pátek 28. října 2022

trochu utajené muzeum


Vloni o prázdninách jsme se vypravili s dětmi do Lobče, abychom se podívali do muzea Eduarda Štorcha a psala jsem v článku, že jsme byli neúspěšní. Na webu muzea to vypadalo jakoby bylo otevřeno. A ani přímo na místě nebylo žádné upozornění o zavření muzea, na zadních dveřích byla jen cedule o zavření, ale žádný důvod. 
No ani po roce nejsou webové stránky muzea o nic reprezentativnější a opět se tam mnoho nedozvíte. Objevila jsem tam jen krátkou zprávičku z dubna, že bylo muzeum nově zrekonstruováno a v galerii jsou fotografie expozice. 
O pozvánce na akci muzea jsem se dozvěděla od jiného subjektu nikoliv od muzea, nicméně mě to přimělo se znovu o muzeum zajímat a třeba se bude hodit informace o znovuotevření muzea i vám. Dávám sem i článek ne kvůli pozvánce, ale kvůli jiným informacím a vlastně i jako důkaz, že je muzeum živé, protože jinak bych to ani nezjistila. Jako by muzeum ani nechtělo, aby tam návštěvníci chodili. 
Použité fotografie jsou z loňských prázdnin ze zavřeného muzea.
A v Lobči je ještě jedna zajímavá technická památka. Parostrojní pivovar v Lobči pravděpodobně pochází ze 16. století. V pivovaru je možné si objednat prohlídku, kterou vás provede majitel architekt Pavel Prouza a seznámí s historií i záchranou pivovaru.
O pivovaru jsem již několikrát psala do našeho magazínu, ale je smutné, že informace o otevření muzea se ke mně dostala čistě náhodou od dubna teprve teď v říjnu a to sleduji celý mělnický region a vím zhruba o událostech a akcích, které se tady pořádají. 
Na mých fotografiích vidíte i zámek Lobeč a podrobnosti o něm najdete na Zámek Lobeč - oficiální web (zameklobec.cz)
Tak to je dnes vše o obci Lobeč, která je jistě zajímavá.
Mějte pohodový sváteční den.



Na jeden den archeologem aneb jak se sbírají pazourky
Marta Dušková

Muzeum Eduard Štorch v Lobči zavede zájemce po stopách Eduarda Štorcha na místa častých archeologických nálezů v Lobči. Zahrát si na archeology je možné v sobotu 5. listopadu při akci Sběr pazourků. Sraz je ve 13 hodin u Muzea Eduard Štorch.

Na programu je odchod na naleziště, ukázky pravěkých dovedností, vyhodnocení pravěkých nálezů. Na závěr je připraveno rozdělání ohně pravěkým způsobem a opékání buřtů.

Muzeum Eduard Štorch bylo letos nově zrekonstruováno. Lobečské muzeum je první v České republice, které se zařadilo do projektu Museos Vivos. Prostřednictvím tohoto systému se rezervují prohlídky, které je nutné rezervovat s předstihem Zakánajdu rezervaci Živá muzea (museosvivos.com). Podrobné informace o muzeu a expozicích https://www.muzeumstorch.cz.

6 komentářů:

  1. To bude zcela určitě pro zájemce pěkně strávené sobotní odpoledene.
    Pohodový sváteční den, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Teda, zajímavé, někdy si při plánování výletu musím vzpomenout. Děkuju za tip a přeji krásné sváteční ráno

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, jako dítě jsem Štorchovy knížky milovala, takže do muzea bych se podívala už jen z nostalgie :).
    Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, přes Lobeč jezdíváme do Nosálova, ale pazourky jsem si nasbírala v Normandii.
    I tak ti díky za info. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  5. Marti, děkuji za info a přeji příjemný den. Helena
    https://sincerehelena.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Marti, knížky Eduarda Štorcha četl hlavně můj brácha. Měj se hezky, zdraví Lenka

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.