sobota 24. srpna 2019

řeky a lodě mají většinou ženská jména



Jedinou výjimkou je Labe, a neví se, jak vlastně tohle jméno vzniklo. 
I toto mimo jiné jsem se dozvěděla při včerejší vyhlídkové plavbě po Labi.
O tomhle malém výletě jsme mluvili už dlouho. Bydlíme tady šest let, ale Mělník z vody jsme neviděli. Přiznávám, že dlouho mě plavba lodí fakt nelákala. 
Ne, snad proto, že jsme často s dětmi pluli po Vltavě do ZOO, ale loď jsem pořádala i pracovně a deset let za sebou. 
Byl to můj nápad, který sklidil obdiv, ale nebylo to vůbec jednoduché. 
Pořádala jsem výletní tří hodinové plavby po Vltavě v Praze pro klienty. 
Nebyla to jen plavba. 
Byly soutěže pro děti a dospělé, diskotéka a nechyběla ani prevence jako vyšetření znamének, hladinu cukru v těle, oční vyšetření atd.
Proto mě plavby dlouho nelákaly.
Takže včera jsem plula zase po šesti letech a tentokrát po Labi. 
Původně to měl být jen náš osobní výlet a nakonec je z toho i reportáž do novin.
Přidám sem opět článek, abych všechno nemusela znovu psát.
Po dnešním probírání fotek jsem zjistila, že jich je tolik a nechce se mi jich vzdávat, že příspěvek bude na pokračování.
První část je cesta tam. 
Zítra vám ukážu hořínský kanál, kde jsou historická zdymadla a cestu zpět.
Tak poplujte se mnou. Fotila jsem někdy i to, co nikdo nepovažoval za zajímavé. 
Já jsem se viděla, jak to maluju 😀 Já vím, trochu magor. Maluju tak krátce.









Plavební sezóna v Mělníku ještě nekončí
Marta Dušková

Výletní loď Fidelio brázdí Labe na Mělníku od května do konce září od čtvrtku do neděle a vyhlídkové plavby poskytují zájemcům nevšední zážitek. A k létu a prázdninám rozhodně plavba lodí patří.
Vyhlídkové plavby lodí Fidelio zahrnují hodinové okružní plavby pod mělnickými vinicemi k historickým zdymadlům v Hoříně a k soutoku Labe a Vltavy, dvouhodinové plavby do Obříství a dvouhodinové plavby do Zelčína, kde je možné navštívit místní zoopark. Celodenní plavby Mělník-Praha a Praha-Mělník jsou v nabídce jednou měsíčně.
Při okružní plavbě se mohou návštěvníci kochat pohledem na krásné panorama mělnického zámku s kostelem sv. Petra a Pavla či obdivovat historické zdymadlo v Hoříně, které umožňuje plavbu lodí na plavebním kanále Vraňany-Mělník.
Lenka Beranová, lodní strojmistr lodi Fidelio, upřesňuje: „Loď Fidelio jezdí tuto trasu již pátou sezónu a já sama pracuji na lodích už deset let. Převážně s námi jezdí rodiny s dětmi a začátkem prázdnin musíme přidávat plavby, abychom obsloužili všechny zájemce“.
Fidelio je výletní loď o délce sedmnáct metrů se sluneční palubou pro dvacet dva cestujících. Je z roku 1927 a je to nejstarší loď ve Středních Čechách. Při plavbě je možné se občerstvit v lodním baru, k dispozici je i palubní salonek či dětský koutek.
Plavbu zpestřuje Lenka Beranová zajímavým vyprávěním o historii soutoku Labe s Vltavou, o historii lodí, kterým jsou dávána tradičně ženská jména stejně jako řekám. Zvyklostem se vymyká jméno řeky Labe. Není známo, jak název řeky vznikl. Vypráví o historickém zdymadle v Hoříně či o rybách, kterých je tato lokalita plná a je rájem rybářů. Plavba končí zpět v přístavišti a posádka se loučí námořnickým Ahoj.


A tady je soutok Labe s Vltavou. Konečně jsem jej viděla zblízka.






12 komentářů:

  1. Marti, takový výlet lodí by se mi moc líbil. Obdivuji krásné fotografie, budeme se muset na Mělnicko jednou vypravit. Těším se na pokračování.
    Přeji krásnou sobotu. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, výlet sem určitě stojí za to. Až se rozhodnete, určitě mi napiš, rádi vás u nás ubytujeme :-) Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  2. Na lodi jsme s mužem jezdili pěkných pár let. Tedy on od učňáku, já od doby co si ho vzala a co jsme bydleli v Praze. Pak si začal dělat večerně školu a nebyl už moc čas a nakonec jsme se i odstěhovali. bylo to paráda a ta láska k vodě kterou normálně mám se ještě zvětšila. Takže když se namane jakýkoli výlet kde je v plánu plavba, tak se na něj hlásím. A zrovna ta místa která máš na fotkách znám z hladiny moc dobře, jezdili jsme z Prahy po Vltavě dolů, Hořínským kanálem a pak nahoru po Labi do Kolkína na pískovnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vendy, no vidíš, já jsem tady plula po prvé. Příště možná dáme tu delší plavbu do Obříství, tam jsem i Labe malovala :-) Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  3. Z řeky je krajina zase trochu jiná... A moc se mi líbí zrcadlení stromů ve vodě. Ráda jsem s tebou plula...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, i já miluju to zrcadlení břehu ve vodě. Měj pěknou nešděli.

      Vymazat
  4. Marti, přesně jak píše Stáňa - z vody vypadá i to nejznámější místo trochu jinak. Občas si takovou plavbu i dopřejeme :o) Krásné fotky!
    Měj hezkou neděli, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Moc ráda jsem se plavila s Tebou a i když ne na živo, tak ale hodně z blízka jsem viděla prostřednictvím Tvé fotky ,, kde se stýká tok řeky Labe s Vltavou".
    Hezkou neděli!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, soutok jsem zatím viděla jen z dálky a poprvé z blízka. Měj pěknou neděli.

      Vymazat
  6. Ráda jsem se "svezla" s tebou Marti, pohledy z vody na známá místa jsou prostě jiná.
    Měj se hezky.
    Ála

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.