sobota 10. prosince 2022

komiks plný černého humoru


Každý se vyrovnává s onkologickou nemocí jinak. Dnes vám představím výtvarnici, která po dva roky malovala své pocity a zkušenosti s nemocí a vše nakreslila do komiksu Lymfon city. Tento komiks představují velké panely na náměstí v Mělníku a jsou úvodem do Mělnického KOMIKSFESTU. Když jsem na náměstí výstavu fotila, šly kolem odrostlejší tři děti asi ze školy. Prošly okolo bez povšimnutí, pak se obrátil jeden kluk možná 11-12 let a ptá se, vyfotíte mě taky? 
Já říkám, no jestli chceš být v novinách... Ne to nechci. Anebo jo. 
Tak se všichni tři vrátily a já jim povyprávěla o výstavě a řekla, že je vyfotím u těch panelů. A stalo se a měly to i s malou osvětou.
Tak pojďte nahlédnout na výstavu, ale děti tady nejsou. Jsou pouze v magazínu u článku.
Mějte pohodovou sobotu.







Náměstí Karla IV. ovládl komiks plný černého humoru
Marta Dušková

Na náměstí Karla IV. v Mělníku je instalována na velkých panelech výstava obrazů, která představuje černobílý komiks s názvem Lymfom City. Autorka Lucie Trávníčková ve své komiksové knize pomocí černobílých kreseb zaznamenala autobiografii své onkologické léčby. Osobní výtvarnou zpověď o prožívání léčby a nemoci je možné vidět do 5. ledna.

Syrová výpověď Lucie Trávníčkové se liší svojí podstatou od komiksů s fantazijními příběhy, toto je sdělení o realitě a osobním prožitku. Každý se s nemocí vyrovnává po svém a autorka Lymfom City nakreslila komiks.

Kreslením si krátila dlouhé chvíle v čekárnách a ambulancích nemocnic, kam si začala nosit skicáky a pera. Kolik úzkosti musí zažít pacient během léčby. Kniha Lymfom City zaznamenává dobu od hledání diagnózy až po poslední lékařskou zprávu o úspěchu léčby rakoviny lymfomu.

„Mé nejlepší rozhodnutí bylo zajít za psycholožkou. A ten vztek vrazit do komiksu“, prozrazuje výtvarnice.

V knize jsou ponechány i kresby, které podle autorky nejsou perfektní. Kreslila, i když jí bylo zle po chemoterapii a prsty nefungovaly. Lymfom City je sice komiks o onkologické léčbě, nicméně je plný černého humoru a nejedná se o thriller a existenciální hrůzu autorka odbourává právě humorem. Komiks byl pro ni určitou terapií a jak sama říká, komiks byl jediným pozitivním vedlejším efektem chemoterapie.

Výstava na náměstí Karla IV. je instalována v souvislosti s programem Mělnického KOMIKSFESTU, který bude zahájen ve čtvrtek 15. prosince a potrvá tři dny.







2 komentáře:

  1. Marti to je zajímavá výstava..při prvním pohledu mi to připadalo jako linoryty. Obrazy jsou krásné i když smutně vypadají. Osobně černý humor nemusím. Nerozumím mu.
    Přeji ti příjemný večer a hezkou neděli.

    OdpovědětVymazat
  2. Velmi emotivní a propracované kresby.
    Ráda jsem se podívala!
    Marti, měj příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.