čtvrtek 29. prosince 2022

aktuálně aneb co mě šokovalo...

foto zdroj
Včera jsem narazila aktuálně na informaci, která mě trochu rozhodila a dnes jsem ji sdílela na facebook Kanálu eM  jako odstrašující příklad a napsala jsem k tomu jen krátké vyjádření, protože vše je v komentáři, který jsem sdílela a dávám jej i sem na blog. 
Některé radovánky pro děti jsou trochu zvrácené a odborníci lovení kaprů v bazénu považují za týrání zvířat. Přiznám se, že o téhle aktivitě slyším poprvé. A co vy? 
Už jste slyšeli o téhle předvánoční radovánce, kdy děti loví kapry v bazénu?
Ano, i já jsem vymýšlela pro naše děti různé zážitky, nakonec to dělá každý, ale tohle je hodně přes čáru. Zážitek, který má za následek utrpení jiného živého tvora, je nemorální.
Původně tady měl být jiný příspěvek, ale dala jsem přednost této informaci.
I tak nám přeji pohodový den.


KAPR NA CHLÓRU: CHUTNÝ RECEPT NEBO ZVRÁCENÁ TRADICE?
Pohoda zvířat (tzv. welfare) se řeší v poslední době stále více. Od poslanců, kteří 2 roky nazpět schvalovali např. zákaz klecových chovů slepic nebo drezury v cirkusech až po obchodní řetězce, které v zájmu menšího utrpení kaprů letos nedovolovali postavit vánoční kádě na svá prostranství a prodávali je pouze naporcované a zabalené.
🆘 Posledních pár dní však internet nevěřícně kroutí hlavou nad tím, že v Košicích minulý týden v rámci předvánočního tréninku lovilo 70 dětí v krytém bazénu živé kapry. Říkáte si, že je to za našimi hranicemi a v ČR by se to rozhodně v tomto století nestalo? Omyl…
🎄 V rámci akce ve Vyškově se letos z vody lovil také živý kapr a ve Středočeském kraji toto praktikovali v Kutné Hoře ještě minimálně na konci roku 2017!! Z dob ještě dřívějších jsou případy popsané třeba z Brna, Tábora nebo Plzně.
🐟 Kapra při této „kratochvíli“ bohužel čeká tepelný šok – je zvyklý na cca 5 °C, takže voda v bazénu je pro něj příliš horká. Také chlor mu poškozuje kůži, oči i žábry. Není to ani dobrý příklad pro děti – měli bychom je učit úctě ke zvířatům, ne k tomu jim způsobovat zbytečné utrpení.
❌ Podle mě kapr do bazénu prostě nepatří! Co si o tom myslíte vy? A znáte nějaké další příklady měst, kde se toto stále děje?
Foto: kosiceonline.sk

5 komentářů:

  1. Taky jsem to někde četla a kroutila u toho hlavou. Není to prostě normální.
    Klidný den!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Co všechno lidé nevymyslí jako byznys. Nechutné.

    OdpovědětVymazat
  3. Úplně mě to vyděsilo. Neuvěřitelná zábava. To nemůže vymyslet normální člověk.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti ještě jsem to neslyšela, ale je to hrozné. Snad se to nerozšíří.

    OdpovědětVymazat
  5. To snad neee! Naprosto šílené!
    Marti, přeji klidný den s normálními lidmi, ne blázny...
    Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.