neděle 30. října 2022

téma ne zrovna nedělní...

Dnešní téma zrovna není nedělní. 
Ale už jsem jej chtěla dát na blog delší dobu. Zájem zabývat se tímto tématem ve mně vyvolala zpráva o nemocnici, která zavolala na mámu policii. Máma jen chtěla strávit pobyt v nemocnici se svým dítětem z důvodu kojení atd. a po zamítnutí nemocnicí nechtěla odejít. Nemocnice tedy na ni zavolala policii!, ale policie naštěstí dala za pravdu mámě. 
Zjistila jsem, že těchto případů dnes ve 21. století přibývá, a protože jsem si dávno myslela, že právo je na straně rodičů, začala jsem se tématem více zabývat. Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistila, že už před téměř 30 lety, kdy jsem i já chtěla strávit pobyt v nemocnici se svým ještě ne pětiletým dítětem, jsem podle zákona měla na to právo. No jasně, že mě na Bulovce odmítli s námitkami nejsme na to zařízeni, není místo, není to zvykem. No tenkrát byla jiná doba, ale už tehdy jsem podle listiny základních práv a svobod měla právo být se svou dcerou. 
Dnes mě tedy překvapilo, že se to děje pořád. Ano, jistě mě konkrétně už se to netýká, ale je dobré v některých právech a povinnostech se orientovat už jen proto, aby byl člověk v obraze.
Přidám článek, který jsem k tomuto tématu napsala, takže pokud vás téma nezajímá, dál už nemusíte číst.
Mějte pohodovou neděli.

P.S. Ten můj medvídek v úvodu se k tématu hodí. Koupí jsem přispěla nadaci pro onkologicky nemocné děti a jedno už dospělé tohoto medvídka vyrobilo. Už jsem o tom na blogu psala.

Jaká jsou práva rodičů při hospitalizaci jejich dítěte
Marta Dušková

Pokud je nutné dítě hospitalizovat, je to velké trauma pro dítě i jeho rodiče. Do toho se množí případy, kdy některé nemocnice odmítají přítomnost rodiče po celou dobu pobytu dítěte v nemocnici. Zvyšují tím trauma dítěte, které si zážitek z pobytu v nemocnici ponese pravděpodobně s sebou celý život.

Mají nemocnice na to právo?
Zdravotnický personál jako důvod uvádí odpovědnost za dítě v nemocnici. Podle právních předpisů však žádná obecná zodpovědnost nemocnice za dítě rozhodně není. Naopak odpovědnost za dítě mají pořád rodiče, i když je dítě v nemocnici.

„Péče o děti a jejich výchova je právem rodičů; děti mají právo na rodičovskou výchovu a péči. Práva rodičů mohou být omezena a nezletilé děti mohou být od rodičů odloučeny proti jejich vůli jen rozhodnutím soudu na základě zákona.“ (čl. 32/4 Listiny základních práv a svobod).

Rodiče mají právo doprovázet své nezletilé děti v průběhu hospitalizace. Rodiče by měli vědět, že jejich dítě má ze zákona právo na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce v průběhu hospitalizace. Toto právo je oboustranné – také rodiče mají právo být v kontaktu s dítětem, ale také dítě zastupovat a chránit (například kontrolovat správnost podávaných léků nebo dohlížet na dobré zacházení s dítětem ze strany personálu). Přítomnost rodiče nesmí narušovat poskytnutí zdravotní péče a musí být v souladu s vnitřním řádem nemocnice. Nutno podotknout, že vnitřní řád nesmí zasahovat do práv pacienta nad míru, která je nezbytně nutná pro řádný chod zdravotnického zařízení a respektování práv ostatních pacientů. Je tedy například legitimní požádat rodiče o dočasné opuštění místnosti, kde se zrovna probírá zdravotní stav jiného pacienta. Také je legitimní vykázat rodiče, který narušuje poskytnutí neodkladné zachraňující péče, ničí majetek nemocnice apod. Ale není legitimní bez konkrétního závažného důvodu ve větším rozsahu právo na kontakt omezovat, například vykázat rodiče z důvodu nočních hodin.

Jsou to právě rodiče, kdo uděluje svobodný a informovaný souhlas ke zdravotní péči u dítěte. Zdravotníci nemohou tedy na dítěti provádět zdravotní úkony bez tohoto souhlasu. Výjimku tvoří pouze případy neodkladné péče, které jsou nezbytné k záchraně života nebo zamezení poškození zdraví dítěte.

Právo na nepřetržitý kontakt rodiče a dítěte vyplývá z několika právních předpisů:
- Čl. 32/4 Listiny základních práv a svobod, podle které mohou být děti odloučeny proti vůli rodičů jen rozhodnutím soudu na základě zákona;
- § 858 občanského zákoníku, podle kterého je udržování osobního styku s dítětem součástí rodičovských práv;
- § 28/3e1 zákona o zdravotních službách, podle kterého má nezletilý pacient právo na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce, případně jím zvolené osoby, a to v souladu s jinými právními předpisy a vnitřním řádem, nenaruší-li přítomnost těchto osob poskytnutí zdravotních služeb.

Podrobnější informace k tématu a případy porušení zákona ze strany nemocnice je možné si přečíst na Dítě v nemocnici a práva rodičů - Aperio, Rodiče mají právo doprovázet své nezletilé děti v průběhu hospitalizace | Ombudsman (ochrance.cz) či na webu Férová nemocnice Práva rodičů v průběhu hospitalizace jejich dítěte | Aktuality (ferovanemocnice.cz).

Vzhledem k tomu, že přibývá případů odmítnutí přítomnosti rodiče s dítětem v nemocnicí, je lépe se připravit, mít informace a bránit si svoje práva.

7 komentářů:

  1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  2. Omlouvám se za smazání původního komentáře. ..Sice se mě to už netýká, ale článek je jistě pro mnoho rodičů zajímavý. Se zájmem jsem si jej přečetla. Hezkou neděli Marti.

    OdpovědětVymazat
  3. Tuto negativní zkušenost v rodině ml.syna neměli. Snacha byla přítomná při hospitalizaci našeho vnuka v době obou vážných operacích srdíčka v jeho útlém věku.
    Pěknou neděli, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  4. Ještě takové problémy nemusím řešit, ale už teď vím, že jestli bude v nemocnici moje dítě, určitě si vydupu, abych tam s ním byla, přeci to dítě musí být šíleně ve stresu, když tam není s maminkou a tím pádem se jeho nemoc může tak akorát zhoršit.
    V dnešní době je dobré znát svá práva.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, myslela jsem, že v dnešní době je samozřejmostí přítomnost matky v nemocnici. Před 35 lety jsem měla tuto možnost jen ze známosti.

    OdpovědětVymazat
  6. Marti, jednu kauzu jsem zaznamenala, trochu mě mrazilo! Hlavně z vyjádření mluvčí Motola - něco tak komisního a chladného jsem dlouho neslyšela. Šlo přece o nemocné miminko.
    Přeji hezký den. Helena

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Marti, slyšela jsem o tom ! Vím, jak starší dva synové těžce nesli, když museli být v nemocnici sami. S nejmladším jsem už byla hospitalizovaná vždycky společně, strávila jsem s ním v nemocnici nejedny Vánoce a bylo tam i plno samotných dětí, bez maminek... Pozdravuju, Lenka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.