středa 21. prosince 2022

letos poslední


Dnes vás vezmu na poslední výstavu letošního roku, pravděpodobně toho víc nestihnu. Dnes to nebude prohlídka výtvarných děl. Výstava je připomínkou velké osobnosti našich dějin prostřednictvím panelů a já si myslím, že tuhle osobnost je dobré připomínat obzvlášť v dnešní době, kdy osobnosti ve veřejném životě chybí. Zahlédla jsem někde připomínku, že Masaryk nebyl tak úžasný, měl i své chyby. Trochu mi vadí, že tohle začnou lidé vždy vytahovat, když se hovoří o nějaké významné osobě, která zaslouží pozornost. Přece nikdo z nás není bez chyb, jsme jen lidé, ale vytahovat chyby v tomto případě mi přijde naprosto nepodstatné a zavádějící. Jak to souvisí s tím, že Masaryk je bezpochyby jednou z nejvýznamnějších osobností našich dějin?
No, myslím že v tomto národě chybí tolerance a rozlišování nepodstatného od podstatného, ocenění bez výhrad...
No není to dnes moc adventní téma, ale tak mi to prostě vyšlo.
Mějte pohodové adventní dny.

P.S. Jedna moje vzpomínka. V době, kdy byly zmínky o Masarykovi zakázány, sochy odstraněny, knihy se číst nesměly, mě můj taťka o Masarykovi vyprávěl, ukazoval fotky, které měl schované a já o něm věděla od dětství, i když tohle téma bylo tenkrát tabu. Já jsem tyhle zakázané dějiny znala. Nakonec Masaryk se narodil v Hodoníně, což je i moje rodiště.






TGM to nikdy nebude mít lehké
Marta Dušková

To je název unikátní výstavy, která je k vidění v galerii Za Rohem v Městské knihovně Mělník do 31. ledna 2023. Tomáš Garrigue Masaryk byl bezesporu jednou z největších postav naší historie. Nebyl jen historicky prvním prezidentem nově vytvořené republiky, ale byl i významný filozof a pedagog.

Během svého života byl mimořádně populární prezident, ale byla i období, kdy stála většina společnosti proti němu. Nebál se stát si za svým názorem, i když většina společnosti měla názor jiný.

„Budou ho citovat. Ale řídit se podle něho nebudou. Nikdy se podle něho neřídili“. Jan Skácel

Unikátní výstava představuje vnímání Masaryka v různých etapách novodobých dějin. Na jedné straně byl ikonou české společnosti, ale pohledy na jeho osobnost a jeho odkaz ovlivňovaly vždy různé interpretace a dezinterpretace. Neváhal bořit národní mýty a stereotypy, bojoval proti pověrám, předsudkům a nesnášenlivosti. Byl přísným kritikem malosti a přísné nároky kladl na každého jednotlivce. Jeho přesvědčením bylo, že každý národ musí obhájit své právo na existenci tím, co umí a dokáže.

Masaryk byl českým vlastencem, ale zároveň Evropanem. Prostřednictvím výstavy TGM to nikdy nebude mít lehké je možné nahlédnout do některých etap života této velké osobnosti.

Výstavu zapůjčil Ústav pro studium totalitních režimů a podrobné informace jsou zveřejněny na webových stránkách TGM TO NIKDY NEBUDE MÍT LEHKÉ | Mekuc.









4 komentáře:

  1. Marti, mám ráda takové výstavy. Děkuji za prohlídku i info.
    Pěkný zbytek adventu. Jitka

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě zajímavá a poučná výstava.
    Hezké odpoledne!
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, děkuji za info a přeji příjemný večer, Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, myslím, že nikdo není bez chyby, tak proč by měl být zrovna TGM. Záleží spíš na tom, co po člověku zůstane... (a fakt nemyslím majetek ;-))
    Hezký den

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.