neděle 11. srpna 2019

hraběcí dožínky v dešti









Nepamatuji si, že bych někdy viděla tolik pestrých deštníků pohromadě. 
Ani včerejší neustálé přeháňky neodradily desítky návštěvníků absolvovat dožínky na zámku Veltrusy.
 Taky si nepamatuju, že bych kdy jela fotit akci v dešti. 
Můj muž se snažil nosit za mnou deštník při focení, přesto jsem byla mokrá jak myš. 
Ale déšť ne déšť, tuhle akci jsem si vybrala a slíbila napsat a nafotit. 
Navíc jsem si zařídila přes pana kastelána povolení na příjezd až úplně k místu konání. 
Zámecký park je nádherný, prošla jsem jej už mockrát, ostatně na blogu několikrát už byl, ale je hodně velký. 
A já tu cestu sice ujdu, ale trvá mi to s posedáváním na lavičkách jako sto jarních kilometrů.
Takže důvody velely jet i v dešti.
Akci nebudu popisovat, opět přidám článek, který jsem před chvílí odeslala. 
Z fotek jsem vybrala nějaké na blog, tak vás zvu na malou ochutnávku již tradiční zámecké akce Dožínky hraběte Chotka, i když zrovna na téhle jsme byli poprvé, na jiné vybrané akce na krásný zámek do Veltrus jezdím.

Hraběcí dožínky nenarušily ani dešťové přeháňky
Marta Dušková

Sobotní zámecká kuchyňská zahrada na zámku Veltrusy přenesla návštěvníky do doby prarodičů prostřednictvím tradiční akce s názvem Dožínky hraběte Chotka. I přes neustávající déšť se od dopoledne zahrada zaplnila dílnami a stanovišti. Návštěvníci s deštníky či pláštěnkami si mohli vyzkoušet tradiční dožínková řemesla a projít si celý proces cesty zrna až po upečení chlebové placky na plotně sporáku.

Na stanovištích bylo připraveno sečení obilí a mlácení. V jiném stanu byly k dispozici velké mlýnky na mletí zrna na mouku a zde se připravovalo těsto na placky, které si poté děti pekly za asistence dospělých. Na modelu mlýna za pomoci konviček u brouzdaliště děti mohly vidět, jak je mlýn poháněn vodou. Návrat do minulosti byl prostřednictvím ukázek všech činností věrohodný.

Mnoho účastníků akce bylo oblečeno v krojích či v dobovém oblečení. Doplnili dožínkový průvod, v jehož čele jel koňský povoz s živou hudbou na voze. Na závěr průvodu nesli dva mladí lidé dožínkový věnec a slavnostním předáním věnce hraběti Chotkovi byly zakončeny celé žně.

Dožínky zpestřil doprovodný program, který nabídl hudební vystoupení pěveckého sboru Josefa Vycpálka a Krušnohorského pěveckého sboru, divadelní představení pohádky O třech neposlušných kůzlátkách či ukázku lidových tanců. Nechyběla ani dobová módní přehlídka a tematické dílny, kde děti mohly vyrobit kuš či meč ze dřeva či vytvořit obrázky obilí. K vidění byla expozice historických zemědělských strojů.

Všem návštěvníkům zpříjemnily dožínky sobotní deštivý den pestrou nabídkou a oslavou konce žní podle tradic minulých dob.















14 komentářů:

  1. Marti, jsi obětavá reportérka, ani déšť tě neodradil. Děkuji za krásnou reportáž z dožínek, určitě se líbila dětem i dospělým. V duchu jsem si říkala, že Vendu by zajímalo zpracování obilí a Verunku koně.
    Přeji krásnou neděli. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, no obětavá, sliby se prostě mají plnit. Měj krásný nový týden.

      Vymazat
  2. Marti, dík za report ze zajímavé akce. Líbí se mi myšlenka ukázat celý postup od sekání až po ty obilné placky na plotně. A ty staré traktory jsou super :-)
    Hezkou neděli, která bude nejspíš slunečná

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, byly tam ještě historické sekačky a mrzí mě, že ty jsem nevyfotila. Jeden traktor byl od nás, taky se ke mně cítovští hned hlásili :-) Měj pěkný nový týden.

      Vymazat
  3. Krásné fotky plné pohody, radosti a zábavy. Věřím, že ani déšť atmosféru nezkazil :-), Krásné letní dny, Ivana.

    OdpovědětVymazat
  4. Jé Marti, to by si muž zafotil.Jezdí fotit dožínky na jeden statek u Letařovic.Sklízí tam postaru ,koňma a v krojích.Nádhera a ta tvoje reportáž je parádní.Krásný fotky i napsané.Mějte hezký zbytek neděle všichni.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, no tohle byly dožínky jen jako, nebyly úplně opravdové. Děkuji a měj pěkné dny.

      Vymazat
  5. Marti, krásná reportáž, škoda,že pršelo. Zaujalo mne pečení na starém sporáku s rezavou rourou, to už mladí asi neznají.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, taky mě ten sporák zaujal. No, bylo škoda, že pršelo, organizátorům to vadilo. Já dřív, když jsem pořádala podobné akce, je za tím tolik práce, které není a nesmí být vidět, a pak pršelo, bylo mi vždycky do breku.

      Vymazat
  6. To musela být bezva akce i přes nepřízeń počasí, ale nakonec každý zemědělec a zahrádkář teď v parném a suchém létě o vodu stojí, tak co! :-)))
    Ivana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivanko, já jsem tedy o tu vodu zrovna v té chvíli nestála :-) Špatně se fotilo.

      Vymazat
  7. Vždycky si říkám, jaká to je škoda - tolik příprav a úsilí a zrovna v TO odpoledne prší... Je vidět, že to nikoho nerozladilo ani neodradilo. A ty, Marti, jsi už doufám bez rýmy uschla.
    Přeji pohodový den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, mluvíš mi z duše. Sama jsem to mnohokrát zažila jako organizátor akcí. Připravuješ to a je s tím tolik práce, která samozřejmě není vidět, a pak ti to zkazí déšť. No včera jsem trochu kýchala, ale jinak dobrý. Měla jsem jen strach o svá záda, která byla promáčená a příkaz lékařů zní jasně, jen nenastydnout. Měj pěkný nový týden.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.