středa 14. června 2017

píšeme další díl seriálu Třešně



Uznávám, už je to trochu jako Dallas.
Oba s mým mužem letos třešně nesnášíme. 
Trháme každý den několik kilo a vymýšlíme, co s tím či kam s tím. 
Z dálky se zdá, že třešní na stromě docela ubylo, ale jen se postavíte pod strom a je tam toho pořád mraky.
Můj muž vyhrožuje, že už si nabrousí elektrickou pilu a na podzim třešeň pokácí :-) 
No trochu se rouhá, co by jiní za to dali. 
Ono ale když řešíte celý týden každý den třešně a zase třešně, už toho máte plné zuby.
Už máme třešně v mrazáku, máme džem a ovocné dřeně a blahořečíme našemu domácímu odpeckovači. Třešně už jsme rozdali všude kolem a už je nikdo nechce.
 Já jsem si vymyslela ještě mošt. Ten jsem nikdy nezkoušela. Původně jsem myslela na sirup, ale ten u nás nikdo nepije a mošt vnoučata milují. Doufám, že jim bude chutnat i babiččin třešňový, i když ho babička vyráběla jen proto, aby se zbavila třešní. 
Neměla jsem lahve, takže je to i zavařovačkách, ale stejně to budu přelévat při servírování, tak je to jedno. Jenom něco musím přiznat a chtěla bych být velmi sprostá, ale to si doplňte sami. Mošt už nikdy dělat nebudu!!! Mám ráda, když to jde rychle šup šup, ale s tímhle je sr..í. Našla jsem si recept na internetu a je to moc sladký. Nádobí mám tak asi na dvě myčky a umazanou celou kuchyň. Prostě nemůžu být šikovná na vše, že? Tento druh inteligence evidentně nemám.
 Ale ten mošt je dobrý, o tom žádná. Ale fakt nikdy už ho dělat nebudu.
Můj muž si vymyslel zmrzlinu a taky ji sám celou vyrobil. 
Prý ušetříme, páč mi chvíli nebudeme muset kupovat v krámu, 
já můžu zmrzlinu každý den v zimě v létě.
Tady už teda byla zapotřebí investice na 2 l asi 50 Kč. Recept je z internetu a je zapotřebí 60 dkg vypeckovaných třešní, které se rozmixují, 60 dkg jogurtu řeckého typu a 4 dcl šlehačky. Vše společně zamíchat a našlehat a osladit podle chuti a hup s tím do mrazáku. 
Chutnala jsem ještě jako nemražený polotovar a je to dobrý.


A tady je můj mošt. Už jsme jako velkovýrobna, ale letos to bylo poprvé a pravděpodobně naposledy. Pochybuji, že ještě někdy budeme mít tak nekonečnou úrodu jako letos. Můj muž už svolává každé ráno špačky, ti se nám ale vyhýbají. Přece jenom naše chlupaté mršiny jsme pro jistotu ze stromu ještě nesundali. Někdo mi na facebooku řek´, že ta jedna kožešina vypadá jako lenochod. 
Škoda, že mě to nenapadlo, mohla jsem mlžit.
Jinak špačci chodí na třešně k sousedům naproti.
Zítra budu dělat kynuté knedlíky s třešněmi, zásoba do mrazáku dceři pro děti. 
Můj muž mi vtipně říká, nechceš koupit jahody, jahodové jsou lepší. 
Chápeš, že vymejšlím, jak se zbavit třešní.?! 
Nebudu kupovat jahody.
Tak třešním zdar!

8 komentářů:

  1. ÓÓÓÓÓÓ....tady,tady,tady....my nemáme ani jednu třešinku.!!! Ještě jsem ani nekoupila.Chtějí za ně nekřesťanské peníze a přitom je to NAŠE ovoce-klasika.Nám stromečky zlikvidovaly myši i když stromky jsme zasadili do košíků.Tak obírám jen lesní jahůdky.Ahoj a strom NEKÁCET !!!:-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Daško, kdyby to šlo poslat, ráda ti pošlu. Opravdu, ale to by nevydrželo, jsou už dost zralé. Vím, že jsou hodně drahé. Měj se krásně.

      Vymazat
  2. No, teď už se ani nedivím, že máte třešní plné zuby ..... a mrazák a myčku a....
    Ale mošt může chutnat dobře a zmrzlinka vypadá báječně, hned bych ochutnala.
    Přejí krásný večer.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dáši, vše se snad podařilo, jen už nás to moc netěší :-) Krásné dny.

      Vymazat
  3. V podobné situaci jsme byli loni - manžel lezl po třešni, trhal a nadával jako špaček, třešně jsme nabízeli pomalu každému koho jsme potkali, snědla jsem jich snad metrák... A letos nebudeme mít ani Ň (teda jednu třešničku jsem na stromě zahlédla, ale nepochybuji, že o tu se postará nějaký špaček).
    Tak třešním zdar a ať už máte zpracováno

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, taky sním několik kilo denně, naštěstí mám třešně hodně ráda. Ještě suším pecky, abych měla na zimu do nahřívacích polštářků, ale už je to všechno oprus :-) Už jedu jak robot. A děkuji.

      Vymazat
  4. Paní Slunečnice, u nás doma na dvou stromech ani ťuk. Letoš žádný kompot nebude. Jsem ráda, že i váš muž se účastní takových prací, můj manžel také musí pomoci, i když brblá. Ale jak toho je moc, tak je to otravné, to vám věřím. Zdraví Iwka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Iwko, ono i v našem okolí je málo třešní, jsme trochu výjimka a myslím si, že to je i včelami, protože letos bzučel celý strom, což v minulosti nebylo. Jo my s mým mužem, pokud je čas, děláme hodně věcí společně odjakživa. Být na to sama, tak už nechám třešně špačkům, abych se nezbláznila :-)

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.