neděle 4. srpna 2019

nádech středověku




Pár středověkých střípků ze včerejší akce. Jsou to trochu jiné fotky než oficiální do deníku. Zkrátka, co mě zaujalo. 
Urvaný rukáv rytíře a jeho oprava. Odpočinek po boji.
 O akci si zase můžete přečíst v oficiálním článku, který přidávám. Obdivovala jsem kostýmy návštěvníků, většina byla oblečena v dobových kostýmech, i když nebyli aktéři celé sobotní akce. 
Na bitvu večer jsem nevydržela a nelákala ani mého muže. Vzhledem k tomu, že nevydržím dlouho stát a musím se posadit aspoň na chvíli, nedala bych to přitom množství diváků, protože místa na sezení tam byla jen u středověkých krčem. 
Ale snad i tak vám fotky navodí trochu atmosféru středověku, o který šlo především. Už dávno to není jen o bitvě, jak by se podle názvu mohlo zdát.

P.S. Článek už vyšel, takže další fotky můžete vidět tady.















Šerm, rytířská klání a hudba navodila atmostéru středověku
Marta Dušková

Hořinský park opět po roce ožil rytířským kláním, šermem a středověkou hudbou. V sobotu se zde uskutečnila již tradiční akce Bitva na Mělníku. Tentokrát se jednalo o Devátou bitvu Rytířů Mělnických.
Návštěvníci vstoupili od 13 hodin do středověku. Na programu byl rytířský turnaj, klání rytířů a bojovníků v turnaji lehkooděnců a těžkooděnců. Diváky upoutala akrobacie na volném laně či ukázky sokolnictví. Nechyběli ani kejklíři či alchymista, který předváděl kouzla doby Rudolfínské, lektvary a tajemství.
Děti zaujalo šermířské pohádkové vystoupení a program byl proložen středověkou hudbou v podání skupiny Ergo. Večer se odehrála bitva o tom, co všechno se může semlít ve mlýně v podání Rytířů Mělnických.
Skupina historického šermu Rytíři Mělničtí byla založena v roce 2010 a dnes je natolik známá, že je žádaná nejen v České republice, ale i v Evropě. Šermíři vystupovali i v několika filmech jako skupina kaskadérů. První ročník bitvy se uskutečnil v roce 2011 a následující rok uspořádali šermíři v rámci této akce po bitvě skutečnou svatbu šermíře a šermířky a z akce se stala krásná tradice. Umění šermířské skupiny je možné každoročně vidět nejen na akci Bitva na Mělníku, ale i při jiných velkých akcích jako je Mělnický košt či Mělnické vinobraní.
V průběhu sobotní akce byla k dispozici mimo hlavní program škola šermu, ukázky dobových řemesel, ukázky zbraní a zbrojí, dobové krčmy apod. V pozdním večeru pokračovala akce ohnivou show a středověký den zakončil ohňostroj s překvapením.















14 komentářů:

  1. Pěkné fotky se závanem středověké atmosféry. Obdivuji lidi, kteří dokáží tyhle věci dotáhnout - oblečení,zbroj a další rekvizity. Pokud vím, dělají si to obvykle všechno sami...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, ano, většinu věcí si dělají sami, kostýmy a tak. Je to podle mě už umění, zvlášť v případě Rytířů Mělnických. Měj hezký nový týden.

      Vymazat
  2. Krásná a zajímavá akce, na Mělnicku se nenudíte. Prohlédla jsem si všechny fotografie a obdivuji všechny, kteří se věnují tomuto zajímavému koníčku. Přináší nám připomínku starých časů.
    Měj krásnou neděli. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, tady od května do září běží Mělnické kulturní léto, takže tady je každý týden několik akcí koncerty, divadla, představení pod širým nebem a i v kulturáku. Měj pěkné pondělí.

      Vymazat
  3. Když jsem byla malá, chodili jsme v neděli do Schwarzenberského paláce na Hradčanech na nádvoří, kde se pořádali středověké šermířské turnaje. Já se tam vždycky děsně bála. Pak následoval promenádní koncert v zahradě Na valech a já se tam vždycky děsně nudila....teď bych se nebála, a docela se ráda někde podívala, ale nudila bych se ještě víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, já bych si dnes osobně taky tuhle akci nevybrala, ale je to velká tradiční mělnická akce, takže napsat o ní je vhodné. Měj pěkný nový týden.

      Vymazat
  4. Marti, určitě zajímavá akce, obdivuji tyto nadšence.
    Měj hezkou neděli. D.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, tyhle akce já moc nemusím, ale stánek s košíkama a zbožím, tam bych se ķochala a určitě něco koupila.Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martinko, já osobně taky ne a ani si už nic nekupuju, protože je těch akcí hodně. Ale pracovně je to akce zajímavá a tradiční, takže je vhodné o ní psát. Měj pěkný den.

      Vymazat
  6. Koukám, že v Mělníku a okolí se pořád něco děje. Ale asi bych nešla, tyhle davové akce moc nevyhledávám...
    Děkuji za reportáž, Marti a přeji pohodové pondělí, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, ano tady je teď přes léto skoro každý den něco. Já tyhle akce taky moc nemusím, jak jsem psala výše. Měj se krásně.

      Vymazat
  7. Ukázky dobového šermu bývají někdy na programu u nedalekého hradu Vízmburk a mají svoje obecenstvo.Když mám příležitost, docela ráda se podívám, ale že bych tyto akce vyhledávala, tak to snad ani ne. Ovšem kus kumštu to je a uznání těmto nadšencům patří.
    Hezký den, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.