pondělí 24. října 2022

nepůvodní druhy aneb změna

Narazila jsem minulý týden na důležitou informaci. 
Sice pro nás doma není až tak důležitá, i když někdy Sára vypadá jako šelma, když se blíží zahradou za nějakým úlovkem, přesto je to "původní druh" a není ji potřeba registrovat. 
Nicméně pro některé je informace důležitá, protože třeba želvu krásnou u nás chová spoustu rodin. 
Načetla jsem informace a sepsala článek, který obsahuje informace a odkazy. 
Bližší podrobnosti najdete všechny v článku viz níže. 
Úvodní foto je z roku 2017, kdy jsme vnoučatům hlídali Valentýnku. 
Už tady není a já jsem si dovolila ji použít jako ilustrační foto. 
Mějme pohodový vstup do nového týdne.


Máte doma želvu nádhernou či jiné zvíře, které u nás nežije? Pak máte povinnost jej zaregistrovat
Marta Dušková

V předpisech Evropské unie došlo k zásadní změně ohledně registrace invazních nepůvodních druhů zvířat či rostlin. Invazní druh je nepůvodní druh, který člověk přemístil do oblasti mimo jeho přirozený výskyt. Mezi ně patří mimo jiné želva nádherná, která je oblíbených mazlíčkem v českých domácnostech. V souvislostí s přijetím nařízení EU Evropská legislativa - Invazní druhy - AOPK ČR (nature.cz) byl vytvořen seznam invazních nepůvodních druhů. Seznam je zveřejněn zde Invazní druhy z unijního seznamu - Invazní druhy - AOPK ČR (nature.cz).

Citace z webu
„Pro druhy na unijním seznamu platí zákaz dovozu a převozu v rámci EU, uvádění na trh, zákaz držení, chovu, rozmnožování a vypouštění do volné přírody. Zájmovým chovatelům je umožněno si živočichy ponechat do konce jejich přirozeného života (za předpokladu, že bude zamezen únik a rozmnožování a bude provedena jejich registrace) a komerčním subjektům vyčerpat své „zásoby“ do 2 let od zařazení druhu na seznam. Nařízení počítá s možností povolení výjimek ze zákazů pro účely výzkumu, ochrany ex situ a medicinální účely. V případě povolení výjimek musí být zajištěno držení jedinců v „oddělených prostorách“ (bez možnosti úniku), zpracován pohotovostní plán a zajištěn dohled kvalifikovanou osobou“.

Ze změny předpisů vyplývá, že vlastník či držitel invazního mazlíčka ho musí zaregistrovat prostřednictvím evidence druhové ochrany a to proto, aby dokázal, že ho měl v držení ještě před zařazením zvířete na unijní seznam a to do 1 roku od zařazení druhu na tento seznam.

Registrace se provádí přes registrační formulář na webu Ministerstva životního prostředí České republiky Registrační formulář (arcgis.com) a registraci je nutné provést do konce roku 2022.

Pozor! Invazní druhy nejsou jen živočichové, ale i rostliny.

Všechny druhy jsou uvedeny v unijním seznamu jako rostliny suchozemské i vodní, bezobratlí, ryby, obojživelníci a plazi, ptáci, savci.

Podrobnější informace na odkazech níže:

Použité foto www.ifauna.cz

4 komentáře:

  1. To je zajímavé Marti. Vím, že existuje seznam CITES, kde jsem měla registrovaného papouška a po uhynutí jsem ho musela odhlásit s potvrzením z veteriny proč uhynul. Teď máme andulky.
    Ty naštěstí pod povinné přihlášení nespadají i když jsou původem z Austrálie. Mají však jiné zbarvení, než původní zelenožluté. Jsou to již šlechtěné mutace a chovají se vždy v uzavřených prostorách. V přírodě by dlouho nepřežily. Nemají tu podmínky na přežití. Přeji ti moc hezký nový týden

    OdpovědětVymazat
  2. Tak zase vím něco, co jsem nevěděla. Ale nemáme želvu ani krokodýla, takže mohu být v klidu :-))).
    Měj pěkný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. No, Aaron sice trochu invazivní je, kór, když se mu někdo líbí a projeví mu přízeň, ale nedám ho, tak jsem OK :o)
    Marti, děkuji za info a přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, pro chovatele důelžitá osvěta. A mám doma aktuálně jen manžela, takže jsem z toho taky venku :)
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.