úterý 14. září 2021

výstavy v muzeu


Jak jsem slíbila, tak dnes první reportáž a fotografie z výstav ze soboty, tedy výběr fotografií. Všechny fotografie jsou zveřejněny na Kanálu eM
Nádherná instalace výstavy Jedu v jedu v mělnickém muzeu nebyla pro mě překvapením. Bývá to tak vždy, přesto jsme chválila hned, jak jsem tam vlezla. Je to promyšlené a na první pohled krásné. Druhou výstavou jsou výtvarná díla dětí na téma Ludmily, která je pravděpodobně pokračováním výstavy, která byla někdy vloni a moc lidí ji vzhledem k nouzovému stavu nestihlo vidět. Tuto výstavu najdete na konci článku a následují i fotografie.
Mějte pěkný den.







Na co si dávat v přírodě pozor?
Marta Dušková

V Regionálním muzeu Mělník je instalována výstava s názvem Jedu v jedu, která přiblíží živočišné i rostlinné jedy, na které je zapotřebí si dát v přírodě pozor. Může se s nimi setkat každý.

Výstava Jedu v jedu seznámí návštěvníky s rostlinnými a živočišnými jedy, se kterými se každý může setkat ve svém okolí v přírodě nebo ve městech či přímo doma. Zaměřuje se i na méně známé jedovaté rostliny a živočichy a někteří jedovatí zástupci jsou představeni v expozici dokonce naživo.

V akváriu se prohání jedovaté ryby a instalovány jsou i vypěstované jedovaté rostliny jako durman, rulík nebo blín. Pod mikroskopem je možné si prohlédnout zblízka nejen list rostliny, ale i včelí žihadlo s jedovým váčkem, které zůstane v kůži člověka po bodnutí včelou.

V rámci výstavy jsou poprvé představeny ukázky ze vzácného herbáře Jaroslava Mikuláše, ředitele zemské finanční pokladny, který působil na Mělníku na počátku 20. století. Nejstarší herbáře pochází z roku 1882.
Nechybí ani interaktivní koutek pro děti. Výstavu je možné shlédnout do neděle 31. října.






















Hned ve vstupních prostorách muzea přivítá každého návštěvníka výstava prací žáků Základní umělecké školy v Mělníku. Výstava s názvem Ecce Ludmila pro secundo je věnována výročí 1100 let od úmrtí kněžny sv. Ludmily, jejíž jméno je spjato s Mělníkem. Výstava potrvá do neděle 3. října.









6 komentářů:

  1. Marti, děkuji za pozvání na výstavy. Obě jsou zajímavé a poučné. I doma někdy pěstujeme kytičky, které mohou být jedovaté a to bychom měli vědět zvlášť, když jsou v rodině malé děti. To samé při procházkách v přírodě. A taková výstava nás může na mnohé upozornit.
    Od září začal na ČT 1 můj oblíbený pořad Sama doma, který ráda sleduji a kde se minulý týden právě hovořilo o rostlinách, které jsou jedovaté a jejich plody si můžeme třeba splést s kořením. A včera bylo moc hezké povídání s členkami Spolku sv.Ludmily, jednou z nich byla herečka Simona Postlerová. 16.9. si připomínáme výročí zavraždění kněžny Ludmily. A tak i výstava prací žáků ZUŠ připomíná toto výročí.
    Měj krásný den.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, tak tohle vypadá opravdu výborně. Škoda, že je to pro mě hodně z ruky, protože hlavně první výstavu o jedech bych viděla opravdu moc ráda. Děkuji alespoň takto za zprostředkování a fotografie. Sabi

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezky zpracované a poučné!
    Velmi se mi líbí práce dětí - zajímavé, jak si Ludmilu představují.
    Marti, přeji příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Tak jsem si prošla konečněTvoje příspěvky, které jsem v posledních dnech neviděla.
    Výstavy mám ráda, takže ráda jsem se na dnešní fotky podívala.
    Doufám ,že to nepochopitelné zablokování na FB se vyřeší.
    Hezký večer !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, líbí se mi obě výstavy, škoda že se k vám do muzea nedostanu.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Marti,
    moc zajímavý článek a skvělé fotky, užila jsem si to:-)
    Měj se krásně,
    Hanka z ciculka.cz

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.