čtvrtek 8. prosince 2022

poslední přání



Dnes bych vám chtěla představit originální projekt, který se v Čechách právě rozjíždí a já jsem na něj narazila náhodou. Je velmi originální a velmi lidský a empatický a nevím, kolik přívlastků bych mu ještě mohla dát. Projekt plní zdarma poslední přání lidem, kteří pomalu odcházejí ze života a sami si svá poslední přání splnit nemohou. Ano, nelehké téma, ale patří k životu.
Nebudu se tady dlouho rozepisovat, všechny důležité informace jsou v článku, který teprve vyjde.
Úvodní fotografie je včerejší svítání focené doma přes okno, sice se k tématu moc nehodí, ale možná je sem dám všechny pro vyváženost a odlehčení. Fotila jsem přes okno, protože ze zahrady tento výjev nevidím přes náš plot. Jsem prostě malá a z předsíně vidím víc, jen to okno není otvírací.
Mějte pohodový den.


Sanitka přání: Plníme přání těm, kteří si je sami splnit nemohou
Marta Dušková

Sanitka přání je český neziskový projekt, který vychází z úspěšného nizozemského Stichting ambulancewens. Zaměřuje se na péči o imobilní pacienty, kterým chce plnit jejich poslední přání, která si sami kvůli nemoci už splnit nemohou.

Organizace Sanitka přání byla v Čechách založena letos 15. března a inspirací byl holandský projekt. Holandská organizace Stichting Ambulance Wens Nederland provozuje sanitku přání už 15 let a stojí za rozšířením této myšlenky do dalších 17 zemí po celém světě a od začátku podporuje vznik české organizace. Díky této organizaci je i první sanitka přání v České republice.

Mezi přání pro lidi s život ohrožujícím onemocněním patří například návštěva ZOO, ale je možné realizovat i náročnější přání jako je výlet lodí, návštěva koncertu, sportovního utkání, divadla apod. pod vedením odborného personálu a sanitky s pohodlnými nosítky.

Služba je pro klienta zdarma a provoz je financován díky dárcům, ať už se jedná o soukromé osoby, firmy, větší společnosti či státní správu ve formě dotací. Podrobné informace k projektu na www.sanitkaprani.cz:
„Posláním spolku Sanitka přání Česká republika, z.s. je poskytnout imobilnímu pacientovi v terminálním stadiu nemoci možnost rozloučit se s lidmi nebo místem, které se pro něho stalo díky nemoci nedostupné; aby pacient nemusel zemřít, aniž by nebylo splněno jeho poslední přání. Tím, že připravíme vysněný zážitek, můžeme být v posledních dnech jeho života trochou světla jak pro samotného pacienta, tak i pro jeho okolí. 
Protože jen jedno přání může být poslední - a my ho rádi splníme každému pacientovi, pomůžeme každému pacientovi pouze jednou! To je to, čeho chceme dosáhnout. Zlepšení kvality života v tomto nelehkém období a alespoň na chvíli odsunout těžké okamžiky v závěru života".


4 komentáře:

  1. Marti, to je velice zajímavý projekt. Mnohdy se i rodina snaží svému blízkému poslední přání splnit, jen nejsou k tomu vždy ty správné podmínky, které sanitka může poskytnout, což je například lůžko po dobu cesty, kdy nemocný již nemůže celou dobu sedět, případně průběžné lékařské ošetření. Připomnělo mi to přání mojí maminky, kdy se na sklonku života chtěla ještě podívat do Telče, ale cesta autem s námi by pro ni byla moc náročná a nepředstavitelně dlouhá a nebylo možné až tam s ní jet. Tak že jsme se aspoň snažili prohlížet fotografie a vzpomínat. Tehdy v roce 1993 ještě nebyl internet v každé domácnosti a počítače byly také teprve ve vývoji.
    Já takový projekt vítám. Vše, co může potěšit těsně před odchodem navždy, je pro všechny z rodiny jistě velmi důležitým krokem.

    OdpovědětVymazat
  2. To je opravdu moc dobrý a záslužný projekt.
    Klidný den !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. Marti, zajímavý projekt, o kterém jsem četla poprvé. Takže díky.
    Měj se fajn

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, ani já jsem netušila a líbí se mi.
    Přeji příjemný den. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.