sobota 29. října 2022

nezvykla jsem si

Nikdy jsem si nezvykla na změnu času. Zítra se nám vrátí ukradená hodina a posuneme si čas o hodinu zpět. Záměrně nepíšu změna na zimní čas, protože to není pravý zimní čas. Vracíme se na středoevropský, tedy astronomický čas, kdy poledne je prostě poledne i podle přírodního zákona a souhlasí i čas na hodinách.
Vzpomněla jsem si na část nějaké říkanky nebo hry z mého dětství, která se mi zdá vhodná. Na otázku kolik je hodin, je správná odpověď je tolik hodin, kolik právě je.
Což není možné říct po zbytek roku. 
Nebudu tady rozebírat důsledky zavedení letního času, už bylo vše popsáno. Původní zavedení kvůli úspoře energie se ukázalo jako nesmyslné. O negativních důsledcích na zdraví už bylo popsáno spoustu archů nejen papíru. 
A ani letos se členské státy EU nedohodly na zrušení letního času a čas se bude měnit dalších pět let, i když si to většina z nás nepřeje.
Já vím, mohlo by mi to být už jedno, pracuju z domova, nevstávám do práce a nějak zvlášť už mě asi změna času neovlivňuje. Ale vzhledem k tomu, že pořád ještě pracuju, domlouvám si schůzky apod., stejně si každý rok svoje vnitřní hodiny nějakým způsobem musím přenastavit stejně jako jíní. 
Odborníci upozorňují už dlouho, že negativní důsledky na zdraví prostě převažují.
Já nepatřím k těm, kterým tyto změny nevadí či je dokonce nepozorují. 
Tak dnes aktuálně, nezapomeňte zítra na hodiny. Ovšem nesmím opomenout, že tohle je ta příjemná změna návrat k normálu.
Mějte pohodovou sobotu.

7 komentářů:

  1. Tak já patřím k těm, kterým tyto změny času nevadí- nepůsobí to na mne . Nemám s tím problém a neměla jsem ani tehdy, kdy jsem musela vstávat do práce. Ale mám známé, kteří ten problém mají.
    Klidný den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Nemívala jsem s tím žádné problémy, ale jak přibývá věk, tak je pravda, že s tím menší či větší problémy začínám mít. Já bych ovšem preferovala spíše čas letní, kdy je mnohem déle světlo večer. nechápu proč se tohle nenechá v gesci jednotlivých států ať si rozhodnou jestli chtějí nebo ne a jaký čas. Jo,, je pravda, že tím pádem v Evropě by vzniklo víc časových pásem, ale jelikož se státy nejsou schopné domluvit, nechala bych to na nich.

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, zajímalo by mne, proč se nevrátit k normálu na stálo, když je prokázáno, že to lidem nevyhovuje a praktické výhody pro průmysl to nemá. Kdyby se v EU rozhodli, že budeme všichni vstávat v půl druhé v noci, tak to budeme respektovat?
    Měj se fajn a hodně pěkných témat k psaní článků ti přeji. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, mám to úplně stejné. Myslím, že nejhorší je to vstávání pro děti, které od dubna chodí do školy vlastně již na sedmou hodinu a to vstávání je pro ně dost náročné i při normálním čase. Nejhůř jsou na tom lidé, kteří už tak chodí do práce brzy jako jsou pekaři, tiskaři, dopravci čerstvého pečiva, kteří zásobují všechny obchody ještě před jejich otevřením a mnoho dalších lidí z náročných profesí. Ten kdo si chodí do práce na devátou nebo později a nezáleží zda tam je nebo není, tak tomu je to možná fuk. My už nikam nespěcháme, ale i mně ten časový posun dost vadí. Přeji Ti krásný zbytek soboty a pohodovou neděli.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Marti, já spím špatně a málo, ať je letní nebo zimní čas... Měj hezkou neděli, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
  6. Já patřím k něm, kterým posun času nevadí, za pár dní si zvyknu. Na letním čase mi vyhovuje dlouhé světlo večer, na říjnovém posunu zase o hodinu prodloužená noc (jarní posun moc ráda nemám, když mi hodinu ukradne ;-)).
    Hezkou neděli

    OdpovědětVymazat
  7. Marti, moc nespím a za pár dní už nevím, že nějaká změna byla. Ale chápu, že to mnohým vadí!
    Měj hezkou neděli. Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.