úterý 2. srpna 2016

dnes v puntíkách


První automatickou pračku jsme si pořídili ještě v době, kdy to vůbec nebyl standard. 
Byl to samozřejmě velký rozdíl oproti klasické pračce, kdy jste prádlo vyprali, pak vyždímali, hodili do vany s tekoucí vodou, a tak dlouho máchali, až bylo čisté. 
Potom těžké a nacucané vodou přetáhli opět do ždímačky, a tak pořád dokola. 
A když si vzpomenu na každodenní praní plen, které bylo nejdřív nutné vyvařit a pak prát, polévá mě horko.
Pamatuji si, jak mě z této každodenní činnosti po dlouhém sklánění nad vanou při máchání strašně bolelo 
v kříži.
Když to teď popisuji, bylo to snad v době kamenné, ne? 
Z první automatické pračky jsme měli tak velkou radost, že jsme na několik prvních praní koukali jako na dobrý film a z vděčnosti jsme jí dali jméno "Máňa". 
Tatramatka s předním plněním nám vydržela víc než čtvrt století. 
Vlastně tato nyní puntíkovaná Máňa 2 je naše druhá pračka, na rozdíl od myčky - těch už jsme měli 4-5 (vydrží jen těsně po záruce), a máme ji už taky více 9-10 let.
Chodím kolem ní po špičkách a občas ji něžně pohladím.
Pračku jsme vždy měli v koupelně, a když jsme se přestěhovali do domu, kde bydlíme více než 3 roky, bylo místo na pračku v kuchyňské lince zhotovené na míru (už jsem o lince psala).
Zpočátku jsem si nemohla zvyknout na pračku v kuchyni, v koupelně je sice dost místa, ale prázdné místo v kuchyňské lince bychom neměli čím zaplnit.
Po čase jsem si zvykla, ale pořád jsem řešila, jak ji doladit, aby byla nenápadná.
A nakonec se stal pravý opak.
Tento kreativní nápad není můj. 
Dcera objevila minulý týden někde na instagramu zdobené pračky - zkrátka pračky po plastice a mě se moc líbily. 
Byly tedy zdobené černě, černá a bílá je samozřejmě úžasná kombinace, ale mně by se nehodila. 
A protože u mě není daleko od myšlenky k činu, většinou musím mít vše hned, koupila jsem včera dopoledne samolepicí zelenou tapetu.
Odpoledne jsem se pustila do práce.
Neměla jsem žádné udělátko, takže vystřihovat kolečka byl trochu oprus, ale s nůžkami na nehty to šlo.
Nejvíc sprostých slov jsem vyslovila, když jsme chtěla oddělit z těch koleček papír od tapety, na té malé ploše to bylo na infarkt. 
Pomohl mi špendlík s hlavičkou.



Toto je vše potřebné pro pracovní proces.
Časopis je tam jen na zatížení, protože se mi tapeta pořád rolovala.


Tahle to vypadalo v kuchyni původně.
Nyní je pračka sladěna s pracovní plochou a paradoxně krásně zapadla do linky a celé kuchyně.
Mám z výsledku radost.
Teri, děkuji za nápad.

9 komentářů:

  1. Fakt dobrý nápad. Na to "středověké" praní si též vzpomínám. Dnes si to asi už nikdo nedovede představit. U nás je to se spotřebiči přesně opačně. Pračku už mám čtvrtou, ale myčku stále tu první. Občas sice stávkuje, ale s novou fakt nespěchám. Slyšela jsem totiž, že opravdu hrozně brzy odcházejí.
    Jo, a u těch puntíků mě hned napadlo, že se to muselo blbě oddělovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věruško, díky. No já jsem sice samolepicí tapetou už polepila kde co, ale puntíky jsem nikdy nedělala, takže mě vůbec nenapadlo, že s tím oddělováním bude problém. Ale i kdyby napadlo, stejně bych do toho šla :-) Jo myčky jsou nastaveny na krátkodobou životnost, ale to pračky taky.

      Vymazat
  2. Já si ten středověk s obyč pračkou pamatuji také. Prala jsem plíny a mraky dětského oblečení pro svou 14ti letou dceru. Pak jsem si k narozeninám koupila automatku a půl roku kolem ní chodila, protože nebylo člověka, který by mi ji zapojil. Nakonec jsem se naštvala a udělala to sama. Protože stála blízko sprchy tak jsem zapojila hadici ke sprše do pračky a pod kohoutek přivázala odpadní hadici. Do týdne jsem to měla udělané tak jak to má být od manžela. Jen potřeboval řádně nakopnout! :-) Ladit jsem ji ani moc nemusela, měla slunečnicově žlutou barvu a v novém bývání v bytě stála několik let v kuchyni, protože do koupelny se nevejde.
    Závidím tu výdrž pračky, já už mám 6 let novou "nounejm"
    Jo a v té druhé se mi schoval Tereza:-)
    Jarka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Žlutou pračku nevím, jestli jsem někdy viděla, ta může být krásná. No my jsme do koupelen barvu pračky neřešili, protože se tam bílá hodila. Ať tu výdrž nezakřikneme, ale my už vše kupujeme no name potom, co nám opravář řek, že vnitřky jsou všechny stejný, pokud to není samozřejmě myčka či pračka od 30 tisíc vejš. Myčky jsme zpočátku měli značkové a odešly stejně po čtyřech letech, takže tohle už neřešíme.
      Jé, ještě že se chudák nevypral :-). No Justýna leze všude, ale do pračky ještě nevlezla, uvažovala o myčce, ale tam se naštěstí nevejde :-) M.

      Vymazat
  3. Marti, jsi dobrá. Ty puntíky bych nedala. Chybí mi hlavně trpělivost. Když jsem četla Tvůj článek, viděla jsem sebe samu, jak se skláním nad vanou a tahám z ní kusy povlečení. Říkalo se tomu máchání. A k těm pračkám a myčkám. Jméno pro mě už také není důležité. Hlavně, že to pere, myje a nedělám to já. Přesto na svou starou přítelkyni "Bošku" nedám dopustit. Přeji Ti veselé bydlení s mou oblíbenou zelenou ve Tvých oblíbených puntíčcích. Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Marcelko, no já jsem si myslela, že také puntíky možná nedám. Nakoupila jsem tapety zbytečně celý metr, abych právě mohla zkoušet. Měla jsem variantu B a to kosočtverce :-) Děkuji a přeji ti hezké dny M.

      Vymazat
  4. Marti, fajne nápad, já měla polepenou lednici, protože blízko stála židle a ta ji oťukala, nikdo jiný to nebyl. A s tou pračkou. Protože jsme v našem prvním bytě neměli pořádnou vanu, tak na máchání plen, jsme ji koupili. Když nás navštívil můj taťka, říkal - jů, vy máte novou SEXANU? Hleděli jsme na něho a pak z něho vypadlo, no naše se tak jmenuje, když ji pustíš, můžeš dělat něco jiného :))). Jo a měli jsme ji též 27 roků, měj se pěkně Maryša :)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maryško, moc hezké jméno pro pračku :-) Přeji ti hezké dny. M.

      Vymazat
  5. Big Díky Dr.Iroko mé jméno je Caroline Webb. Já jsem z United States Jsem zde, abych šířit celou práci reálného spell kolečka s názvem Dr.Iroko, kteří jen mi pomohl získat zpět svou jednotu s mým manželem a aby náš vztah velmi silnější a přinesla radost a štěstí do našeho marriage.He také vyléčil rakovinu prsu mé sestry. kontaktovat ho dnes v některé z vašich problémů:
    1. PŘÍPRAVA Váš bývalý milenec zpátky.
    2. ROZVOD kouzlo.
    3. VÍTĚZNÉ loterií
    4 plodném.
    5. vytvrzování HIV a mnoho dalších.
    6. BYLINNÁ CARE.
    9. BEAUTY kouzlo.
    10. BUSINESS CHARMS.A
    Můžete ho kontaktovat pomocí tohoto e-mailu; irokospiritualspellcaster@hotmail.com~~HEAD=dobj.

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.