půjdeš nakupovat, kup ještě aljašskou tresku. V konceptech mám recept možná už měsíc. Měj hezký den.

      Vymazat
  6. Marti, tohle asi vyzkouším. Mám na brambory s mletým a s rajčaty jiný recept. Už jsem ho taky dávala na blog (ani nevím, jestli na ten starý nebo na současný) a porce na talíři vypadala taky, že už ji někdo jedl - tahle jídla jsou sice dobrá, ale pro foodstyling naprosto nevhodná :).
    Pěkný den

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, ty jako myslíš, že ani podruhé to nebude žádné hitparáda??? No to jsem teda nechtěla slyšet... Měj krásný a pohodový den.

      Vymazat
  7. Marti, to musím vyzkoušet, manžel miluje mleté maso snad ve všech podobách.
    Měj hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, je to fakt moc dobré, i když to nevypadá vábně. Měj pěkný den.

      Vymazat
  8. Marti, už jsem napsala nákup a mletý maso a aljašskou tresku.Jenom mě sejří ty kotlety s kostí.Já je miluju a bez kosti nekupuju.Ptala jsem se řeznice, proč neprodávají s kostí a pokrčila ramenama, že nemají ponk na sekání.Martina

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.