sobota 3. prosince 2022

sníh má jepičí život



Aspoň teda v poslední době či letech. Ráno mě napadla replika z nějakého filmu Rychle, než přijde tatínek, kterou jsem si upravila na: rychle, než přijde obleva. 
No, rychle nafotit tu krásnou bílou zahradu, která vypadá najednou krásně uklizená, protože sníh přikryl vše, co jsme ještě nestihli. Už slyším, jak ten večerní sníh začíná tát ze střech, takže fotím ráno ještě za tmy, i když to není ideální. Ale vidím, jak ten sníh ubývá každou vteřinou. Prostě jepičí život. 
Až se rozední, možná už nebude co fotit. Na fotkách to nevypadá na moc sněhu, ve skutečnosti je to trochu jako z Mrazíka, ale nepovedlo se mi to zachytit.




Ráno na mě na facebooku vyskočilo varování z nějakých citátů:

Lidičky, né, že budete celý víkend
zběsile lítat po krámech a
nebudete relaxovat ...
Všechno vidíme !!!

Mně se teda vůbec netýká, já nenakupuju už víc než deset patnáct let v krámech ani během roku, takže vánoční shon neznám vůbec už leta. Vše nakoupeno online a vracela jsem vlastně jedinou věc, kde neodpovídala velikost. Já bych ještě dodala: nehoňte se s vánočním úklidem, uklízíte celý rok a nikdo si nevšimne, kolik času jste úklidu věnovali. Nejsou důležitá vypulírovaná okna, naleštěný nábytek, který jste předtím odtahovali, aby jste vysmejčili pavučiny a prach. Už jsem tady psala, že my doma neděláme vánoční úklid od dob, kdy byly děti malé. Okna jsme nemyli, protože děti na ně lepily výkresy se stromečky namalované úhlem, čištění sedaček a křesel jsme odložili vždy na leden, abychom děti nemuseli napomínat, že všude drobí vánoční cukroví a pořádek ve skříních jsem dělala až v lednu, protože děti dostaly nové oblečení, tak jsem teprve třídila, co bylo malé a tak. 
Nakonec skříně třídím dodnes několikrát do roka. Takže u nás nějaký víc než běžný pravidelný úklid nemá místo. A žít se s tím dá. Jiné věci jsou důležité. No je teda pravda, že se nám během let občas stalo, že jsme si těsně před vánoci vymysleli nějakou změnu a koupili nový nábytek do horní koupelny nebo předsíňovou skříň a stalo se, že jsme nejen úklid dělali, ale ještě jsme obraceli "celý barák na jih". Letos po letech to asi nebude jinak. Ale vypadá to, že koupelnu v přízemí budeme měnit až po svátkách, protože objednané zboží dorazí nejdřív těsně před svátky.
Je pravda, že dnes ani zítra úplně relaxovat nebudu, protože vyrážím za reportážemi, ale krásnými. 
Po dvou letech předvánoční řemeslný jarmark v muzeu a tradiční trhy na náměstí s adventní atmosférou. 
A zítra snad stihneme adventní koncert v kostele, to není vůbec práce, na ten se těším.
Tak mějte pěkný víkend a třeba odpočívejte.

4 komentáře:

  1. Ano, uklízí se běžně po celý rok, takže vánočně už s uklízením neblázním.
    Cukroví peču ráda, ale už méně nežli kdysi. Zběsle po krámech nelítám :-).
    Do rána nám trochu nachumelilo a já si říkám: Kéž by tak bylo na Vánoce !
    Hezký víkend s druhou adventní nedělí, Marti !
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  2. Já taky negrutnuju, těsně před Vánoci děláme úklid, který by se dal označit jako potěmkinovský aneb co není vidět, není nepořádek :D.
    U nás ráno taky nasněžilo - sice velmi lehce, ale vydrželo to až do mého celkem pozdního vstávání ;-
    Hezký víkend a užij si všechny akce

    OdpovědětVymazat
  3. Marti ty mi to píšeš z duše. Já tedy jsem dělala velký úklid po rekonstrukci koupelny a kuchyně počátkem října a tak mám vlastně hotovo...Teď už byt jen udržuji. Přeji Ti krásné dny adventu v klidu a pohodě a hlavně ve zdraví.

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, já už večer fotila sníh na terase. V noční košili :o)
    Měj příjemný večer. Helena

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za návštěvu a za milé komentáře, které mi zde zanecháváte. Díky za váš čas.