pondělí 27. září 2021

bez přípravy...

Nikdy nemám příspěvek na blog připraven předem, ráno sednu, pokud mám v hlavě nějaký nápad, píšu. Nebo prostě reaguji na aktuální situaci. Neměla jsem předem připraven ani včerejší smutný příspěvek. 
Pokud se dá hovořit o nějaké přípravě, tak jsou to články, které jsem už psala, nebo reportáže z výstav a další témata, která byla prvotně určena pro náš magazín. Píšu sice každý den, ale ne všechno se hodí sdílet na blog, protože se týká pouze našeho regionu. V sobotu byla například u nás tradiční gastronomická soutěž tentokrát na téma Polévkování a buchtování, to bude ale jen na Kanálu eM. Tam jsem dostala trochu vyčiněno, proč jsem nebyla a nefotila páteční akci. No proč asi?!
Věděla jsem o ní, ale tady se furt něco děje, a kdybych chtěla stihnout všechno, co mě zajímá, musela bych se naklonovat.
Dnes tedy jen tak, opět bez přípravy.
Ráno na mě vyskočil kvíz, který mě zaujal. Týkal se hoaxu, a přestože toto téma docela sleduju hlavně přes stránky a jejich facebook E-bezpečí, tedy sleduju, prostě občas na mě vykoukne příspěvek, který mě zaujme, nebyla jsem v kvízu moc úspěšná. Dala jsem to na 33% a prý jsem lepší než 20%, což je tedy jen malá útěcha, kteří se testovali přede mnou. Na svoji obranu musím podotknout, že některými fotografiemi či zprávami bych se ve skutečném životě vůbec nezaobírala, protože by to byl jasný hoax, ale tady běželo odpočítávání a taky jsem jednu otázku nestihla. 
Pokud máte chuť, můžete zkusit kvíz také. Kvíz s názvem Ověřte nevěřte. 
Třeba dopadnete líp než já.
Pro oživení dnešního příspěvku pár obrázků Pravda nebo lež z již zmiňovaného E-bezpečí.



A hoaxy šíří obyčejní lidé i tím, že záměrně překroutí situaci, která se jim stala, aby z toho vyšli jako vítězové či jinak nevím proč.
Jeden ze života najdete na Manipulátoři.cz, kteří odhalují právě falešné zprávy a hoaxy. Neskutečné je, že otec dítěte klidně riskoval jeho život, jen proto... 
Já vlastně nevím proč. 
A netušil, že má celá situace svědka, který uvedl vše na pravou míru podle skutečnosti.
Občas si lidé musí něco dokazovat za každou cenu. 
Přiznám se, že se v médiích pohybuji už celkem dlouho a jsem tedy nedůvěřivá i ke zprávách z jinak důvěryhodných zdrojů, a pokud mi to stojí za to a chci znát pravdu, dám si práci s ověřováním. 
Už jsem se setkala ve svém okolí, že z lenosti, nepozornosti a neověření zdrojů byl několikrát napsán kolegou článek o události, která se sice stala, ale úplně někomu jinému, než dotyčný napsal, a protože jeden se týkal akce státních složek, byl z toho docela průser (promiňte mi to slovo, jiné se mi nehodí). 
Mějte pohodový vstup do nového týdne. Pokud si uděláte test, dejte mi vědět výsledek.

P.S. Jo a teď mě napadlo, mohli bychom z toho udělat i výzvu na téma Hoaxy, například který vás zaujal, dostal, rozesmál, rozčílil či jste hned poznali, že je to hoax. Už tu dlouho výzva nebyla. 
Napište, zda se vám do této chce.
Pokud ano, dáme si na příspěvky týden do neděle 3. října. Já pak zveřejním najednou odkazy na vaše příspěvky. 


4 komentáře:

  1. Marti, jsem od přírody zvědavá a tak jsem si test udělala. Vyšlo mi 37 procent. Vzhledem k tomu, že jsem u toho telefonovala se synem, tak to není nejhorší. ;-)
    Měj hezký začátek týdne.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, mám dovču a tak jsme se otestovala. Výsledek: Prý na tom nejsem nejhůř, ale ještě bych si měla něco nastudovat, dosažené skóre 60%, v testu jsem byla úspěšnější než 60% těch, kteří prošli testem. Zrovna u první otázky jsem si ale popletla pojmy, protože fotky vím jak ověřovat, jen jsem nevěděla ten správný název. Ale je to test a tak to tak beru. :o)
    Díky za možnost se otestovat.
    Přeji hezký týden. D.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, dosáhla jsem výsledku 40%, prý tam ještě jsou nějaké rezervy. 😃 Co bych chtěla ve svých 68 letech a s blond hlavou.
    Každopádně máš můj hluboký obdiv, že jsi schopná denně vytvořit článek. Já mám stále pocit, že mám spadlý řemen a nejsem schopná ani zapnout počítač. Včera jsme byli celý den pryč, dnes jsme hlídali malá vnoučata, neb měli ze školy ředitelské volno. Vypadá to, jako když se vymlouvám.
    Měj hezké podzimní dny. 🍀🍂

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, testík jsem si taky udělala - na 73 %. Na žádný hoax z poslední doby, který by mi utkvěl v hlavě, si nevzpomínám - asi je hned vypouštím (včetně těch očkovacích o čipech).
    Mě se fajn

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.