středa 28. srpna 2019

trochu jiná kavárna



Přiznávám, že v centru Prahy znám celkem dost kaváren. Možná teď vypadám jako kavárenský povaleč, ale já jsem kavárny využívala hlavně k pracovním jednáním, k pracovním setkáním, zkrátka hlavně k práci. 
Dost dobře znám prvorepublikovou kavárnu Imperial na Praze 1, prý je to jedna z nejvelkolepějších kaváren v Praze. Další oblíbenou mojí kavárnou byla kavárna Louvre na Národní třídě, velmi často jsem k setkáním využívala prostor kavárny Retro ve Francouzské ulici, která je kousek od metra a tak nějak na půl cesty od mojí bývalé kanceláře a sídel mnoha partnerů, se kterými jsem jednala. 
Mohla bych pokračovat dál, ale některé kavárny už ani neexistují. 
Úterý a středu jsem měla celkem nabitou a oba dny jsem strávila v Praze. 
Ráno neurologie, večer setkání s kamarádkou, kterou znám téměř dvacet let a kdysi jsme spolu pracovně trávily celé dny. 
Včera jsme se viděly téměř po pěti letech, ale stejně to bylo jako včera. 
Je to takové to přátelství, že když zavoláte, máte pocit, že jste spolu mluvili naposledy včera. 
Prostě pokračujete tam, kde jste skončili.
Ale o tomhle vyprávět nechci. 
Naše Tereza, která s mojí kamarádkou také dobře zná, mi chtěla ukázat nový zajímavý a celkem alternativní prostor trochu jiné kavárny. 








Podobný zvláštní prostor už jsem vám tady na blogu ukazovala několikrát, naposledy z festivalu Sněz tu žábu. Kavárnu Obývák v Holešovicích, která rovněž vznikla z kdysi průmyslového objektu.
Včerejší multifunkční objekt s názvem Vnitroblock, který vlastně propojuje dvě ulice, mě hodně zaujal. Jedná se o přeměnu bývalé truhlárny v kavárnu, výstavní síň a můžete si koupit i boty. Původní ráz je zachován, vysoké stropy, nenahozené zdi a opravdu velký vzdušný prostor, kde neslyšíte od vedlejšího stolu srdceryvné životní příběhy či grotesky života lidí, které vůbec neznáte. Žádný stísněný prostor. 
A venku dvůr s posezením a občerstvením s grafity na stěnách.
Tak úvod se mi trochu protáhl, tak pojďte kouknout na fragmenty z úžasného prostoru, který je krásným místem setkání, či pracovní prostorem, místem schůzek v prostředí, kde můžete mít i kulturní zážitek v podobě výstavy obrazů.
Děkuji naší Tereze za další krásný prostor, který jsem měla možnost navštívit. 
Příště to prý bude jiný zajímavý prostor. Tak se opět těším ve třech.
Tak trochu turné po kavárnách pokračuje po delším přerušení.
Zítra vám přinesu ukázku z naší kreativní středy, páč jsem hlídala děti.















10 komentářů:

  1. Marti,
    opravdu jiná kavárna !
    Zajímavé je využití prostor a i ta díra ve zdi :-o
    Kávu bych tam asi zvládla, ale trávit tam více času nebo pracovat už asi ne .
    Já kolem sebe potřebuji tak harmonii,...tohle je už na mě moc !
    Ale určitě si najde své kávárenské povaleče ;-)
    Měj krásné,ještě letní, dny!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ilonko, mě naopak ta zákoutí na sezení s gaučem a křesly přišla velmi harmonická a taková inspirativní. A prostor si povaleče už dávno našel. Bývá tady pořád plno. I my jsme se báli, jestli bude volno pro nás. Měj se krásně.

      Vymazat
  2. Další bezvadná kavárna. Líbí se mi, když bývalé průmyslové objekty najdou využití.
    V Jihlavě byla třeba kotelna předělaná na byty nebo v areálu bývalé továrny je lékařský dům, domov pro seniory, hotel, školící středisko, soukromá mateřská škola, restaurace.
    Měj se hezky. Růža

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Růži, i já tohle miluju. Neobvyklé a nečekané prostředí, které tě inspiruje. Klasickou kavárnu bych si takto nefotila a tady jsem nenafotila ani všechna krásná zákoutí, protože bylo plno a lidi jsem fotit nechtěla. Měj pěkný den.

      Vymazat
  3. Je to zajímavé, líbí se mi, že jsou na zdech obrazy... Ale na mne je to asi trochu moc neuspořádané. Mimochodem - jaká je tam akustika? U nás udělali z bývalé blokové kotelny minipivovar s restaurací a akustika je tam dost strašlivá (jeden z důvodů, proč tam nechodíme; druhým je to, že nám nechutná jejich pivo)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stáni, možná se to zdá neuspořádané, protože jsem fotila jen fragmenty. Bylo plno, takže jsem se musela vyhýbat focení lidí. Ale jsou tam vytvořená krásná zákoutí na sezení a právě u té výstavy obrazů to bylo velmi inspirativní. Výstavy se tady mění. Jestli myslíš akustiku v tom smyslu, jestli jsme se dobře slyšeli, koncertně nevím, jaké je tam akustika, tak jsem nic negativního nepostřehla. Slyšeli jsme se báječně, jako v normální kavárně a naopak nás neslyšel barman, který byl kousek od nás, přestože jsme všechny trochu Italky. Ani jednou se nepodíval naším směrem, což se normálně jinde stává při našem halasném vyprávění. My jsme měli lahvinky výborného suchého bílého vína, takže i to bylo ok. Měj pěkný den.

      Vymazat
  4. Je to prostě něco jiného, má to nápad. Člověk by musel sám na sobě vyzkoušet jak na něj prostředí jako kavárna působí. Já bych to určitě zkusila. Moc se mi líbí zdi jako výstavní plocha.
    Hezký den, Marti!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, zajímavý prostor. Evidentně skýtá mnohá zákoutí jak pro malou či větší společnost. Využitý bývalých průmyslových objektů se mi moc líbí, vzpomínám na Anglii, tak je takových kaváren a bister opravdu hodně.
    Přeji hezký den, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Helenko, přesně. Je to jako ulice, kam si zapadneš do nějakého koutku, který si vybereš, pokud je teda volný. My jsme si vybrali ten s výstavou. Měj pěkný pátek.

      Vymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.