čtvrtek 20. října 2022

stigma


Dnes trochu informací k tématu, kterému se každý z nás trochu vyhýbá, přinejmenším jej určitě nevyhledává. A hlavně si myslíme, že nás se to vůbec netýká. Téma duševní onemocnění nese s sebou určité stigma.
A i když jím netrpíme sami, v našem okolí takoví lidé jsou. Tak kdo máte chuť si něco přečíst o tomto tématu, kam lze zařadit i depresi, která už je bohužel celkem běžná obzvlášť v současné situaci v celém světě, dávám sem článek, který už vyšel.
Pavučina ze včera na úvodní fotce mi připadá, že se k tématu hodí.
Mějte klidný den.


Důležité téma pro každého z nás
Marta Dušková

Většina z nás se snaží tímto tématem nezabývat, moc o něm nepřemýšlet a myslet si, že mě se to netýká. Ovšem statistiky mluví jinak. Zvyšuje se počet psychiatrických onemocnění a spotřeba antidepresiv.

Duševní onemocnění nese s sebou určité stigma, a to je horší než samotné onemocnění. Duševních onemocnění přibývá a psychická porucha může zhoršit tělesné onemocnění a naopak. Onemocnění řada lidí podceňuje a jen minimum duševně nemocných v Česku se léčí, i když léčba může zkvalitnit jejich život.

Většina lidí považuje duševní zdraví za důležité, nicméně při obtížích drtivá část pomoc odbornou nevyhledá, i když ji potřebuje. Vinu má určitě malá informovanost v oblasti duševního zdraví, a především stigmatizace lidí s duševním onemocněním a vlastně i samotné psychiatrie.

Počet lidí trpících nějakou formou psychiatrické nemoci vzrostl mezi lety 2010 a 2020 o 22 %, což je celkem varující statistika. Proč tomu tak je, možná odpoví a pomohou informace.

Právě tomuto tématu se věnuje Národní zdravotnický informační portál, který zpracoval přehled všech dostupných dat do interaktivní infografiky pro snadnější orientaci v této problematice. Rozbor duševních onemocnění v Česku je zveřejněn na Infografika: Duševní onemocnění v Česku | NZIP.

Nějakou formou duševního onemocnění trpí téměř 10 % Čechů, ať už se jedná o úzkostné poruchy, deprese, záchvaty paniky, fobie či nutkavé rituály a myšlenky apod., které mají něco společné. Postiženým značně komplikují život.

Mezi nejčastěji diagnostikované psychiatrické poruchy v roce 2020 patří:
Poruchy nálady (deprese, smíšená úzkostlivě depresivní choroba, depresivní episody a další)
Alzheimerova nemoc
Kategorie vážných psychických onemocnění (sem patří mimo jiné i schizofrenie)
Vaskulární demence (následek infarktů).

Důležité je uvědomit si svoje problémy, a pokud ještě nejsou, zaměřit se na prevenci a nevyhýbat se psychologům či psychiatrům. Duševní onemocnění může zasáhnout každého.

Jaké jsou příznaky a možnosti léčby? Odpovědi je možné nalézt i v článku DUŠEVNÍ ZDRAVÍ V ČESKÉ REPUBLICE | info-zdravi.cz.

4 komentáře:

  1. Marti, nechci to tu rozepisovat, ale přesně vím, o co jde. Sama jsem si tím prošla a kdo to nepocítil na vlastní kůži, tak nikdy nepochopí. Nejhorší na tom je, že se tomu nelze bránit, ani vyhnout. Je to onemocnění jako každé jiné a je třeba ho léčit a svěřit se odborníkům. Přeji ti krásné podzimní dny.

    OdpovědětVymazat
  2. Marti, je pravda, že tenhle typ diagnózy lidi přiznávají neradi. Asi, že to není viděl - narozdíl od zlomené ruky.
    Hezký den

    OdpovědětVymazat
  3. Nemoc jako každá jiná, na první pohled není vidět, o to možná nebezpečnější, když se neléčí...
    Marti, přeji příjemný den v klidu a pohodě. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.